Satirische roman "En toen schiep God Kevin" (Bart Debbaut) nu te koop

en toen schiep god kevin

Het is bijna boekenbeurstijd, bijgevolg voor schrijvers het uitgelezen moment om een nieuw boek uit te brengen. “En toen schiep God Kevin” is het recentste werk van Bart Debbaut, voornamelijk bekend als thrillerauteur. Vorig jaar maakte hij al een zijsprongetje met een novelle, deze keer kiest hij voor een satirische roman.

De achterflap van het boek leert ons dit: “Kevin is een doodgewone jongen. Tot hij erachter komt dat God hem uitverkoren heeft om zich als Zijn Zoon te openbaren.

God vindt dat de mensheid er weer een zootje van aan het maken is en besluit om Zijn Zoon opnieuw naar de aarde te sturen. Jezus bedankt feestelijk. Daarom laat God een nieuwe zoon geboren worden, een doodgewone jongen in een doodgewoon gezin: Kevin. Als puber krijgt Kevin zijn roeping. Maar het overtuigen van Kevin en het vinden van volgelingen blijkt geen sinecure.”

Bekijk de trailer:

Korte inhoud:
“En toen schiep God Kevin” is een origineel verhaal waarbij de nieuwe Messias eerst aangekondigd wordt, dan geboren, en tenslotte zijn eerste openbaar optreden vervult.

Als Jezus bij aanvang van het verhaal weigert om naar aarde terug te keren, krijgen we een inkijk in hoe het er in de hemel aan toegaat volgens de auteur, en leren we eveneens hoe en waarom God een koppel in Tienen kiest als de Jozef en Maria van de 21ste eeuw.

In het tweede deel wordt Kevin geboren en merk je dat de omstandigheden 2000 jaar na de kerststal enigszins veranderd zijn. Hierbij worden ook de houding van de pers en de katholieke Kerk op de satirische korrel genomen.

Als Kevin oud genoeg is, krijgt hij zijn opdracht van God om zich als tweede Zoon te openbaren. De ideeën over de manier waarop dit moet gebeuren, lopen bij de hoofdpersonages in de hemel sterk uiteen, en ook Kevin zelf heeft zo zijn eigen denkwijze over zijn roeping.

Bespreking:
Bart Debbaut slaagt erin om een aantal minder fraaie kantjes van onze maatschappij uit te vergroten, en het kleinmenselijke naar boven te halen. Ook God en Jezus ontsnappen hieraan niet als Bart Debbaut ons een inkijk gunt in het reilen en zeilen van ‘zijn’ hemel.

Mag er gelachen worden met de kerk? Volgens Bart Debbaut wel, en ook rector Rik Torfs zag er geen graten in. “Humor is de ultieme intelligentietest. Wie humor hanteert, beheerst de menselijke geest”, wist hij te vertellen tijdens deze boekvoorstelling.

Als je dit boek met de juiste bril leest, merk je dat die humor niet bedoeld is om gratuit met het geloof te spotten, maar dat het een manier is om je als lezer een spiegel voor te houden over onze huidige samenleving.

NU TE KOOP!
uitgeverij: Lannoo.
Aantal blz: 264 blz
Satirische roman
EAN 9789401420433

www.bartdebbaut.be
www.lannoo.be