Thriller "Ik maak je kapot" (Bart Debbaut) nu te koop

ik maak je kapot

Op maandag 26 september zat De Passant in Zoutleeuw afgeladen vol voor de boekvoorstelling van "Ik maak je kapot", de vierde thriller van Bart Debbaut in de reeks rond de Leuvense speurders John Leyssens en Mieke Van Cattendyck. Nadat de auteur de voorbije jaren al ronkende namen als Michiel De Vlieger, Yves Leterme en Ivan De Vadder wist te strikken om zijn boek in te leiden, had Bart Debbaut nu niemand minder dan ... euh tja ... zwaargewicht Bart De Wever hiervoor kunnen strikken. Bart De Wever had enkel lovende woorden voor zijn schrijvende naamgenoot, die hem vooral wist te overtuigen tot deze taak door zijn gedrevenheid en zijn ondernemerschap. Dat Debbaut daarenboven ook nog eens de lievelingfrituur ('t Kriekske uit Deurne) van De Wever kon overtuigen om de genodigden van een hapje te voorzien, heeft hem zeker nog extra punten opgeleverd.

HET BOEK ZELF:
"Ik maak je kapot" is de vierde thriller in de reeks rond John Leyssens en Mieke Van Cattendyck, een speurderduo in Leuven dat al eerder spannende verhalen beleefde in "Scherven", "Tralies" en "De Facebook Moorden". In tegenstelling tot de vorige thrillers waarbij de moordenaar reeds gekend was bij aanvang van het boek, heeft Bart Debbaut bij "Ik maak je kapot" gekozen voor een 'whodunit'-thriller, waarbij je samen met Leyssens en Van Cattendyck op zoek gaat naar de dader van de moord.

OP DE ACHTERFLAP:
Ik maak je kapot. Die zin. Vier woorden. Vlijmscherp. Pijnlijk duidelijk. Elke keer opnieuw. Waarna hij uithaalde. Snoeihard. Elke keer opnieuw. Soms een enkele klap. Soms minutenlang. Soms waren de klappen minder erg dan de woorden. De woorden die vermoorden. Die blijvende letsels veroorzaken: krassen, kerven, snijwonden. Dat kon niet blijven duren. Dat mocht niet blijven duren. Dat moest en zou een halt toegeroepen worden.

RECENSIE BART BYNENS / WWW.JONGERENPLANEET.BE:
“Ik maak je kapot” is de vierde thriller van Bart Debbaut met het speurdersduo Leyssens en Van Cattendyck in de hoofdrollen. Een klassieke thriller in de vorm van een ‘whodunit’, maar wel een boek met een dubbele verhaallijn. Aan de ene kant is er de thriller zelf, waarbij je samen met de Leuvense speurders naar de dader zoekt. De auteur beheerst perfect de techniek om je hierin mee te slepen en hun zoektocht wordt automatisch ook de jouwe. Aan de andere kant worden de karakters van het speurdersduo Leyssens en Van Cattendyck uitgediept. Debbaut neemt voldoende tijd om hun prille liefdesrelatie te beschrijven. Alle aspecten hiervan, met de consequenties die het leeftijdsverschil meebrengt en de kleine kantjes van de personages, maakt van hen echte mensen van vlees en bloed en dit geeft ook de rest van het verhaal meer cachet.

“ik maak je kapot” sleept je onmiddellijk mee in de zoektocht naar de dader, en je honger naar het antwoord laat je niet meer los. De persoonlijke ontwikkeling van de twee hoofdpersonages zit bovendien mooi in de verhaallijn verweven en geeft een extra dimensie aan het geheel. Zo bouwt Debbaut de spanning vakkundig op en slaagt hij erin de plot te vertragen zonder storend over te komen of gekunstelde ingrepen te moeten uitvoeren. Als titel klinkt “Ik maak je kapot” zeer sterk, gelukkig is het verhaal even sterk!

NU TE KOOP!
Het boek verscheen eind september 2011 bij uitgeverij Manteau.
Aantal blz: 304 blz
Adviesleeftijd: vanaf 16 jaar
Thema's: thriller, misdaad, whodunit
Uitgeverij: Manteau

TRAILER:

REPORTAGE OP ROB TV: