Comedian Bert Gabriëls zet nieuwsfeiten van 2019 op een rij in zijn eerste #Eindejaars

bert gabriels

Na Geert Hoste en Michael Van Peel is het nu de beurt aan stand-up comedian Bert Gabriëls om met zijn #Eindejaars terug te blikken op de belangrijkste nieuwsfeiten. Op oudejaarsavond zenden Radio 1 en de regionale zenders ATV, TV Limburg en TV Oost een samenvatting uit. Op Nieuwjaar is het de beurt aan TV Plus en zie je de voorstellingen op RTV en AVS. De opnames vonden afgelopen vrijdagavond plaats in de Arenbergschouwburg, waar Bert 2 avonden op rij speelde.

Tijdens die opnames zagen we in een goedgevulde schouwburg ook heel wat bekende koppen lachen met de eindejaarsgrappen van Bert, die hij tijdens een anderhalf uur durende voorstelling losliet op het publiek. “Bert had mij wat advies gevraagd over politieke thema’s. Zo’n conference moet natuurlijk in de eerste plaats grappig zijn – wat hier absoluut het geval is – maar moet ook onderbouwd zijn door een scherpe politiek-maatschappelijke analyse”, zei politicoloog Dave Sinardet na afloop. “Het straffe is dat Bert aan een behoorlijk tempo een round-up brengt van verschillende nieuwsonderwerpen. Hij schakelt naadloos over van de politiek naar de sport, cultuur en vice versa, maar hij bewaart zorgvuldig het evenwicht waardoor deze voorstelling toegankelijk blijft en verschrikkelijk amusant”, zei Marcel Vanthilt. Els de Schepper was blij dat ze erbij kon zijn in Antwerpen: “Vanavond was ik vrij en toen Bert mij uitnodigde, heb ik meteen toegezegd, want ik vind het fijn om collega’s te steunen. Hij heeft dat schitterend gedaan en je ziet dat hij hier keihard aan gewerkt heeft. Ik hou van zijn humor. Het geheel zit ook slim in elkaar, dus voor mij was dit een avondje genieten.”

Het enthousiasme van de bekende gezichten werd ook opgemerkt in de publieksbar. “Eens goed lachen met de miserie doet altijd deugd”, werd er een aantal keren gezegd. “Net als zijn illustere voorgangers heeft Bert dat meer dan voortreffelijk gedaan. Zijn enthousiasme, zijn energie en vooral zijn inhoudelijk sterke toespelingen en spitsvondige nieuwsinsteken gaven kleur aan de voorstelling. Wij hebben goed gelachen en wat ons betreft mag hij hier nog jaren mee doorgaan, want wij komen volgend jaar zeker terug”, zei Herents schepen Maarten Forceville.

“De regeringsvorming, het klimaat, de besparingen, de Brexit, #Metoo en Trump krijgen ervan langs. Ik leg ook het verband koning Albert en de saboteur van Doel 4, en tussendoor is er ook nog tijd om onze sporters het eerbetoon te geven dat ze verdienen, zonder natuurlijk de showbizz te vergeten. Kortom, een compleet jaaroverzicht, om het nieuwe jaar lachend te beginnen”, zegt Bert Gabriëls. Voor snelle beslissers zijn er hier en daar nog tickets te verkrijgen voor de voorstellingen in januari in o.a. Bierbeek, Mechelen, Ninove en Bilzen. 

Meer info over Bert Gabriëls zijn #Eindejaars vind je op www.bertgabriels.be

(Eerder bericht:)

Vanaf 14 november 2019 is stand-up comedian Bert Gabriëls op pad in Vlaanderen met zijn #Eindejaars conference. Hoogtepunt wordt de feestelijke voorstelling op vrijdag 27 december 2019 in de Antwerpse Arenbergschouwburg. “In januari ben ik begonnen met #Eindemaands, try-outs waar ik potentieel materiaal uittest voor de #Eindejaars. Nog een belangrijk onderdeel van mijn voorbereiding was mijn bezoek vorig weekend aan de Boekenbeurs.

Bo Van Spilbeeck, Johan Op de Beeck,Christophe Deborsu en journalisten Farouk Özgünes en Patrick Van Gompel hebben mij geadviseerd bij het samenstellen van mijn boeken top 10. Het is een verrassend lijstje geworden van boeken, schrijvers en onderwerpen die misschien wel een plekje krijgen in mijn #Eindejaars. Er staat er zelfs eentje in die gaat over hoeren, of chance. Ik ben er nog niet uit”, zegt Bert Gabriëls lachend.

(Eerder bericht:)

“Nu pas besef ik hoe moeilijk het is om een #Eindejaarsconference neer te zetten. Het respect voor Michael Van Peel en Geert Hoste is alleen maar toegenomen”, zegt stand-up comedian Bert Gabriëls aan de vooravond van zijn eerste #Eindejaars. De voorbije maanden heeft de Heffenaar met Londerzeelse roots zich gesmeten op nationaal, internationaal en lokaal nieuws. “De boekjes en gazetten, de reclameblaadjes, tv en het internet zijn mijn beste nieuwsvrienden geworden. Alles wat opviel heb ik verzameld en uitgeprobeerd tijdens mijn #Eindemaands-voorstellingen. Die lopen nog tot eind oktober. De eerste try-out van de #Eindejaars is op 14 november 2019 voorzien. Op 4 december 2019 is de eerste officiële voorstelling van een reeks van 25, verspreid over gans Vlaanderen en met hoogtepunt de feestelijke voorstelling op vrijdag 27 december 2019 in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Die wordt opgenomen en tijdens de feestdagen uitgezonden op Radio 1.”

Aan onderwerpen geen gebrek, want met de verkiezingen was 2019 een grand cru-jaar voor de stand-up comedian. “Het wordt een eindeloos palet van verrassingen, hilariteit, gêne en irritatie. Hoeveel plofkraken waren er nu eindelijk? Zoveel dat we er een plofkraakschepen aan over hielden. Hoeveel Tweets van Trump zijn er uiteindelijk uitgekomen? Hoeveel beloftes van voor de verkiezingen kennen we nog? Welke politici zijn in alle stilte het land uitgetrokken en wat met Coucke en Company? Het zijn maar een paar voorbeelden van zaken die aan bod komen in de #Eindejaars. Als je de actualiteit volgt, zal je de dubbele gelaagdheid merken in mijn voorstelling, maar dat is geen vereiste om ervan te kunnen genieten. Ik ga het goed uitleggen, zodat iedereen het snapt en naast de politiek is er ook ruimte voor cultuur, met De Romeo’s die op Tomorrowland stonden (lacht) en sport. Weet je nog dat de Belgen het EK Hockey wonnen. Neen? Geen probleem, ik leg je in de voorstelling uit waarom je dat niet meer weet”, zegt Bert Gabriëls geamuseerd.

Oproep
Van 4 december 2019 tot 31 januari 2020 geeft Bert Gabriëls een 25-tal voorstellingen van zijn #Eindejaars, verspreid over gans Vlaanderen. Om het lokale nieuwskarakter extra te accentueren is Bert nog steeds op zoek naar opvallende nieuwsfeiten en gebeurtenissen. “De grote lijnen van het nieuws zijn voor iedereen hetzelfde, maar in Schilde, Tienen, Oostende, Ninove of Bree heeft het nieuws andere, lokale accenten die ik graag in beeld wil hebben voor alle voorstellingen die ik speel. Op mijn website vind je alle speeldata en als er mensen zijn die belangrijk regionaal of lokaal nieuws hebben dat ik niet mag vergeten, die kunnen dat melden via mail: info@bertgabriels.be Het zou mij een ongelofelijk plezier doen en een grote hulp zijn als er dadelijk massale reacties volgen.”

Arenbergschouwburg
Antropoloog en jurist Bert Gabriëls kijkt uit naar de feestelijke première van zijn #Eindejaars die op vrijdag 27 december 2019 plaatsvindt in de Antwerpse Arenbergschouwburg. “Vorige week was ik met mijn partner uitgenodigd op de officiele première van de theatermusical ‘La Cage Aux Folles’ en daar kreeg ik gezonde stress en wat zenuwen, want ik hoop dat de bekende gezichten op de 27ste december ook afzakken naar de Arenberg voor de officiële rode loper en de radio-opname van de voorstelling, die tijdens de jaarwissling wordt uitgezonden op Radio 1. Spannend!”

Vanaf 14 november kan je naar Bert Gabriëls zijn #Eindejaars, met een feestelijke voorstelling op vrijdag 27 december 2019 in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Tickets en info vind je op www.bertgabriels.be

Bert Gabriëls #Eindejaars
Vanaf 14 november 2019
doorheen Vlaanderen