Steve Aoki, Alanis Morissette en OMD kleuren 32ste Suikerrock

suikerrock

De 32ste editie van Suikerrock blonk opnieuw uit in variatie waardoor iedere muziekliefhebber zeker zijn of haar gading kon vinden. Het prachtige weer zette de kroon op het werk en zo blikken we terug op een sfeervol festival. Naast de artiesten op het hoofdpodium waren er opnieuw de gezellige foodtrucks in de zijstraten met daaraan gekoppeld een accoustic stage, en de talrijke DJ's op de Veemarkt.

Vrijdag 27 juli

Jebroer
"Kind van de duivel" Jebroer zet onmiddellijk de toon

Het leek even of de familiedag van Suikerrock verplaatst was naar vrijdagavond, want de hoeveelheid gezinnen met jonge kinderen viel enorm op. Dat had natuurlijk alles te maken met de populariteit van Jebroer bij deze doelgroep. Slechts een half uurtje speeltijd als opener van deze Suikerrock, maar dat was genoeg om iedereen te laten meebrullen met ondermeer "Engeltje", "Leven na de dood", "Gaan met die banaan" en natuurlijk "Kind van de duivel". Een bezoeker uit het publiek mocht even tussendoor ook nog het Belgisch volkslied komen zingen op het podium.

Ook Lil' Kleine is nog bijzonder geliefd bij de jongsten. Bij de iets ouderen (die al bier mogen drinken) loopt het soms wel eens mis, en daarom heeft Lil' Kleine tegenwoordig extra veiligheidsmensen op het podium staan die moeten voorkomen dat hij een bierdouche krijgt. Hiervan helemaal geen sprake op Suikerrock. Het publiek ontvangt hem heel warm (kan ook moeilijk anders met dit tropische weer), en Lil' Kleine kan zijn setlist mooi afwerken met enkele leuke hoogtepunten.

De derde op rij is ook afkomstig uit Nederland: Kraantje Pappie rapt nog een beetje verder en heeft weinig moeite om het publiek in te pakken dankzij de schitterende opwarmsessies van zijn collega's.

Steve Aoki is pas laat aan de affiche toegevoegd, en dat ter vervanging van Pitbull. Zo wordt de Grote Markt in Tienen even omgetoverd tot een klein beetje Tomorrowland. Alle truken worden uit de kast gehaald om een DJ-set van een ruim uur boeiend te houden. Uiteraard is er Steve zelf die het publiek op alle mogelijke manieren bespeelt. Daarnaast zorgt een enorme ledwall voor de nodige animatie en is er vuurwerk, rook, slingers en confetti in overvloed.

Met Lost Frequencies wordt die sfeer nog even vastgehouden om deze eerste avond af te sluiten. Geen DJ-set, maar een live optreden met band van Felix De Laet. Bijgevolg de eerste echte muziekinstrumenten die op het podium te zien zijn deze avond ... Met een afwisseling van bekende en minder bekende songs blijft de sfeer er goed in en kan deze eerste avond met een goed gevoel afgesloten worden.

Bekijk hier de fotoreportage van vrijdag 27 juli.

Zaterdag 28 juli

Sons heeft de ondakbare taak om de zaterdag al vroeg op gang te trappen. Ondanks dat de zaterdag volledig uitverkocht is, zijn er om half vier nog maar weinig mensen op de Grote Markt aangekomen. Ook Milo Meskens ondervindt nog lege plekken in het publiek, maar gedraagt zich hierdoor niet minder enthousiast. Diegenen die er nog niet zijn, hebben ongelijk!

Goo Goo Dolls brengt de jaren negentig terug naar Tienen. Met slechts één song stond deze Amerikaanse formatie ooit in de Belgische hitparade. Namelijk "Iris" in 1998. Bijgevolg veel onbekende nummers, en ook niet verwonderlijk dat zanger John Rzeznik in één van zijn bindteksten aanhaalt dat het 25 jaar geleden is dat ze nog in België waren.

White Lies is eveneens voor de kenners ... of voor de luisteraars van Studio Brussel. Met hun alternatieve en indie rock weten ze het publiek uitermate te boeien. Ze bewijzen dat een publiek niet alle nummers moet kennen om een goede set te spelen en de sfeer erin te houden.

alanis morissette
Alanis Morissette sluit tweede dag af

Voor de meeste bezoekers is al het voorgaande louter een voorprogramma voor de volgende twee kleppers. Anouk is niet voor niets de grootste rockzangeres uit Nederland. Een groot deel van het publiek zingt alle liedjes mee, van begin tot eind. De live band is bijzonder goed en tilt het concert nog net dat tikkeltje naar een hoger niveau en zet daarmee de kers op de taart.

Afsluiter Alanis Morissette houdt dat niveau nog even vast en zorgt zo voor een waardig afsluitconcert op zaterdag. Kleppers "Ironic" en "Thank U" doen de Grote Markt ontploffen. Het enige storende zijn de moves van Alanis, met haar zeer repetitieve voor- en achteruitgewandel naar de podiumhoeken betrekt ze niet echt het publiek ...

Bekijk hier de fotoreportage van zaterdag 28 juli.

Zondag 29 juli

De Ketnetband opent al vroeg voor de talrijk opgekomen gezinnen. Op vrijdagavond werd al bewezen dat Nederlandstalige rapmuziek populair is bij kinderen, dus ook Soufiane Eddyani pikt hiervan zijn graantje mee als Belgische rapper. Gers Pardoel is de perfecte overgangsartiest in de late namiddag. Zeer geliefd bij een jong publiek, maar ook succes bij een iets oudere doelgroep: het perfecte bindmiddel tussen middag- en avondprogramma.

Stan Van Samang stond al enkele keren op de affiche van Suikerrock. Zeer populair in Vlaanderen en gekend omwille van zijn uitstekende live reputatie ontgoochelde hij ook deze keer niet. Met zowel Engels- als Nederlandstalige songs vuurt hij hit na hit af op Tienen. Hij bespeelt het publiek ook door hen zeer nabij te zijn, zelfs letterlijk. Een wandelingetje doorheen het publiek waarbij hij passeert aan het verhoogd platform bij de mensen met een beperking is daar een goed voorbeeld van.

OMD
OMD zorgt voor een absoluut hoogtepunt op Suikerrock

OMD mag zeker als een absoluut hoogtepunt van deze editie genoemd worden. Andy McCluskey en Paul Humphreys hebben nog niets van hun charme verloren. En als je je set kan openen met klepper "Enola Gay" zonder daarna ook maar één keer in een dipje te vallen, weet je dat je sterk bezig bent. Ook in zijn bindteksten is Andy sterk en gevat. Naast muzikale quotes zoals de zelfrelativering waarbij het onze fout is dat "Seven Seas" geen hit werd in België onthouden we vooral ook dat hij vond dat België het WK voetbal had moeten winnen. 75 minuten Orchestral Manoeuvres in the Dark vliegen voorbij. Ze stoppen omdat ze "plaats moeten ruimen voor een discofeestje", daarmee doelend op de volgende band.

Kool And The Gang heeft de eer om deze Suikerrock muzikaal af te sluiten. Meer dan 50 jaar muziekgeschiedenis op het podium. Duidelijk te merken aan de beztting, waarbij drie generaties deel uitmaken van de groep. Een beetje vreemd om een jonge twintiger als leadzanger te zien openen, maar zang wordt daarna mooi verdeeld onder verscheidene artiesten. Enkele originele bandleden maken nog steeds deel uit van de groep. En dat het een discoFEESTJE geworden is. "Ladies night", "Get down on it", "Fresh", "Johanna", "Cherish" en natuurlijk "Celebration" ... ze passeren allemaal en zorgen naast groepszang vanuit het publiek ook voor de nodige discodanspasjes op de Tiense Grote Markt.

Bekijk hier de fotoreportage van zondag 29 juli.

Wij spreken alvast af voor 26-27-28 juli 2019. Jullie toch ook!?

www.suikerrock.be