Single: Dichterbij - Stadswacht

dichterbij

Met “Dichterbij” probeert Stadswacht open kaart te spelen over mentale gezondheid bij jonge mensen. Velen tussen 
20 en 30 jaar oud krijgen te kampen met een druk en een dreigend gevoel dat ze niet kunnen plaatsen. Het gaat vooral over de idee dat het allemaal moet gaan gebeuren; De beslissingen van nu bepalen de rest van je verdere leven. Het werkt voor velen verlammend, en daar wordt te weinig over gepraat. Net daarom willen Stadswacht er nadruk op leggen. 

Het beperkte contact met leeftijdsgenoten maakt dit thema ongelofelijk belangrijk. De zanger van de band, Jef Dijckmans, haalde inspiratie uit zijn eigen leefwereld voor de tekst. Hij gelooft dat de problemen van jongeren te makkelijk worden weggewuifd en dat hun cultuur te weinig wordt gerespecteerd. 

De song kwam reeds tot stand voor de start van de epidemie, maar krijgt erdoor wel extra geladenheid. En verstrekt ook de boodschap die de band wil brengen met hun eerste full album dat “tussen vroeger en te laat” zal heten. 

Het album werd geproduced door Xavier de Clerq. Onder meer bekend als muzikant bij Noémie Wolfs en Buurman. Mastering gebeurde door Pieter de Wachter die ook Stromae en Selah Sue op zijn palmares heeft staan.