Kermisthema en "Leef" hoogtepunt van schlagerfestival

schlagerfestival

“Vanavond gaan we naar de kermis”, zongen Laura Lynn en De Romeo’s als openingsact van Het 14de Schlagerfestival. Dit weekend en aanstaande zaterdag 6 april staan de deuren van de Hasseltse Ethias Arena weer wagenwijd open voor meer dan 50.000 muziekliefhebbers, goed voor een nieuw record. Dit jaar kozen de organisatoren voor het eerst voor het centrale thema ‘kermis’. In de inkomhal werd dat ingevuld met populaire kermisattracties zoals de paardenmolen en een schietkraam. De Schlagerfestival-kermis werd bijzonder gesmaakt door het publiek en de artiesten. Ook in de zaal werd de beleving doorgetrokken door gastheer Kürt Rogiers, hij trakteerde het publiek oa. op smoutebollen.

Op een indrukwekkend podium zorgde de liveband voor de perfecte begeleiding van o.a. Willy Sommers, De Romeo’s, Lindsay, Vader Abraham, Laura Lynn en The Voice Senior-winnaar John Leo, die net als het duo Wim Soutaer en Charles Van Domburg debuteerde op het podium. De kers op de taart en het onvergetelijke orgelpunt van de avond was weggelegd voor de razend populaire André Hazes. Met ‘Leef’ bezorgde hij het publiek een delirium.

Hasselt heeft Het Schlagerfestival weer op bezoek. Dit weekend en aanstaande zaterdag verzamelt het kruim van de populaire variété artiesten in de Ethias Arena voor vier onvergetelijke festivaldagen. Schlagerfestival-debutanten Wim Soutaer en Charles Van Domburg brengen als volleerde entertainers het publiek op de juiste temperatuur. De intocht verloopt gezapig, want heel wat festivalgangers trekken eerst naar de Schlagerfestival-kermis. “Het is de eerste keer in de geschiedenis van ons festival dat we kiezen voor een centraal thema. In de zaal doen we dat met Kürt Rogiers, onze presentator die smoutebollen uitdeelt. Op de schermen zijn er verwijzingen en in de buurt van de inkom hebben we kermisattracties opgesteld, waaronder een schietkraam, een paardenmolen en de rups”, zegt Lode Vereecke namens medeorganisator PSE Belgium. 

Aan de zijde van Laura Lynn scoorden De Romeo’s met ‘Naar de kermis’ hun eerste Nederlandstalige nummer één-hit en dat was meteen de perfecte opener van Het Schlagerfestival 2019. Laura Lynn nam vervolgens over en bracht ‘Je hebt me 1000 maal belogen’, gevolgd door nog een rits feestelijke meezingers. Na een leuke interventie van Kürt Rogiers, was het de beurt aan Luc Steeno (‘Mooi, mooi zijn alle vrouwen’), Yves Segers (‘Café de Zwaan’) en John Terra, die scoorde met ‘Sweet Caroline’ en ‘De dag dat het zonlicht niet meer scheen’. Eén van de hoogtepunten op het festival is de meezingmedley, begeleidt door Kürt Rogiers en de Schlagerfestival-band. Zij begeleiden alle artiesten op het podium, ook De Romeo’s. Chris, Gunther en Davy mochten het eerste deel afsluiten met ‘Viva De Romeo’s’ en een verrassende medley van stomende beats die je normaal hoort op een festivalweide. 

Na de pauze was het tijd voor Vader Abraham. Hij wordt volgende maand 84, maar dat zou je niet zeggen als je hem bezig ziet. 
‘Het Smurfenlied’ en ‘Het kleine café aan de haven’ werden luidkeels meegebruld. De zakdoeken zwierden van links naar rechts toen hij met Laura Lynn ‘Bedankt lieve ouders’ zong. Lindsay liet het publiek meewiegen tijdens ‘Bella Romantica’ en meezingen met ‘Ga met me mee’. Daarna was het de beurt aan Wim Soutaer. Hij zong ‘Allemaal’ en riep dan zijn boezemvriend Charles Van Domburg mee op het podium. Beiden brachten een verrassende Kreuners-medley én ze stelden ook hun eerste duo-single voor: ‘Oh, What a Night, Cette année-là’. Het publiek ging uit zijn dak en was na Charles zijn ‘Les lacs du connemara’ klaar voor ‘De Clown’ van The Voice Senior-winnaar John Leo. Willy Sommers werd opnieuw emotioneel toen zijn naam luidkeels werd gescandeerd door het publiek. Na zijn doortocht op Pukkelpop vorig jaar, is zijn populariteit alleen maar gegroeid. Er werd gedraaid bij ‘Als een leeuw in een kooi’, meegebruld met ‘Het water is veel te diep’ én bij ‘Laat de zon in je hart’ was de polonaise-golf weergaloos. Maar hét absolute hoogtepunt van Het Schlagerfestival 2019 was weggelegd voor André Hazes. De junior van weleer is één van de populairste artiesten van het moment. ‘Een beetje verliefd’, ‘Bloed, zweet en tranen’, maar vooral met zijn eigen liedje ‘Leef’, ging het publiek door het dak. Hazes was weergaloos. Hij zorgde voor de kers op de taart. Alle artiesten namen afscheid met Abba’s ‘Thank You For The Music’ en het feestje ging verder op de afterparty met video-DJ Chris Barrow.

Succes
Na 14 edities blijft Het Schlagerfestival-succes groeien. Het bezoekersrecord werd verbroken en de dubbele verzamel-cd is met een straatlengte voorsprong het best verkopende album, goed voor een nummer één in de Ultratop. “We zijn heel tevreden over deze editie. Het centrale thema heeft gewerkt en volgend jaar blijven we de lijn van de vernieuwing en verbreding doortrekken. Ons podium staat dan in het midden en we maken dan het debuut mee van Raymond van het Groenewoud. Een mooi cadeautje om de 15de editie mee op te starten, want hij staat al jaren op ons lijstje. Met Raymond wordt het sowieso een feest. Mensen die erbij willen zijn, raden we aan om tijdig tickets te bestellen, want anders kan jouw voorkeursdatum wel eens volzet zijn”, zegt Friedl Teirlinck van medeorganisator Medialaan.

Setlist

Deel 1
De Romeo’s & Laura Lynn: Naar de kermis
Laura Lynn: Duizendmaal belogen - Hupfaldera - Medley (Oempalampero / Eviva Espana / De allereerste keer)
Luc Steeno: Mooi zijn alle vrouwen - Ik wil de zon zien met jou - Medley (Ik mis je elke dag een beetje meer / Bel me schrijf me / Ga dan / Holliday / Hij speelde accordeon)
Yves Segers: Café De Zwaan - Medley (Waar is mijn vleeskroket / Leo) - Waar zijn die handjes - Ik schreeuw het van de daken
John Terra: De dag dat het zonlicht niet meer scheen - Neem me mee - Sweet Caroline
De Romeo’s: Viva De Romeo’s - Medley (Maak me gek / Ik leef niet meer voor jou / Ik heb de hele nacht liggen dromen / Hooray it’s a hooliday / Una paloma blanca / Daddy cool / Comment ça va / By the rivers of Babylon / Ich bin wie du / We gaan feesten) - DJ-boothsessie

Deel 2:
Vader Abraham: Smurfenlied - Bedankt lieve ouders - Een kind zonder moeder (met Laura Lynn) - Dat kleine café aan de haven
Lindsey: Tijd voor wat gezelligheid - Bella Romantica - Hey ga met me mee
Wim Soutaer & Charles Van Domburg: Oh what a night, cette année-la - Rio de Janeiro - Medley (Maak me wakker / Zij heeft stijl / Verliefd op Chris Lomme / Ik wil je) - Allemaal - Les lacs du Connemara
John Leo: Een clown
Willy Sommers: Als een leeuw in een kooi - Wonder van een vrouw - Het water is veel te diep - 7 anjers 7 rozen - Laat de zon in je hart
André Hazes: Een beetje verliefd - Bloed zweet en tranen - Zij gelooft in mij - Leef
Alle artiesten: Thank you for the music 

Volgend jaar viert Het Schlagerfestival zijn 15de verjaardag. Het volksfeest vindt dan opnieuw plaats in de Hasseltse Ethias Arena op 27, 28 en 29 maart. Het is de eerste keer dat het podium in het midden zal staan en Raymond van het Groenewoud maakt er zijn debuut. Tickets kan je bestellen, op www.schlagerfestival.be of 070/345.345 (Max. €0,30/Min).

Bekijk hier de fotoreportage van het schlagerfestival 2019