Dossiers

[EPILOOG] De illusie: Mijn God is uw god niet

Jongeren en religie

In een reeks interviews rond jongeren en religie vroeg StampMedia-reporter Stef (22) verschillende jongeren naar hun levensbeschouwing. De voorbije weken passeerden ze allen de revue: van katholiek tot boeddhist, van islamiet tot atheïst. Uit deze waardevolle gesprekken heeft Stef enkele conclusies kunnen trekken, maar eerst wil hij zijn eigen overtuiging schetsen.

"Je bepaalt zelf waar je in gelooft"

Cellum Eburon

Onze reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met de 24-jarige Jonas, een moderne heks.

"Ik voel God aan als een soort aanwezigheid"

Samir is een soennitische moslim

StampMedia-reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met Samir, die de vijf pijlers van de islam volgt.

“God is geen grote, strenge man die op een troon zit en op ons neerkijkt”

Hindoeïsme

StampMedia-reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met de hindoeïstische Saraswati.

Dag 7: Hindoeïsme

Saraswati Ramlochan (26) is hindoeïstisch. Ze bidt elke dag en probeert de aanwijzingen van de Vedische geschriften te volgen. "Je ziel reïncarneert naargelang de daden die je in vorig leven hebt gedaan."

"Concentreren op het hier en nu"

Boeddhisme

StampMedia-reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met Gijs, die al geruime tijd in een boeddhistisch klooster verblijft.

Het oergevoel: de Kerk als eetcafé

Maarten, vrijzinnige

StampMedia-reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met Maarten van Krimpen, vrijzinnige.

"Iedereen heeft een opdracht in het leven"

Synagoge

StampMedia-reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met de joodse Sarah (*).

Dag 4: jodendom

Sarah is een 21-jarige joodse uit Antwerpen. Ze houdt zich aan de basisvoorwaarden van haar geloof, maar heeft ook een open kijk op de wereld en andere levensbeschouwingen.

“In geluk en ongeluk geloof ik wel”

Milou, atheïst

StampMedia-reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met Milou (21), die zichzelf atheïst noemt.

"Iedere mens is fundamenteel goed"

Jongeren van Verse Vis

StampMedia-reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met Kristien en Merijn, twee katholieke jongeren.

Jongeren en religie: “Een mens zonder levensbeschouwing bestaat niet”

Jongeren en religie

StampMedia-reporter Stef Vananderoye (22) zoekt in tijden van Chanoeka en Kerst uit hoe jongeren omgaan met zingeving en levensbeschouwing. Met zijn bijdrage hoopt Vananderoye het onderwerp religie bespreekbaar te maken onder jongeren. Vandaag: een gesprek met expert Arseen De Kesel.

In mijn zoektocht naar de religieuze gewoontes van jongeren ga ik eerst te rade bij een expert, academicus Arseen De Kesel. Hij leerde me vijf criteria die belangrijk zijn om te spreken van een levensbeschouwing. “Religie kan je niet alleen herleiden tot ethiek.”

Pagina's