31ste Suikerrock scoort met ondermeer Iggy Pop, Bazart en Zucchero

suikerrock

Vorig jaar vierde Suikerrock nog zijn 30ste verjaardag met een knappe jubileumeditie, maar deze 31ste suikerrock moest zeker niet onderdoen qua sfeer en programmatie.

Naast de artiesten op het hoofdpodium waren er opnieuw de gezellige foodtrucks in de zijstraten met daaraan gekoppeld een accoustic stage, en de talrijke DJ's op de Veemarkt. Met het goede weer als compagnon (die kleine regenbui op vrijdag zijn we al lang opnieuw vergeten) kon het helemaal niet meer stuk voor dit Tiense festival, traditioneel tijdens het laatste weekend van juli.

VRIJDAG 28 JULI

suikerrock
Iggy Pop als smaakmaker op vrijdagavond

Op vrijdag mocht het stevig ‘rocken’: opener Equal Idiots mag dan maar 2 groepsleden tellen, ze maken kabaal voor 10; correctie: de juiste term is ‘garagepunk’. Met een finaleplaats op Humo’s Rock Rally en veel airplay op Studio Brussel hebben ze bewezen dat ze hun plaats als opener op Suikerrock zeker verdiend hebben. Helaas zijn er nog maar weinig mensen met een vrijdagticket die zo vroeg naar de Markt afgezakt zijn om hen te beleven!

De Amerikaanse band Rival Sons is momenteel op tournee doorheen Europa, en een tussenstop in Tienen stond hierbij in hun agenda. Ondanks dat hun optreden vijftien minuten later aanvat dan gepland had zanger Jay Buchanan toch niet meer de tijd gevonden om zijn schoenen aan te doen en betreedt hij het podium op blote voeten. Een bloemlezing van hun grootste hits in combinatie met nieuwe tracks van het vorig jaar verschenen ‘Hollow bones’ overheerst hierbij de Tiense markt.

De start van Black Box Revelation krijgt af te rekenen met een regenbuitje, maar gelukkig maar van korte duur. Het publiek trotseert die enkele druppels probleemloos, waarschijnlijk ook omdat het merendeel vandaag gekomen is om de headliner zeker aan het werk te zien.

Afsluiter van vrijdagavond is namelijk Iggy Pop. Enkele maanden geleden 70 jaar geworden, maar op het podium is daarvan niet veel te merken. Zelfs op deze leeftijd blijft hij zijn handelsmerk trouw en performt in bloot bovenlijf. Zijn grootste hits ‘The passenger’ en ‘Lust for life’ zitten verrassend al vrij vroeg in zijn setlist verwerkt ... Schitterende afsluiter voor deze eerste dag.

Bekijk ons fotoalbum van Suikerrock op vrijdag!

ZATERDAG 29 JULI

suikerrock
Bazart liet elk leeg plaatsje op de Grote Markt helemaal opvullen!

The Lighthouse en Tout Va Bien staan al vrij vroeg geprogrammeerd, jammer van de lege plekken voor het podium, al deed dat niets af aan hun inzet voor diegenen die het wel al de moeite waard vonden om ‘s namiddags op de Grote Markt paraat te zijn.

Coely mocht vier jaar geleden al eens op het podium van Suikerrock staan, en dit zei ze daarover zelf tussen twee nummers: “4 jaar geleden stond ik hier als verlegen meisje, nu als een volwassen vrouw. Ik ben blij om hier terug te zijn.” Voor haar optreden kan ze putten uit een aantal gloednieuwe songs van het recent verschenen album ‘Different waters’ tot groot plezier van de vele fans.

Tinie Tempah heeft geen enkele muzikant meegebracht, maar wordt bijgestaan door DJ Charlesy achter de draaitafel, die eveneens meerapt. Maar niet alleen de muziek staat ‘on tape’, ook zanglijnen van afwezige zangeressen zorgen ervoor dat het geheel een beetje te kunstmatig blijft. Hij is de enige niet-Belg vandaag op Suikerrock. Een gesmaakt optreden volgens de fans, een beetje teveel van hetzelfde voor de allroundbezoeker.

En dan is het uitkijken naar Bazart. En dan valt ons plots iets op: traditioneel mindert het aandeel jonge bezoekers naarmate het later op de avond wordt, maar hier merken we op dat er net meer jonge bezoekers bijgekomen zijn. Bezoekers die bovendien bijna elk nummer uit het repertoire kunnen meezingen. Het succesverhaal van Bazart kent geen leeftijdsgrenzen.

Als afsluiter mag Lost Frequencies achter de draaitafels plaatsnemen om zijn grootste hits aan elkaar te rijgen.

Bekijk ons fotoalbum van Suikerrock op zaterdag!

ZONDAG 30 JULI

suikerrock
Van eerste tot laatste nummer: Soulsister speelt allemaal hits!

Op zondagnamiddag zijn de kleintjes heer en meester op de markt van Tienen. Met Kaatje voorop, daarna de meisjes en jongens van Just Like Me die ook na hun optreden nog bereikbaar zijn tijdens een meet & greet. Ook Laura Tesoro en Niels Destadsbader zijn nog vrij geliefd bij een zeer jong publiek!

Matt Simons zorgt voor de overgang naar het avondprogramma. Dit is geen dankbare taak. Het gebrek aan voldoende hits zorgt bovendien voor te weinig herkenbare klanken waardoor de artiest niet volledig tot zijn recht komt op deze familiedag.

Soulsister is een verademing: er zijn niet zoveel Belgische bands die een volledige set met hits kunnen spelen. Meezingen van begin tot einde is het motto! Leuke anekdote van Jan Leyers: exact 40 jaar geleden, in 1987, stonden ze ook op het podium van Suikerrock, maar toen had Soulsister nog geen keyboardspeler. In het voorprogramma speelde Aftershave, een groepje waarin Hervé Martens als keyboardspeler actief was, en onmiddellijk door Jan en Paul opgevallen was. In de backstage spraken ze hem aan en sindsdien is hij bij Soulsister actief.

Ondertussen begint de Tiense markt vol te lopen met dragers van een Status Quo T-shirt. Dat deze Engelse band een stevige fanbase in België heeft, is geweten. Blijkbaar hebben die allemaal al maanden geleden 30 juli in het vet aangekruist op hun kalender om dit optreden zeker niet te missen. Iedereen kent wel enkele Status Quo klassiekers, maar naarmate het optreden vordert, moet je toegeven dat je zelfs meer hits van hen kent dan je dacht. Een zeer herkenbare sound met meestal maar enkele akkoorden en een stevig ritme zorgt voor een enorme dynamiek. Gemakkelijk meezingbare refreinen maken het helemaal compleet om er een uiterst sfeervol geheel van te maken.

De afsluiter van Suikerrock kan geen toepasselijkere naam hebben: Zucchero mag Tienen de nacht inleiden waarna het publiek al kan beginnen aftellen naar 2018. Hou jij 27, 28 en 29 juli ook alvast vrij in je agenda …?

Bekijk ons fotoalbum van Suikerrock op zondag!

www.suikerrock.be