Massale opkomst op Suikerrock ondanks minder goede weer

suikerrock

Suikerrock, sinds vorig jaar geen stadsfestival meer maar op een festivalterrein dat volledig de "industrial look" heeft zonder fake te zijn. Met de suikerraffinaderij op de achtergrond als decor kan de naam niet 'echter' zijn dan hier het geval is. Enkele wijzigingen ten opzichte van vorig jaar, waarbij het hoofdpodium nu zo opgesteld staat dat je zelfs tot aan de inkom hierop een zicht hebt. Daarnaast zijn er met 'The Cube' en 'The Palace' nog twee extra podia. Hierop krijgt voornamelijk jong talent en nieuwkomers de kans om zich voor een publiek te tonen. Bovendien zorgen ze voor de lijm in het geheel van de programmatie door de optredens hier mooi tussen de acts op het hoofdpodium te plaatsen. Op zondag staan er ook iets grotere namen zoals Gustaph, Milo Meskens, 2 Fabiola, Maksim en Viktor Verhulst & Kobe Ilsen op de zijpodia.

De slechte weersvoorspellingen hebben het publiek niet kunnen weerhouden om naar Tienen af te zakken. Op vrijdag bleef alles nog droog en was er onnoemelijk veel volk aanwezig. Zaterdag begon droog tot aan het optreden van Franz Ferdinand. Zondag was het net omgekeerd en begon het festival zijn afsluitingsdag met regenbuien, maar kon het wel mooi met een regenboog en een ondergaande zon afsluiten vanaf Metejoor. De massa volk bewijst dat de affiche en sfeer in Suikerrock ook bij slecht weer overeind blijven!

Vrijdag 4 augustus

Merol op suikerrockDe vroege vogels konden al genieten van de hiphop van Glints en de Amsterdamse Sophie Straat. Maar het plein liep pas echt vol voor Merol en het is duidelijk dat ze haar repertoire goed kennen. Ook de minder grote hits worden vanaf de eerste noot meegezongen en zorgen voor de nodige ambiance. Merol weet hierbij precies hoe ze haar Vlaams publiek moet bedienen. Weetje: het gouden achterwerk dat ze tijdens één van haar songs bovenhaalt en likt is een afgietsel van haar eigen billen ...

Ook al stond het plein al goed vol, de lege plekjes worden ondertussen helemaal opgevuld voor de drie heren van Goldband die hiermee hun enorme populariteit nog eens onderstrepen. Op een zangwedstrijd zullen ze niet onmiddellijk de eerste prijs wegkapen, maar met hun podiumpresence komen ze hiermee uitstekend weg. Ze pakken het publiek in van bij de eerste tonen en laten niet meer los totdat hun laatste woord weerklinkt.

Coely stond al eerder in 2013 en 2017 op de affiche van Suikerrock, maar vast en zeker heeft ze sinds haar tweede plaats bij the masked singer haar bekendheid enorm vergroot. Voor wie echter hoopt om songs uit haar repertoire als 'raaf' hier te horen, is eraan voor de moeite.

Na eerder op de avond de drie heren uit Nederland (Goldband) is het dan tijd voor drie Vlaamse heren: Bazart. Zij mogen zich ondertussen al een beetje een vaste waarde noemen op Suikerrock. En ook bij deze doortocht stellen ze niet teleur. Met een uitgebalanceerde mix van hits en nieuwer materiaal bouwen ze naar een mooie climax en pakken ze het plein helemaal in.

Afsluiter Sean Paul staat voornamelijk bekend om zijn samenwerkingen met andere grote artiesten, maar dat weerhoudt hem niet ervan om in zijn eentje toch zijn mannetje te staan en een volwaardige afsluitact voor dag 1 voor zijn rekening te nemen. Iets dat zeker door de fans beaamd wordt.

Bekijk hier de foto's van vrijdag 4 augustus 2023

Zaterdag 5 augustus

Franz ferdinand op SuikerrockIn de namiddag heeft Berre de ongelukkige taak om als eerste de artiestenrij te openen. Stilletjesaan druppelt het volk binnen voor Jack Vamp & The Castle of Creep, High Hi en The Haunted Youth.

Goose brengt voor een eerste keer de vlam in de pan met hun elektrorock. Suikerrock lust hier wel pap van. Afsluiter Synrise is de kers op de taart! Nog meer Belgisch werk met Arsenal, ook al niet aan hun proefstuk toe op Suikerrock. Hun muziek omschrijven is niet zo eenvoudig, maar dat maakt ook niet uit. Ze weten een uitgebalanceerde setlist te brengen die de dreigende regenwolken nog even kunnen tegenhouden ...

Terwijl er heel wat Belgen in Glasgow zitten voor het WK wielrennen, maakt Franz Ferdinand de omgekeerde beweging. De Schotse rockband maakt het mooie weer op het hoofdpodium van Suikerrock, al moet je die uitdrukking niet al te letterlijk nemen, want het is ondertussen beginnen te regenen in Tienen. Gelukkig tast dat de sfeer niet aan en de locatie brengt me alleszins bij de uitdrukking 'Het publiek is niet van suiker'. Ook de afsluiter komt 'van de andere kant van de plas'. Bastille mag de tweede dag succesvol afsluiten.

Bekijk hier de foto's van zaterdag 5 augustus 2023

zondag 6 augustus

Metejoor op SuikerrockDe dag begint regenachtig, maar toch kunnen Jelle Cleymans en Jonas Van Geel al rekenen op een trouwe schare fans die zich niet laten afschrikken door een beetje nattigheid. Dan begint het plein vol te lopen met meer en meer gezinnen met kinderen die waarschijnlijk al wekenlang hebben uitgekeken naar het concert van Camille. Ze opende sterk met 'Diamant' en reeg vervolgens de hits aan elkaar in een frisse en afwisselende show met leuke dansacts. Deze bewegingen werden ook door de allerjongsten meegedaan terwijl ze elk woord meezongen. Toen ze haar set na een uur met een reprise van'Rihanna' afsloot, was duidelijk af te lezen dat dit voor vele aanwezigen nog te vroeg was.

Meau, een Nederlandse singer-songwriter met een prachtig repertoire stond helaas een beetje ongelukkig geprogrammeerd tussen Camille en Metejoor die beiden veel kinderen tot hun trouw publiek mogen rekenen. Voor deze groep kwamen de songs van Meau niet volledig tot hun recht, wat jammer is. De aanhoudende regen is evenmin bevorderlijk.

En dan klaart het op, de zon komt opnieuw erdoor en het zal voor de rest van de avond droog blijven. Metejoor put uit een hele lijst van hits, waarbij hij voor de duetten kan rekenen op zijn zus Lisa die voor de rest van de songs de backing vocals voor haar rekening neemt. In zijn setlist ook duidelijke invloeden van het VTM-programma 'Liefde voor muziek'.

Bart Peeters & De Ideale Mannen. Het lijkt wel dat naarmate Bart ouder wordt hij nog steeds energieker wordt. Het is een topoptreden voor het Tiense publiek. Het feit dat je als artiest een keuze moet maken uit je hits om je setlist samen te stellen en meezinger na meezinger op het publiek kan afvuren speelt natuurlijk ook een grote rol. Je publiek krijgt geen enkel moment om even achterover te leunen. Bart zet muzikant Emile Verstraeten extra in het voetlicht omdat hij als enige Vlaams-Brabander in de groep eigenlijk een thuismatch in eigen provincie speelt.

Suikerrock 2023 in schoonheid afsluiten. Dan kan je met Regi erop rekenen dat die doelstelling gehaald wordt. Na 'Regi Live' waarbij gastartiesten hem vergezellen kan iedereen met een voldaan gevoel naar huis om daar alvast 2-3-4 augustus 2024 aan te kruisen in de agenda voor de volgende editie van Suikerrock.

Bekijk hier de foto's van zondag 6 augustus 2023