DVD: Carmen & Lola

carmen en lola

Carmen leeft in een Romagemeenschap in een buitenwijk van Madrid. Ze is verloofd en zou nooit de door de diepreligieuze gemeenschap opgelegde normen en waarden in twijfel trekken. Ze is voorbestemd het leven te leiden zoals vele generaties vrouwen voor haar: trouwen en zoveel mogelijk kinderen baren. Maar dan ontmoet ze de eigenzinnige Lola, een graffitiartist die wil studeren, van meisjes houdt en die zich op haar manier verzet tegen de regels binnen de Romagemeenschap. De twee worden verliefd, met als gevolg dat ze hun weg moeten vinden tussen liefde, familie, religie en wat het inhoudt om een vrouw te zijn.

Carmen & Lola is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Spaanse regisseur Arantxa Echevarría, dat veel stof deed opwaaien in Spanje door het taboe van homoseksualiteit in de Romagemeenschap aan te kaarten. De fantastische acteerprestaties van de niet-professionele Romacast én de gepassioneerde flamenco-zigeunermuziek en -dans maken de film tot een authentieke en exotische liefdesgeschiedenis die nog lang nazindert. Carmen & Lola ging in première op het Filmfestival van Cannes in 2018 en werd er genomineerd voor een Caméra d’Or en een Queer Palm. Bij de Goya Awards 2019, de belangrijkste Spaanse filmprijzen, viel de film tweemaal in de prijzen.

Regie: Arantxa Echevarría
Cast: Rosy Rodriguez, Zaira Morales
Pers:
“Echevarría bekritiseert het benauwende milieu van de Roma zonder hen te kleineren of betuttelen; de film toont veel respect voor hun lastige omstandigheden. Dat is een knap evenwicht.” ★★★ De Volkskrant
“Echevarría is een regisseur die naast drama ook hoop niet uitsluit. En liefde.” ★★★ NRC Handelsblad / nrc.next
“Fris naturel spel van beide debuterende hoofdrolspeelsters” ★★★ Trouw
“Energieke coming-of-age-vertelling over een hardnekkig taboe, gevangen in levendige kleuren.” ★★★ VPRO Gids
“de bijna volledig uit amateurs bestaande cast maakt erg veel indruk.” ★★★1/2 Cinemagazine

DVD RELEASE: 15 oktober 2019.