FACTS Spring 2018: sfeerverslag

facts

Elke editie zakken tienduizenden liefhebbers af naar FACTS in Flanders Expo Gent om er twee dagen de échte wereld te verruilen voor die van Fantasy, Comics, Action Heroes, Games, Anime en Toys. Voor het derde jaar op rij vond er een Spring Edition plaats, ditmaal op 7 en 8 april.

In de centrale hal hebben alle verkoopstandjes een plaats gekregen: posters, affiches, popjes, kledingstukken, maskers en pruiken, alle mogelijke attributen … als je hier niet vindt wat je zoekt van je favoriete fantasy-, anime- of actionheroes, dan bestaat het waarschijnlijk niet. Vanuit deze hal kan je alle andere afdelingen bezoeken.

Gamefanaten hebben hun eigen hal, waarbij op groot scherm gespeeld werd onder het goedkeurend oog van honderden supporters. In fanvillage promoten allerhande fanclubs zichzelf en hun creaties of werking. Een beetje energie kwijtraken? Een aaneenschakeling van diverse springkastelen deed alvast een heleboel volwassenen besluiten om de schoenen uit te trekken en de uitdaging aan te gaan.

Uiteraard heeft FACTS ook weer voor een enorme lijst aan bekende artiesten gezorgd. In de guestshal zijn een twintigtal tekenaars aanwezig, die het voornamelijk moeten hebben van de echte fans van bepaalde genres, terwijl de acteurs in deze hal zorgen voor lange wachtrijen voor een gehandtekende foto of een professionele fotoshoot. Populairste publiekstrekkers: Gillian Anderson (Dana Scully in The X-Files), Isaac Hempstead-Wright (Bran Stark in Game of Thrones) en Emilie De Ravin (Claire in Lost, Belle in Once upon a time).

In de cosplayruimte strijden cosplayers voor hun moment van glorie: in diverse rondes tonen ze hun origineelste creaties. Maar het is eveneens bijzonder leuk om knappe verpersoonlijkingen gewoon op deze beurs tegen te komen in de wandelgangen. Naast het genieten voor de aandacht voor hun personage, merk je bovendien op deze beurs dat cosplayers elkaar makkelijk aanspreken, complimentjes geven of tips uitwisselen. En voor diegenen die op zoek zijn naar een levenspartner die ook zot is van cosplay, kan zich bovendien inschrijven in een rondje speeddaten.

De cosplayers geven ons de indruk dat het een open, sociaal en gemoedelijk wereldje is. Er wordt volop gefotografeerd door collega-cosplayers en andere bezoekers, en geen enkele foto is er één teveel. Elke cosplayer die we aanspraken om te poseren voor onze fotograaf, ging met de glimlach (of soms ook net niet afhankelijk van de rol die ze vertolkten …) voor de lens staan.

Via deze link zie je het resultaat van onze fotograaf!

Hieronder alvast enkele voorproefjes.

facts

facts

facts