Facts Fall 2019: sfeerverslag

facts

Elke editie zakken tienduizenden liefhebbers af naar FACTS in Flanders Expo Gent om er twee dagen de échte wereld te verruilen voor die van Fantasy, Comics, Action Heroes, Games, Anime en Toys. We brachten een bezoekje aan Facts Fall 2019.

In de centrale hal hebben alle verkoopstandjes een plaats gekregen: posters, affiches, popjes, kledingstukken, maskers en pruiken, alle mogelijke attributen … als je hier niet vindt wat je zoekt van je favoriete fantasy-, anime- of actionheroes, dan bestaat het waarschijnlijk niet. Vanuit deze hal kan je alle andere afdelingen bezoeken.

Gamefanaten hebben hun eigen hal, waarbij op groot scherm gespeeld werd onder het goedkeurend oog van honderden supporters. In fanvillage promoten allerhande fanclubs zichzelf en hun creaties of werking. 

Uiteraard heeft FACTS ook weer voor een enorme lijst aan bekende artiesten gezorgd. In de guestshal zijn een twintigtal tekenaars aanwezig, die het voornamelijk moeten hebben van de echte fans van bepaalde genres, terwijl de acteurs in deze hal zorgen voor lange wachtrijen voor een gehandtekende foto of een professionele fotoshoot. Populairste publiekstrekkers: Kristofer Hivju (Tormund in Game of Thrones), Christopher Lloyd (Doctor Emmet Brown in Backto the future) en Willa Hooland (Thea Queen / Speedy in Arrow). Daarnaast ook nog Matthew Lewis (Neville Longbottom in Harry Potter), Johny Cruz (Voice-over acteur) en Christopher Lambert (Connor MacLeod in Highlander).

In de cosplayruimte strijden cosplayers voor hun moment van glorie: in diverse rondes tonen ze hun origineelste creaties. Maar het is eveneens bijzonder leuk om knappe verpersoonlijkingen gewoon op deze beurs tegen te komen in de wandelgangen. Naast het genieten voor de aandacht voor hun personage, merk je bovendien op deze beurs dat cosplayers elkaar makkelijk aanspreken, complimentjes geven of tips uitwisselen. En voor diegenen die op zoek zijn naar een levenspartner die ook zot is van cosplay, kan zich bovendien inschrijven in een rondje speeddaten.
Ook in de centrale hal kunnen Cosplayers genieten van hun '5 minutes of fame'. Op de catwalk zijn er regelmatig themaparades waaraan iedereen vrij kan deelnemen. De ruimte rond de catwalk is ook het decor voor Just Dance liefhebbers. Het enige wat je moet doen is de muziekjes van deze Nintendo game opzetten, en aan beide kanten van de catwalk ontstaat een spontane rij van bijna uitgezonderd meisjes die synchroon de danspasjes van dit spel uitvoeren. 

De cosplayers geven ons de indruk dat het een open, sociaal en gemoedelijk wereldje is. Er wordt volop gefotografeerd door collega-cosplayers en andere bezoekers, en geen enkele foto is er één teveel. Elke cosplayer die we aanspraken om te poseren voor onze fotograaf, ging met de glimlach (of soms ook net niet afhankelijk van de rol die ze vertolkten …) voor de lens staan.

Via deze link zie je het resultaat van onze fotograaf!

Hieronder alvast enkele voorproefjes.

facts

facts

facts