25ste editie van Antwerpen Zingt verhuist naar Scheldekaaien

antwerpen zingt

Op zaterdag 20 augustus 2022 kan je op de vernieuwde Antwerpse Scheldekaaien, ter hoogte van de Cockerillkaai op ‘t Zuid, terecht voor een nieuwe editie van Antwerpen Zingt. Een feesteditie, want Antwerpen Zingt bestaat 25 jaar. Sinds de start in 1998 is het nog steeds één van de grootste en populairste zomerevenementen in de Koekestad. Net als de voorbije jaren kan je vanaf twee drankconsumpties meegenieten van dit grootschalige meezingevent, dat dit jaar opnieuw sterk focust op het Antwerpse DNA. Het wordt een muzikaal weekend, want medeorganisator Wim Van der Borght organiseert daags ervoor, op dezelfde locatie, het ééndagsfestival Springtij, waar Camille en Niels Destadsbader Live de blikvangers zijn.

Gezellig
De reden is gekend, maar na één jaar zonder en de kleinere editie van vorig jaar, is er op zaterdag 20 augustus 2022 een nieuwe editie van Antwerpen Zingt. Met jaarlijks duizenden bezoekers is het nog steeds één van de grootste en populairste Antwerpse evenementen. De nieuwe editie is in handen van medeorganisator Wim Van der Borght. Het vertrouwde horeca-gezicht is met zijn team ook al jaren betrokken bij o.a. de Parkies-concerten, Fire Is Gold (Antwerpen) en WECANDANCE (Zeebrugge). Met de goedkeuring en steun van het stadsbestuur, sponsoren en sympathisanten, trekt hij met Antwerpen Zingt dit jaar naar de vernieuwde Scheldekaaien. “Net als de voorbije jaren gaan we voor een gezellig en goedgevuld avondprogramma. Vanaf 17u00 kan het publiek al terecht op ons uitgebreid Schelde-terras voor een lekker hapje en drankje. We versterken deze zomer het culinaire aanbod. Zo kom je in de juiste sfeer en op zang-temperatuur. Net als de voorbije jaren kan je met 2 drankconsumpties al vanaf 19u00 meegenieten van De Meezingers en ons vier uur durende , gratis meezingevent. Productioneel zetten we met Antwerpen Zingt nieuwe stappen, door de samenwerking met ons nieuwe, ééndaagse Springtij-festival. Dat vindt één dag eerder, op vrijdag 19 augustus 2022 plaats op dezelfde locatie, met headliners Camille en Niels Destadsbader Live”, zegt Wim enthousiast.

Meezingconcept
“Het principe blijft hetzelfde: duizenden mensen die op één plek verzamelen om samen te zingen, begeleid door een groot podiumkoor. Iedereen krijgt ter plaatse ook een zangkrantje met alle liedjesteksten en op het programma staan er zowel oudere als nieuwere klassiekers in alle talen en genres. Alle nummers die aan bod komen, hebben één gemeenschappelijke deler: iedereen kan ze vlot meezingen”, zegt Antwerpenaar en presentator Marc Dhollander, die al sinds de eerste editie op de Grote Markt nauw betrokken is bij het verhaal.

Antwerpse Feestdag
Dit jaar verhuist Antwerpen Zingt van de Gedempte Zuiderdokken naar de Scheldekaaien. Een nieuwe locatie, amper honderd meter verder richting Schelde. Daar vindt de nieuwe editie plaats, ter hoogte van de Cockerillkaai. Marc Dhollander geeft ook aan dat de band met de stad Antwerpen dit jaar nauwer wordt aangehaald: “Antwerpen Zingt wordt meer dan ooit opnieuw dé ‘Antwerpse nationale feestdag’. Het is niet onmogelijk dat er af en toe eens een bekende Antwerpenaar op het podium springt om samen met het publiek te zingen. In de loop der jaren gebeurde dat frequent: Nonkel Bob zong bij ons nog een laatste keer zijn ‘Vrolijke Vrienden’, Gaston Berghmans zong er voor de allerlaatste keer en De Strangers zongen er verschillende keren ‘Antwaarpe’ met het publiek. Ook Luc Caals, De Grungblavers en La Esterella vonden vlotjes de weg. Het wordt Antwerpser, maar het evenement blijft laagdrempelig. Mensen denken van zichzelf dat ze slecht of helemaal niet kunnen zingen, maar als ze tussen enkele honderden of duizenden anderen staan die het eigenlijk ook niet kunnen, valt de schroom wel weg. Heel ons concept en onze organisatie is er op gericht om het publiek te laten zingen. Wie aanwezig is, moet zingen… zo simpel is het. Alles wat op het podium gebeurt, staat in het teken van het publiek op het plein.”

Verbinden
Wim Van der Borgt wijst namens de organisatie nog op het verbindende karakter van Antwerpen Zingt: “Als je op het plein rondloopt, zie je straks weer een mooie mix van mensen: ouders, grootouders en hun kinderen. Maar ook studenten, een groepje vriendinnen, … jan en alleman. Iedereen komt er samen om te verbroederen, te genieten en vooral samen te zingen. Het is ongelofelijk hoeveel energie en vreugde dit event met zich meebrengt. Zowel voor de gasten, als voor iedereen die dit verhaal mee omkadert en steunt, wordt het één van de mooiste zomeravonden in Antwerpen. En dit jaar kunnen we alles zonder beperkingen, in veilige en optimale omstandigheden organiseren. Met Springtij (19/08) en Antwerpen Zingt (20/08) wordt het straks één groot feestweekend.”

Antwerpen Zingt vindt plaats op zaterdag 20 augustus 2022 op de Scheldekaaien ter hoogte van de Cockerillkaai. Het horeca-plein opent om 17u00. Antwerpen Zingt wordt dit jaar geopend door ‘De Meezingers’, een liveband die bestaat uit o.a. Loes Van den Heuvel (FC De Kampioenen), Koen Crucke (Samson & Gert), Peter Bulckaen (Familie) , Lennart Lemmens (Thuis), Donaat Deriemaker (VRT) en Stef Poelmans (Pickx, Nickelodeon). Meer info vind je op www.antwerpen-zingt.be

Op vrijdag 19 augustus 2022 kan je eveneens op de Cockerillkaai terecht voor de eerste editie van Springtij, met optredens van Camille en Niels Destadsbader Live. Tickets en info, www.springtij.live

Springtij en Antwerpen Zingt zijn in samenwerking met de stad Antwerpen en diverse partners.

Antwerpen zingt
Zaterdag 20 augustus 2022
Scheldekaaien, Antwerpen