Rob De Nijs neemt afscheid van Vlaams publiek: 't is mooi geweest

rob de nijs

Met het "'t is mooi geweest"-concert in het Sportpaleis nam Rob De Nijs op zondag 21 november 2021 definitief afscheid van zijn Vlaamse fans. Net zoals de titel slaat op zijn carièrre van meer dan 60 jaar, is de uitdrukking zeker ook van toepassing voor dit concert. We kunnen daarvoor zelfs zonder overdrijven enkele superlatieven toevoegen, zoals "'t is bijzonder mooi geweest", "'t is uitzonderlijk mooi geweest" of "'t is ontroerend mooi geweest". Bedankt Rob!

Vooraleer Rob De Nijs zelf aan de beurt was, mochten enkele gastartiesten het publiek opwarmen door enkele van zijn hit te brengen. Achtereenvolgens waren Eva De Roovere, Paul Michiels, Günther Neefs en Belle Perez aan de beurt. Gene Thomas en Jan Smit moesten allebei door ziekte afhaken.

Dan was het tijd voor 'le moment suprème', Rob zelf op het podium om voor een allerlaatste keer de beste pareltjes van zijn uitgebreid palmares live brengen voor een groot Vlaams publiek. Ongeveer 14.000 mensen waren afgezakt naar het Sportpaleis om, ondanks corona, een avondje te genieten en Rob een hart onder de riem te steken bij zijn afscheidsconcert.

rob de nijs
© Ymke Dirikx

Het concert kende even een valse start na "Hartslag", "Ritme van de regen" en "Het werd zomer". Tijdens het vierde nummer "Eindelijk vrij" liet zijn stem het even afweten en verontschuldigde Rob zich dat hij zich geen 100 % voelde. Maar met zijn vrouw aan zijn zijde herpakte hij zich helemaal. Het publiek heeft tonnen respect voor Rob en nam hem af en toe op sleeptouw doorheen zijn songteksten. Wat volgde was een pakkend concert waarbij Rob en publiek hun best deden om elkaar te overtreffen om er het meeste van te genieten.

Rob droeg "De moeite waard" op aan zijn jongste zoon Julius. Na afloop van het nummer liep de bijna 10-jarige zoon het podium op om zijn papa te omhelzen om daarna druk zwaaiend naar het publiek opnieuw in de coulissen te verdwijnen. Verder houdt Rob zijn bindteksten beperkt en laat voornamelijk zijn muziek spreken. Maar de enkele dingen die hij zegt, zijn echt gemeend en vanuit zijn hart. En hij is dankbaar voor zijn publiek dat er in het verleden altijd voor hem geweest is, maar zeker ook vandaag een belangrijke rol speelt door hem doorheen dit concert te helpen met alle warmte die ze naar hem kunnen stralen. Na "Zonder jou" wordt dat ook nog eens mooi samengevat met "Wat moet ik zonder mijn publiek?"

Als de klassiekers "Banger hart", "Malle Babbe", "Dag zuster Ursula" "Jan Klaassen" en "Alles wat ademt" elkaar in sneltempo opvolgen, weet je dat het einde van de show eraan komt. Als bisnummer kiest Rob voor "Niet voor het laatst": een zeer mooi nummer en een heel sterke keuze om met de woorden van deze song de avond af te sluiten. En zijn wens in het zinnetje "Geef me gisteren in ruil voor vandaag" had ik ook graag voor mezelf gewenst vandaag. Door één dag terug te gaan in de tijd kon ik dit concert nog eens opnieuw beleven!

Bedankt Rob De Nijs voor zoveel jaren aan mooie liedjes, aan ontelbare optredens, aan toewijding aan je publiek, aan urenlang genieten van het volledige plaatje dat klopt waarbij muziek, melodie, stem en inleving in overeenstemming zijn.

rob de nijs
© Ymke Dirikx

Setlist voorprogramma:
Dit gekke leven - Annelies uit Sas van Gent (Eva De Roovere)
Ontmoeting - Zet een kaars voor je raam vannacht (Paul Michiels)
Jim - Zondag / Hou me vast (Günther Neefs)
Open einde - Huis in de zon (Belle Perez)

Setlist Rob De Nijs:
1. Hartslag
2. Ritme van de regen
3. Het werd zomer
4. Eindelijk vrij
5. Eeuwig jong
6. Bo
7. De Pieper
8. Ik laat je vrij
9. De moeite waard
10. Tegen beter weten in
11. Zwanenmeer
12. Foto van vroeger
13. Zonder jou
14. Toerist in paradijs
15. Ik wil je
16. Banger hart
17. Malle Babbe
18. Dag zuster Ursula / Jan Klaassen
19. Alles wat ademt
Bisnummer:
20. Niet voor het laatst