Zintuigen- en meditatiewandelingen voltreffers in Bilzerse bloesemprogramma

bilzen

Het gemeenschappelijke bloesemprogramma van het toekomstige Bilzen-Hoeselt loopt van zaterdag 23 maart tot 4 mei, maar dankzij de gunstige weersomstandigheden kan je er dit weekend al beginnende bloesems spotten in de pruimenbomen. Met meer dan 30 activiteiten, waaronder bloesemfestival ‘Lumineus’ op zaterdag 6 april, het uitverkochte dauwconcert met Gabriël Rios op zondag 21 april en de belevingswandeling ‘Bloesemmagie’ op zaterdag 4 mei, is Bilzen-Hoeselt ‘de place to be’. Ook voor fietsers, wandelaars en mensen met een beperking, die dankzij de samenwerking met Fietsfabriek 3740 met een aangepaste fiets de omgeving kunnen verkennen.

Bijzonder populair zijn de zintuigen- en meditatiewandelingen. Ruiken, voelen, horen en proeven komen uitgebreid aan bod tijdens de wandelingen die de Bilzerse gids Martine Vandevenne begeleidt op zaterdag 13 en 20 april. Onthaasten in de natuur is een trend die velen aanspreekt, want voor de meditatiewandelingen van yogacoach Romina Theunis op zondag 14 en 28 april zijn er nog maar enkele plaatsen vrij. Daarom wordt er een extra dag toegevoegd op zondagvoormiddag 21 april, aansluitend op het uitverkochte dauwconcert van Gabriel Rios.

Zintuigen 
“We zitten in de meest vruchtbare streek van Vlaanderen: Haspengouw. In de grond zitten al miljoenen jaren verschillende gesteenten onder een laag van leem, klei en mergel. Het is die leemlaag die de vruchtbaarheid geeft aan de gewassen,” zo begint de Bilzerse Martine Vandevenne aan de zintuigenwandeling. Met een goedgevulde rugzak vol interessant materiaal, maar ook een massa ervaring als gids, trekt ze op zaterdag 13 en 20 april de natuur in. “Het is een prikkelende tocht voor de zintuigen: je ruikt de geur van echte bloesems en proeft het eindproduct. Je voelt met je eigen handen de ondergrond terwijl je onderweg stilstaat bij de prachtige natuurgeluiden.”

Het mooie aan de zintuigenwandeling is dat mensen met een visuele beperking ze kunnen bijwonen. “In het uitgebreide bloesemprogramma willen we iedereen de kans geven om deel te nemen aan ‘de mooiste tijd van het voorjaar’. Dankzij de samenwerking met Fietsfabriek 3740 kunnen mensen met een beperking gebruik maken van duo-, tandem- of rolstoelplateaufietsen. In de toekomst passen we ook het fietsnetwerk verder aan,” zegt schepen van toegankelijkheid Ann Thijs. 

Meditatie 
“Mensen hebben nood aan rust of dingen die hen tot rust brengen,” zegt de 39-jarige Romina Theunis. Voor de meditatiewandelingen van de yogalerares uit Rijkhoven is er massale belangstelling, iets wat ze zelf niet had verwacht. “Het is een nieuw evenement dat duidelijk aanspreekt. Een positieve mindset is voldoende om eraan te beginnen. We gaan geen bomen knuffelen (lacht). Dat mag, maar dat is niet de bedoeling. Net het feit dat de bloesems zo’n korte bloeitijd hebben, maakt het bijzonder. Het doet je denken aan schoonheid die van korte duur is, waardoor je moet genieten van de momenten die er zijn. Het gebeurt in de natuur en door handvaten en oefeningen onderweg krijg je een unieke ervaring. De meditatiewandelingen van zondag 14 en 28 april zijn zo goed als volzet, maar op zondag 21 april, na het uitverkochte dauwconcert van Gabriel Rios, start er nog een derde en laatste wandeling.”

Bloesemtijd 
“De bloesemperiode is een mooie tijd waar mensen, zeker na de afgelopen natte winter, naar uitkijken. Rondom Alden Biesen is dat extra speciaal, omdat we hier hoogstamboomgaarden hebben die gedurende vele eeuwen goed bewaard zijn gebleven. Individueel, met je familie of in groep, Bilzen is zeker een bezoek waard. En blijf gerust wat langer: onze stad kent ondertussen een 50-tal prachtige logies, van B&B’s en hotels tot vakantiehuizen. Perfect voor een deugddoende vakantie.” zegt schepen van toerisme Véronique Jans enthousiast.

Meer informatie over de zintuigen- en meditatiewandelingen, maar ook over alle andere bloesemactiviteiten in Bilzen en Hoeselt vind je op www.visitbilzen.be/bloesems.