Single: Noodrem - Els De Schepper & Friends

noodrem

Cabaretière Els de Schepper nam deze week het nummer 'Noodrem' op en kreeg daarbij de steun van maar liefst 32 BV's, waarvan ook 18 meezongen op de single. Het nummer wil iedereen die het moeilijk heeft een hart onder de riem steken en aanmoedigen om erover te praten, en werd uitgebracht op de Werelddag Suïcidepreventie, in samenwerking met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Initiatiefneemster Els de Schepper schreef het nummer in het kader van haar nieuwe show, waarin het thema zelfdoding ook aan bod komt, en ze besloot het Centrum ter Preventie van Zelfdoding te contacteren. Het instituut achter de Zelfmoordlijn was onmiddellijk enthousiast over het nummer en samen besloten ze dat het een mooi initiatief zou zijn voor de Werelddag Suïcidepreventie.

Els: "Ik besloot enkele bevriende artiesten te contacteren om te vragen of ze mee hun schouders onder het project wilden zetten. Voor we het wisten, kregen we deze mooie groep samen. Wetende dat er nog eens zoveel BV's graag hadden meegewerkt, maar de opnames jammer genoeg niet konden inpassen in hun agenda." Maar liefst 18 Bekende Vlamingen namen ook een stukje op in de studio, waardoor het Band Aid-gevoel compleet is. 

Els de Schepper heeft zelf twee mensen uit haar naaste omgeving verloren door zelfdoding. "Iedere keer als ik hoor of lees dat iemand die ene onherroepelijke keuze wil maken, zou ik willen schreeuwen: doe het niet, je bent het waard om er te zijn, hoe moeilijk ook. En dat is exact wat ik met dit nummer wil doen. Ik heb het zelf ook een paar jaar heel moeilijk gehad in het leven, maar ik heb mijn handen uitgestoken, hulp gevraagd en gekregen."

Op Werelddag Suïcidepreventie wordt er over de hele wereld aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen. Broodnodig, zo blijkt, want in Vlaanderen sterven dagelijks 3 mensen door suicide. Het aantal pogingen ligt nog eens 10 keer hoger, wat betekent dat dagelijks ongeveer 30 personen in Vlaanderen een suïcidepoging ondernemen. Die cijfers plaatsen ons bij de koplopers in Europa. Dat wil ook zeggen dat ieder van ons vroeg of laat in aanraking komt met zelfdoding in zijn of haar directe omgeving.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Volgende BV's zijn te zien zijn in de videoclip van 'Noodrem':
Anja Daems - Barbara Dex - Bart Schols - Bert Huysentruyt - Christoff - David Michiels - Erik Van Looy - Evi Hanssen - Gene Thomas - Goele De Raedt - Han Coucke - Jan Hautekiet - Joke De Bruyn - Joke Emmers - Junes Lazaar - Kamal Kamarch - Kobe Ilsen - Kobe Van Herwegen - Kris Wauters - Kürt Rogiers - Lauren Versnick - Leen Dendievel - Liliane Saint-Pierre - Maaike Cafmeyer - Michiel De Meyer - Pascale Naessens - Raf Walschaerts - Rob Van Oudenhoven - Sennek - Sven De Ridder - Sven Ornelis - Tine Embrechts