Actua

Oona Wyns (20) komt op tegen pesten: “Op school moet je je goed kunnen voelen”

Van 2 tot 9 februari 2018 loopt in Vlaanderen de Week tegen Pesten. StampMedia sprak met Oona Wyns, 20, student pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent. De jongedame uit Bredene is oprichtster van de Facebookpagina ‘Neen tegen pesten’ en het initiatief ‘Peer Support Vlaanderen’.

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen vertellen (5): “Op een dag ontplof je als een atoombom”

Hoe voelt het om als niet-begeleide minderjarige vluchteling in ons land aan te komen? Reporter Jef Cauwenberghs zocht verschillende jongeren op. Het laatste deel: Zaki (22) uit Marokko.

Zaki was veertien toen hij vanuit Marokko zijn zus in België achterna reisde. Hij had toen al geen contact meer met zijn ouders, met wie hij nauwelijks een band had. Hij werd niet meteen als vluchteling erkend, leefde enkele jaren in de illegaliteit, maar hij kon als minderjarige niet uitgewezen worden.

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen vertellen (4): “Leven op een Spartaans ritme”

Hoe voelt het om als niet-begeleide minderjarige vluchteling in ons land aan te komen? Reporter Jef Cauwenberghs zocht verschillende jongeren op. Deel 4: Yared uit Afghanistan.

Yared kwam op zijn zestiende halsoverkop naar België, toen zijn ouders door de Ethiopische autoriteiten werden gearresteerd. “Mijn papa was lid van oppositiepartij Ginbot 7. Hij werd daarvoor in de gevangenis gestoken, maar kon tijdens een brand waarbij velen omkwamen, ontsnappen. Als een van de weinigen.”

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen vertellen (3): “Elf slechtste maanden van mijn leven”

Hoe voelt het om als niet-begeleide minderjarige vluchteling in ons land aan te komen? Reporter Jef Cauwenberghs zocht verschillende jongeren op. Deel 3: Rachid (18) uit Afghanistan.

Zijn vriendelijke glimlach verraadt nauwelijks dat Rachid (18) er enkele moeilijke jaren heeft opzitten. Op zijn zestiende ontvluchtte hij Afghanistan uit angst voor de Taliban. Zijn ouders waren toen al overleden aan een ziekte.

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen vertellen (2): “Blij met ons pleeggezin”

Hoe voelt het om als niet-begeleide minderjarige vluchteling in ons land aan te komen? Reporter Jef Cauwenberghs zocht verschillende jongeren op. Deel 2: drieling Alex, Ali en Hassan (18) uit Libanon.

Met het knetterend haardvuur op de achtergrond plaveien Alex, Ali en Hassan zich op de sofa van hun oom Mohamed. De Libanese drieling heeft er net een etentje met hun andere oom opzitten. Iets meer dan twee jaar geleden ontvluchtten Alex en Hassan thuisland Libanon na dreiging van Hezbollah.

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen vertellen (1): “Van nul herbeginnen”

Hoe voelt het om als niet-begeleide minderjarige vluchteling in ons land aan te komen? Reporter Jef Cauwenberghs zocht verschillende jongeren op. Deel 1: Ghasem uit Iran.

Zo’n twee jaar geleden kwam Ghasem, toen 15, aan in ons land. Zijn familie had hij na een lange reis via de Balkanroute moeten achterlaten in Iran. “We hebben altijd in Iran gewoond, maar zijn daar als etnische Afghanen nooit echt aanvaard.”

Nabilla Ait Daoud: “Infrastructuur voor jongeren is grote uitdaging”

“Jeugdwerk is niet alleen vrijetijdsbesteding, het moet zich toeleggen op het emanciperen van jongeren.” Dat meent Antwerps schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA). Volgens de politica staat Antwerpen voor een grote uitdaging: extra infrastructuur voor jongeren. Een gesprek.

Hoe Ruby (21) zich bekeerde: “Alles wat in de Koran stond, klopte voor mij”

De 21-jarige Ruby Zahira Muys uit Hemiksem bekeerde zich in 2014 tot de islam. Ze zocht naar structuur en vond die in de Koran. “Mijn familie reageerde positief, het lag voor de hand dat het zou gebeuren.” Haar verhaal.

Global Youth Forum: jongeren pitchen ideeën in Dubai

Van 23 tot 27 november vond het jaarlijkse Global Youth Forum van Youth Time International Movement plaats. Dit jaar was Dubai aan de beurt als gaststad. Tijdens het forum pitchen jongeren een project dat ze willen starten in hun omgeving, en komen diverse experts spreken. “We hopen jongeren niet alleen occasioneel maar altijd kansen te bieden”, legt voorzitter en oprichter van YT Julia Kinash uit.

‘Mijn biologische mama wou me als baby verkopen’

Van 10 tot 19 november vond de week van de pleegzorg plaats. Een periode waarin pleegouders en pleegkinderen extra in de verf worden gezet. En dat verdienen ze ook, vindt Tamara Reculé (31), die zelf al in een pleeggezin woont sinds ze negen maanden oud is.

Pagina's