Jelle Cleymans en Jef Hoogmartens schrijven groots musicalspektakel rond Jeanne d'Arc

jeanne d'arc

Historalia, het productiehuis van prins-ondernemer Simon de Merode dat de voorbije jaren een flinke reputatie opbouwde met hun grote spektakels rond historische figuren en gebeurtenissen (‘Albert I’, ‘Rubens’, ‘1830’), staat voor een heel bijzondere zomer en nazomer 2023. In augustus wordt het enorme openluchtspektakel ‘Damiaan’, rond het leven van de voor velen ‘Grootste Belg’ Jozef De Veuster/pater Damiaan, op de planken gebracht aan de voet van de iconische basiliek van Scherpenheuvel en in september 2023 volgt aansluitend ‘Marie-Antoinette’. Dit indrukwekkende musicalspektakel rond het turbulente leven van de tot de verbeelding sprekende laatste koningin van Frankrijk, speelt op en rond de slotgracht van het prachtige kasteel van Wijnendale (Torhout).

Ondanks dat er dus meer dan genoeg werk op de plank ligt, wordt er bij Historalia ook al uitgekeken naar de zomer van 2024. Dan wordt er met ‘Jeanne d’Arc’ een gloednieuw openluchtspektakel met historische achtergrond gepresenteerd op het domein van kasteel de Merode in Westerlo en daarvoor wordt mede gerekend op de gezamenlijke pen van een (relatief) jong, maar zeer gedreven schrijversduo.

Zanger, acteur, presentator en schrijver Jelle Cleymans (37) slaat maar wat graag de handen in elkaar met collega-acteur en auteur Jef Hoogmartens (39) voor het script en de liedteksten van dit musicalspektakel rond de legendarische Franse oorlogsheldin die op 19-jarige leeftijd stierf op de brandstapel. Jelle en Jef zijn sinds hun tienerjaren zeer goed bevriend en ware compagnons de route. Met Jelle (liedteksten), die gefascineerd is door geschiedenis, en Jef (script), die niets liever doet dan verhalen vertellen en op zoek gaan naar dieperliggende waarheden, heeft Historalia een gedroomde tandem te pakken om het korte, maar boeiende leven van Jeanne d’Arc in musicalvorm neer te schrijven.

“Ik kan niet wachten om hier samen met Jef aan te beginnen. Moest Gert Verhulst mijn pad niet gekruist zijn, zou ik nu waarschijnlijk ergens geschiedenisles geven” - Jelle Cleymans -

“Hoe Jeanne d’Arc op korte tijd van eenvoudig Frans boerenmeisje wist uit te groeien tot legeraanvoerder in de Honderjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk, om dan als 19-jarige op de brandstapel aan haar einde te komen, dat verhaal wil ik wel eens ontleden.” - Jef Hoogmartens -

Reken bij deze gouden pennen ook nog eens het creatieve vernuft van regisseur Luc Stevens en het muzikale genie van componist Sam Gevers, en je weet nu al dat dit musicalspektakel in de zomer van 2024 voor vuurwerk gaat zorgen in de stille Kempen! 
(de cast wordt na de audities bekendgemaakt)

Ticketkopers van de spektakels ‘Damiaan’ (augustus 2023 - Scherpenheuvel) en ‘Marie-Antoinette’ (september 2023 - Wijnendale) zullen als eerste de kans krijgen hun plaatsje(s) voor ‘Jeanne d’Arc’ te reserveren. Historalia stuurt hen hier per mail een presave-link voor.

Tickets & info ‘Damiaan’, ‘Marie-Antoinette’ en in later fase ‘Jeanne d’Arc’, via historalia.be