Single: Bij mij thuis - MariOna

bij mij thuis

Bij Mij Thuis is een productie waar ik de tijd voor nam. Mijn grootmoeder Lucienne zegde jaar en dag eenzelfde gedicht op. Het deed haar denken aan haar ouderlijke huis. De woorden “groene dreef” brachten haar in een oogwenk terug naar haar kindertijd. Toen het moment kwam om afscheid van haar te nemen, besloot ik om het gedicht op muziek te zetten. De eerste, aan haar bed wakende, a capella-versie heeft ze nog kunnen horen, en daar was ze niet wild van. Op dat moment week ik niet van haar zijde, maar besloot om er later aan verder te werken.

Tijdens een optreden van Johan Verminnen in De Panne, vertelde Johan dat hij als jonge zanger het lef had gehad om Toots Thielemans op te bellen. En dat deed me besluiten om na dat optreden mijn stoute schoenen aan te trekken en Bert Candries, bassist van Johan, aan te spreken met de vraag of Johan mijn demo een keertje zou willen beluisteren van het nummer “Bij Mij Thuis”.
Korte tijd later sprak ik met Verminnen hierover, en hij zei dat het mooi was, en ik er zeker wat mee moest doen. We vroegen Bert Candries om het in zijn muziekstudio op te nemen.

Tylaine Van den Broeck speelde piano, schreef een prachtig strijkersarrangement voor violiste Rebecca Smit, en celliste Joyce Kuipers. Geert Mariën speelde percussie. Bert zelf gaf de song “body”, en speelde bas en gitaar.

In de videoclip zie je ons live aan het werk in de studio bij Bert. De clip wordt tijdens het Moederdagconcert op 14 mei in Schouwburg Luchtbal released om 19u30 stipt. Dit tijdens ons optreden met vooral zelfgeschreven Nederlandstalig werk.

De videoclip maakt deze single voor mij tot een erfstuk omdat ik het geluk mocht ervaren om in 2022 mama te worden van Jonah-Jay Kaart. Jonah-Jay is jarig op dezelfde dag als Bert Candries, terwijl mijn mama zelfs op exact dezelfde dag is geboren als Johan Verminnen. Ook mama zelf ontbreekt niet in de videoclip. De cirkel is daarmee rond. 
De opnames van de clip werden gespreid over 9 maanden, van zwangerschap tot geboorte. Ik bleef tijdens de zwangerschap als live art model modelleren en geef me met “Bij Mij Thuis”niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk bloot.

Voor de kunstenaars en mezelf een heel mooie en pure ervaring om een mensje zo te zien groeien… 

Op 14 mei om 18.30u houdt Mariona Smets bovendien een moederdag concert mét Johan Verminnen in Schouwburg Luchtbal. Tickets via www.buytickets.at/verminnensmets

Op 14 mei, tijdens het gezamenlijke Moederdagconcert met Johan Verminnen, ging de nieuwste videoclip van Mariona Smets in première. Daar waar het nummer “Bij Mij Thuis" pure nostalgie uitademt, valt de clip zeker op door het subtiele naakt van de Bekkevoortse zangeres en actrice. “Ik werk ook als live-art model voor ondermeer de Academie van Sint-Gillis-Waas. Daar ontstond het idee om me gedurende mijn ganse zwangerschap te laten volgen door de camera en die beelden te gebruiken in mijn videoclip", aldus Mariona. “Dat er daarbij meer dan een streep naakt te zien is vind ik niet meer dan normaal. Het is dan misschien wel gedurfd, maar toch blijft het fijnzinnig en artistiek". Bijna hadden we de beelden nooit te zien gekregen. “De zwangerschap verliep vlekkeloos. De bevalling echter was een “code rood" die maar net op het nippertje goed is afgelopen. Dus om meer dan één reden is de clip écht wel buitengewoon”, besluit ze.