Rockmusical 'Rent' komt terug in het najaar van 2022

rent

Na de uitverkochte en met 5 sterren bekroonde previews, kan je vanaf 22 september 2022, opnieuw op de industriële site van de Blikfabriek in het Antwerpse Hoboken gaan kijken naar de Vlaamse versie van de Broadway-rockmusical ‘RENT’. Regisseur Stany Crets werkt met de cast en het creatieve team de komende maanden verder aan de verfijningen van deze doorgecomponeerde musical. “Ik wist vooraf welk getalenteerd vlees ik in de kuip had. Tijdens de previews presteerde iedereen al op een hoog niveau en dat zag je terug in de emotionele reacties van het publiek. Met hoge verwachtingen zal er in het najaar uitgekeken worden naar ‘RENT’.”

Het verhaal van ‘RENT’ speelt zich af in de creatieve New Yorkse wijk ‘East Village’ in de jaren ‘90. Een tijd die gekleurd is door het AIDS-virus, druggebruik en sociale onrust. Centraal in het verhaal staat Mark Cohen, een rol die gespeeld wordt door de debuterende musicalacteur Stijn Proesmans. Mark is een jonge filmmaker die het leven van zijn vrienden documenteert, een creatieve bende die de bohemian levensstijl voorop stelt. Hij woont samen met rocker Roger Davis (Ruben Van Keer), pas ontslagen uit de afkickkliniek. Roger wordt verliefd op zijn nieuwe bovenbuurmeisje, Mimi, een rol die wordt neergezet door musical-studente (!) Lien Van den Bossche. De stripclubdanseres vindt bij hem troost want, net als Roger, heeft ook zij AIDS. Maureen (Lyssa Tejero), het ex-lief van Mark, woonde ook in het voormalige fabriekspand, maar leeft nu samen met advocate Joanne (Saïn Vantomme). Hun voormalige huisgenoot Benny (Kenny Verelst) trouwde rijk en investeerde mee in het gebouw. Zo wordt hij de huisbaas van Mark, Roger en Mimi. Docent Collins (Pieter Jan De Paepe) zorgt voor support uit onverwachte hoek. Nadat hij overvallen wordt op straat, ontmoet hij Angel (Bart Aerts) en maakt deze hartelijke persoonlijkheid deel uit van de vriendenclub. Een jaar lang volgt Mark de verschillende levens van zijn vrienden, die elk op hun manier geconfronteerd worden met de harde realiteit en weer opgetild worden door de warmte van hun vriendschap.

Voor heel wat musicalacteurs is ‘RENT’ een droomtitel, die 25 jaar later nog steeds werkt: de universele thema’s, de personages die niet alleen met zichzelf vechten, maar ook tegen de tijd waarin ze leven. Ook de problematiek van een virus dat zich verspreidt blijft brandend actueel. “De karakters zijn op zich allemaal artiesten met heel interessante levens, heel divers, maar niet echt succesvol”, zegt Pieter Jan De Paepe. “Eigenlijk zijn ze Bohemiens: ze verheerlijken het armeluisleven. Ze hebben veel aan elkaar en aan elkaars liefde en vriendschap.”

De vele positieve reacties na afloop van de previews hebben een diepe indruk nagelaten: “We zijn overdonderd door de staande ovaties en het lange applaus. Omdat we dicht bij het publiek spelen, voelen we elke lach en elke traan tot op het podium. Dit is echt een droomdebuut”, zegt Stijn Proesmans. 
In ‘RENT’ krijgt jong musicaltalent volop kansen. “Geen affiche met daarop dezelfde bekende namen als altijd, maar een cast van acteurs en actrices met minstens evenveel talent”, schreef een journalist. Debuteren doet ook Oonagh Jacobs als choreografe van een cast die collectief de ziel uit het lijf speelt, zingt en danst. “Stijn Proesmans is fantastisch in zijn eerste grote rol, maar dat geldt ook voor laatstejaarsstudente Lien Van den Bossche. Het is heel fijn dat deze kansen worden gegund aan jong bloed. Het werd snel duidelijk toen we aan het repeteren waren dat het plaatje helemaal klopt”, zegt Pieter Jan De Paepe.

Net als bij de previews keert de musical ‘RENT’, vanaf 17 september 2022 terug naar de Blikfabriek. “Deze iconische plek past perfect bij het verhaal dat we vertellen. Het publiek zit langs beide kanten van het speelveld en door de nieuwste cameratechnieken van hoofdrolspeler Stijn Proesmans kan iedereen in de zaal alles goed meevolgen. Op deze locatie kunnen we ook de sfeer weergeven zoals die was in het New York van de jaren ‘90. Wie het laatste stukje van de zomer of het begin van het najaar op een speciale manier wil inzetten, moet komen kijken.”, klinkt het bij Deep Bridge.

‘RENT’ gaat op zaterdag 17 september 2022 in première in de Blikfabriek van het Antwerpse Hoboken. Tickets vanaf 30 euro (inclusief reservatiefee). Meer info en speeldata vind je op www.deepbridge.be. Tot eind november koop je je tickets met een vroegboekkorting van 15% en op de donderdagavonden geldt een voordelig studententarief.

(Eerder bericht:)

De studio-repetities zitten erop. De cast verhuist naar de Blikfabriek en de 3 laatste previews zijn toegevoegd. Van 29 oktober tot 14 november 2021 speelt 'RENT' 12 voorstellingen.

De voorbije weken werd er door de ‘RENT’-cast intens gerepeteerd voor de exclusieve previews van een nieuwe, Vlaamse versie van de succesvolle Broadway-rockmusical. Vanaf 29 oktober tot 14 november kan je (slechts) 12 keer terecht op de imposante site van de Blikfabriek, het innovatieve centrum voor jonge creatieve ondernemers dat je vindt in de Antwerpse deelgemeente Hoboken. De inspirerende plek was eerder al het decor voor de fotoshoot en de opnames van de ‘Seasons of Love’-clip.

'RENT’ vertelt het verhaal van een creatieve groep vrienden die hun dromen willen waarmaken in een wereld die gedomineerd wordt door politieke en sociale onlusten én waar het AIDS-virus heel wat mensenlevens eist. Het is inderdaad 'a trip down memory lane', naar de jaren negentig en een omgeving die gekenmerkt wordt door machtsmisbruik, geldgebrek, druggebruik, fysieke en mentale uitputting. Het zijn allemaal herkenbare thema’s die nog steeds brandend actueel zijn. De vrienden overleven, dankzij hun positieve ingesteldheid en het besef wat er echt telt en belangrijk is in het leven.
 


De clip van ’Seasons of Love’ is de eerste kennismaking met de ‘RENT’-cast en de locatie. Je herkent Pieter Jan De Paepe (Tom Collins), Ruben Van Keer (Roger Davis), Lien Van den Bossche (Mimi Marquez), Stijn Proesmans (Mark Cohen), Saïn Vantomme (Joanne Jefferson), Lyssa Tejero (Maureen Johnson), Kenny Verelst (Benjamin ‘Benny’ Coffin III) en Bart Aerts. Deze laatste neemt de opvallende rol van Angel voor z’n rekening. In het ensemble zien we Samuël Anastasi, Jens Sauviller, Bjarne Verschueren, Gregory Langen, Steven Savelkoels, Alphonso Camalandua, Kato Aerts, Marit Dollevoet, Samantha Lernout, Liesbeth Roose, Cinthia de Neef, Stéphania Casneuf en Charlotte Campion. “Het is die unieke mix van ervaren musicalartiesten en jonge beloften die ‘RENT’ naar een hoger niveau tilt, zo bleek tijdens de voorbije repetitieweken. We schakelen nu een versnelling hoger, want op de site van de Blikfabriek starten we vanaf vandaag met de dagelijkse repetities en doorloop. Wie naar de previews komt, krijgt een beklijvende voorstelling te zien die niemand onberoerd zal laten, in een versie waarbij de locatie een belangrijke rol speelt, zowel in het maakproces als straks voor de bezoekers. Met de clip onderstrepen de cast en regisseur-vertaler hoeveel zin ze nu al hebben in de exclusieve voorstellingen, die ze van 29 oktober tot 14 november 2021 – er zijn een paar extra, laatste data toegevoegd – 12 keer spelen. Voor iedereen die komt kijken, maar ook wie betrokken is bij dit verhaal, wordt het hoe dan ook een bijzondere ervaring”, klinkt het bij Deep Bridge.

Meer info over de musical en de complete cast vind je op https://deepbridge.be/shows/rent/

(Eerder bericht:)

Met voormalig ‘Thuis’-acteur Pieter Jan De Paepe, ‘Mozart!’-rockstar Ruben Van Keer en musicalbeloftes Lien Van den Bossche en Stijn Proesmans, is de hoofdcast van ‘RENT’ nagenoeg compleet. Daarnaast zorgen o.a. Saïn Vantomme, Lyssa Tejero en Kenny Verelst voor de verdere aanvulling. Hiermee krijgt de rockmusical, die in 1996 op Broadway in première ging, eindelijk ook een Vlaamse versie. Pas in het voorjaar starten de voorstellingen voor het grote publiek, maar vanaf 29 oktober 2021 kan je in De Blikfabriek van Hoboken (Antwerpen) al een exclusieve preview meepakken. Info en tickets vind je op www.deepbridge.be Wees snel, want het aantal voorstellingen en tickets zijn beperkt.

Het thema en de achtergrond van de rockmusical ‘RENT’, geïnspireerd op Puccini’s ‘La Boheme’ is vandaag nog steeds brandend actueel. De voorstellingen beginnen met de profetische woorden: “How do you document real life, when real life is getting more like fiction every day”.

“Toen 'RENT' voor het eerst werd opgevoerd, was het het kind van zijn tijd. De jaren negentig, aids én zijn plaats, New York. Zeer actueel en vinger aan de pols. Aids werd bedwongen en het leven kabbelde verder. 'RENT' leek in mijn ogen lange tijd gedateerd, een museumstuk dat niet écht meer zou kunnen raken. En toen kwamen er andere tijden, de wegwijzers in de maatschappij werden abrupt weggehaald en verwarring was troef. Jonge mensen verdwaalden in ethische codes die razendsnel veranderen en een virus gooide roet in het eten. Wat even gedateerd leek, was plots weer brandend aanwezig. Het stuk gaat niet meer over aids in het bijzonder, maar over elke hindernis die op ons pad komt, hetzij persoonlijk, hetzij professioneel, hetzij op wereldschaal. Hoe verzetten we ons tegen alle negatieve elementen die ons leven dreigen over te nemen? Hoe leven we verder? Hoe creëren we onze nieuwe hoop? Hoe houden we het hoofd boven water vooraleer we verdrinken in de golven van verdwazing, verwarring en onwetendheid? Het is een hoopvol stuk over kracht putten uit onszelf in bizarre, barre tijden. Ik denk en hoop dat het een heel persoonlijke reis wordt met creatives, cast én publiek.", zegt regisseur-scenarist Stany Crets, die voor de Vlaamse versie van ‘RENT’ opnieuw een beroep doet op een cast die bestaat uit de perfecte mix van jong, opkomende talent en ervaren musicalacteurs.

Mix
“RENT' is zo’n voorstelling die iedereen graag wil spelen, maar we zijn met een wit blad begonnen aan de audities. Het niveau van de auditanten lag bijzonder hoog, we hebben ongelooflijk veel goeie mensen moeten ontgoochelen. Het resultaat is een mix van heel straf jong talent en een aantal ervaren topnamen. Eind oktober spelen we een beperkt aantal previews, maar – vergis je niet – die voorstellingen zullen al meer dan volwaardig zijn. We willen iets maken dat behoorlijk experimenteel is en dus hebben we de tijd nodig om dat te ontwikkelen en te testen. Ons eerste publiek zal een deel van het maakproces worden", klinkt het bij Deep Bridge.

Topcast
Pieter Jan De Paepe, die in ‘Thuis’ nog de slechterik speelde, geeft in ‘RENT’ gestalte aan Tom Collins. Als frontman-zanger bij zijn eigen Deep Purple-coverband Mads in Purple, heeft hij heel wat ervaring opgedaan. Met zijn krachtige stem sloeg hij iedereen met verbazing toen hij een glansrijke ‘Jezus’ vertolkte in ‘De Passie’. Nog zo’n klasbak is Ruben Van Keer die in ‘RENT’ de rol van Roger Davis neerzet. Ruben studeerde in Londen, speelde op West End en had de hoofdrol in de gelauwerde en succesvolle Meat Loaf-musical ‘Bat Out of Hell’. Met zijn schitterende hoofdrol in de gelijknamige rockmusical ‘Mozart’ brak hij ook bij ons door bij het grote publiek. Na stages en doortochten in o.a. ‘My Fair Lady’ en ‘The Christmas Show’, speelt musicalbelofte Stijn Proesmans in ‘RENT’ de dragende rol van Mark Cohen. De veelzijdige acteur en zanger, die nog maar pas afstudeerde aan de Musical-opleiding aan het Conservatorium van Brussel, heeft inmiddels voldoende ervaring, waardoor hij de druk die deze voorstelling met zich meebrengt weet af te houden. Dat geldt ook voor Lien Van den Bossche die de rol van Mimi Marquez invult. De laatstejaarsstudente van de Erasmus Hogeschool speelde al de hoofdrollen in o.a. ‘Magdalena’, ‘She Loves Me’ en ‘Sweet Charity’. Lyssa Tejero (‘The Heights’, ‘Dogfight’, ‘Nine) en Saïn Vantomme (‘Rocky Horror Show’, ‘Chicago’) spelen in ‘RENT’ respectievelijk Maureen Johnson en Joanne Jefferson. Ook vaste waarde Kenny Verelst (‘MAMMA MIA!) werkt mee aan ‘RENT’, waar hij de rol neerzet van Benjamin Coffin III.

De Blikfabriek
Binnen ‘RENT’ is naast de cast en de omkadering ook de locatie een belangrijk onderdeel. Na lang zoeken kwam Deep Bridge terecht in Hoboken, waar er een directe match was met De Blikfabriek: “We hebben lang gezocht naar een plek die de juiste sfeer uitademt van de voorstelling en die hebben we hier gevonden. De 30.000 leegstaande vierkante meters zijn ondertussen getransformeerd tot een innovatief centrum voor jonge, ondernemende mensen. Dit is een broedplaats vol creativiteit met ruimte voor buurtinitiatieven, cultuur en sport. De grote loodsen zijn omgebouwd tot ontmoetingsruimtes voor een breed publiek. Gelegen tussen een stuk nieuw stad en de arbeiderswijken, is De Blikfabriek echt dé perfecte locatie voor deze iconische rockmusical.”

Verhaal
‘RENT’ vertelt het verhaal van een creatieve vriendengroep, die worstelt met het najagen van hun dromen, in een wereld van grote sociale en politieke onrust, die gedomineerd wordt door een virus dat veel levens eist. Deze omstandigheden, geldgebrek en druggebruik, dagen hen fysiek en mentaal uit. Hun positieve ingesteldheid zorgt er echter voor dat ze hun problemen onder ogen zien en erachter komen wat echt belangrijk is voor hen. 
‘RENT’ werd in 1996 maar liefst tien keer genomineerd voor een Tony Award. De musical won er vier, waaronder die voor ‘Beste Musical’, ‘Beste Musical Script’, ‘Beste Originele Score’ en ‘Beste Acteur in een Bijrol’.

De rockmusical ‘RENT’, met o.a. Pieter Jan De Paepe, Ruben Van Keer, Stijn Proesmans, Lien Van den Bossche, Lyssa Tejero, Saïn Vantomme en Kenny Verelst speelt vanaf 29 oktober 2021 in De Blikfabriek (Hoboken) een beperkt aantal previews voor een gelimiteerd publiek. Tickets vanaf 34 euro. Voor meer info en reservaties: www.deepbridge.be

(Eerder bericht:)

“How do you document real life, when real life’s getting more like fiction each day”. Zo begint ‘RENT’, de rockmusical geïnspireerd op Puccini’s La Bohème...en momenteel helaas brandend actueel. In het najaar van 2021 maakt Deep Bridge een volledig nieuwe, eigen versie van de rockmusical die 25 jaar geleden in première ging in New York. Pas in het voorjaar van 2022 speelt de voorstelling voor het grote publiek, maar dit najaar kan je al gaan kijken naar een aantal exclusieve previews.

Een creatieve vriendengroep worstelt met het najagen van hun dromen. In een wereld van grote sociale en politieke onrust, die gedomineerd wordt door een virus dat veel levens eist. Deze omstandigheden, geldgebrek en druggebruik, dagen hen fysiek en mentaal uit. Hun positieve ingesteldheid zorgt er echter voor dat ze hun problemen onder ogen zien en er achter komen wat echt belangrijk is voor hen.

“In 'La Bohème' kregen de personages te kampen met tuberculose, in ‘RENT’ met HIV. In een wereld die vandaag keihard wordt getroffen door het coronavirus, willen we het verhaal van ‘RENT’ opnieuw vertellen. We spelen previews op een bijzondere plek in Antwerpen, met jonge musicalartiesten die al een jaar langs de zijkant toekijken. Als geen ander kunnen zij het moeilijke jaar dat ze achter de rug hebben, vertalen in een positieve boodschap van hoop en vriendschap. Vanuit hun persoonlijke ervaringen kunnen ze het verhaal van deze voorstelling vertellen. De doelgroep zijn jonge mensen op de grens van hun volwassen leven, die net als een groot deel van onze cast de voorbije maanden keihard werden geraakt door de maatregelen en beperkingen. Ook zij hebben het gevoel dat er een jaar uit hun leven werd weggeknipt en nooit meer terugkomt. Met ‘RENT’ willen we hen opnieuw moed geven en laten genieten van al die mooie dingen die onze wereld te bieden heeft”, klinkt het bij Deep Bridge.

In het najaar van 2021 speelt ‘RENT’ op een bijzondere locatie in het Antwerpse een aantal previews. Er zullen slechts heel beperkt tickets beschikbaar zijn. Op www.deepbridge.be/rent kan je je nu al registreren voor die exclusieve voorverkoop. Pas in het voorjaar van 2022 zal de voorstelling spelen voor het grote publiek.

‘RENT’ wordt gepresenteerd in samenwerking met Auteursbureau ALMO, in opdracht van Music Theatre International (Europe).

rent, de musical
van 22 september tot 16 oktober 2022
De Blikfabriek, Hoboken