DVD: Just 6.5

just 6.5

Just 6.5 (Metri Shesh Va Nim) is een explosieve en snijdende Iraanse film die ons rechtstreeks naar het kloppende centrum van een massaal politieonderzoek naar drugsbaron Nasser brengt. De tweede film van Saeed Roustaee duikt onder in de met drugs doordrenkte onderwereld en schetst met de ‘good-bad cop’ Samad een wrang beeld van Iran met zijn 6,5 miljoen drugsgebruikers. Nasser wordt gepakt en veroordeeld, maar gaandeweg realiseert Samad zich dat Nasser op het criminele pad is beland vanwege de slechte en armoedige omstandigheden waar diens familie in verkeerde. Zo heeft alles een keerzijde.

De film vormt een ontnuchterende reflectie op het onvermogen van de wet om het tij van drugsverslaving te stoppen door middel van razzia’s, arrestatie’s en executies. De echte criminelen hier zijn de drugs, en alle pijn die ze toebrengen aan een schijnbaar eindeloos netwerk van mensen. Hoe vecht je tegen een beest dat onverslaanbaar lijkt? Schrijver-regisseur Saeed Roustaee maakte een vermakelijke en tot nadenken stemmende film, met een sfeer die zo gespannen is dat je hem bijna kunt aanraken.

JUST 6.5 werd de meest succesvolle binnenlandse film in de Iraanse geschiedenis – buiten komedie’s om – en het is niet moeilijk te begrijpen waarom.

Regie: Saeed Roustaee
Cast: Payman Maadi, Navid Mohammadzadeh
Pers:
"Een ongekende hit" ★★★★ VPRO
"een bijtende commentaar op de futiliteit van de war on drugs, hard en hartverscheurend" ★★★★ NRC
"uitstekende film, een van die zeldzame genrefilms" ★★★★ Trouw
"Ijzersterk" "meeslepende en intelligente Iraanse drugsthriller is lesmateriaal voor filmmakers" ★★★★ De Volkskrant

DVD RELEASE: 27 oktober 2021.