Eerste namen voor VOS-concert in Lotto Arena bekend

vos

Donderdag 5 december brengen een 20-tal artiesten hulde aan de teksten en muziek van Luc De Vos in de Lotto Arena in Antwerpen. ISE, Maria Iskariot, Emma Bale, BLUAI, Elisa Waut en Kids with Buns zijn de eerste zes artiestennamen die bekendgemaakt worden. Als extraatje wordt er meteen ook een eerste single gelost. De winnares van Studio Brussels Nieuwe Lichting 2024 ISE covert op betoverende wijze Gorki’s nummer “Ik Reis Door de Nacht”. Tickets zijn beschikbaar via lotto-arena.be. 

ISE
Zo jong, Zo mooi en Zo Fucking goed. Je moet het maar doen op uw 18de. De Nieuwe Lichting winnen, scoren in De Afrekening, AB uitverkopen, Rock Werchter, Best Kept Secret, Lokerse Feesten, ... en bovenal het aandurven een song van de meester aan te pakken en op een geniale wijze naar eigen hand te zetten. Voor velen zou dit een mooi carrière overzicht kunnen zijn, voor ISE duidelijk nog maar het begin van een reis door de nacht. Slechts gewapend met haar gitaar en rauwe stem toont ze breekbare authenticiteit met een volwassen uniek geluid. Op vrijdag 7 juni brengt ze als allereerste artiest van het VOS-concert haar cover “Ik Reis Door de Nacht” uit van Gorki. En of ze op 5 december de Lotto Arena zal doen ontploffen!!! Sterren komen, sterren gaan. Alleen ISE blijft bestaan. Zeg dat VOS het gezegd heeft.

Maria Iskariot
Nederlandstalige punk met een hoek af en kersverse winnaars van Sound Track 2024 en Humo’s Rock Rally 2024.
Op lovende vergelijkingen werd toen al niet bespaard: ‘Teksten in het Nederlands die bij momenten de herinnering aan Luc De Vos opriepen.’ Bestaat er een mooier compliment voor een beginnende band? Het moet hard zijn…het zal hard zijn! Complete waanzin volgens de meester zelve. 

Emma Bale
Won als jongste artieste ooit een MIA op 17-jarige leeftijd voor “Solo vrouw”. Een jaar later won ze al een Radio 2 Zomerhit voor ‘Beste zangeres’. Ze werkte daarna oa. nog samen met Milow (Fortune Cookie) en Lost Frequencies (Run). Drie jaar geleden zat ze samen met oa. Geike Arnaert en Tourist LeMC in het zevende seizoen van Liefde voor Muziek.
‘Ik ben al heel lang fan van zijn filosofische teksten en stem en heb veel respect voor hoe hij van toch eerder atypische songs hits heeft kunnen maken die echt elke Vlaming kent, ik ben dan ook vereerd om een eigen versie van één van zijn hits live te mogen spelen op dit tribute concert naast zoveel vrouwelijk muzikaal talent.” aldus Emma Bale.

BLUAI
Na het winnen van drie toonaangevende Belgische muziekprijzen met Humo's Rock Rally, De Nieuwe Lichting en Sound Track in 2022 staat de band deze zomer op de mainstage van Rock Werchter. Ze releasten onlangs hun debuutalbum “Save It For Later”. Engelen die Gorki coveren. Meer moet dat niet zijn.

Elisa Waut
Elisa Waut won in 1984 Humo's Rock Rally en bracht in de jaren erna nog verschillende albums uit. Hun bekendste hit ‘Four Times More’ (onlangs nog te zien in ‘Ik vraag het aan’ op VRT Eén) wordt nog regelmatig gedraaid op de radio.
“Luc was fan van onze muziek ...blijkbaar. En hij zingt onze naam in het nummer 'Het Einde Is Nabij’. Toen we tien jaar geleden naar aanleiding van onze achtste album een klein optreden gaven, kwam hij kijken en was heel enthousiast. Een paar maanden later stierf hij…” aldus Elsje. 

Kids with Buns
In 2021 won Kids With Buns De Nieuwe Lichting met hun single “Bad Grades”. Deze single kwam later ook op nummer 1 te staan in De Afrekening van Studio Brussel en behaalde meer dan een miljoen streams wereldwijd. Een melancholisch micro-universum ontstaat wanneer hun pure maar kenmerkende gitaren samensmelten in combinatie met de androgyne stem van Marie en de zijdeachtige tonen van Amber. Geef al je geld aan de Kids zou Luc zeggen.
“Mia was een van mijn eerste lievelingsnummers die ik ooit had, al van toen ik 10 was zong ik het mee. Voor mij is het allerbelangrijkste bij muziek, dat het mij raakt en dat doet het bij Gorki of LDV zijn muziek altijd. Ik zou zelfs durven zeggen dat ik Gorki de beste Belgische muziek vind die er ooit gemaakt is. Zowel tekstueel als muzikaal zijn het stuk voor stuk meesterwerkjes. Ik hou van hoe simpel en tegelijk moeilijk het klinkt. Universeel, maar toch zo ook persoonlijk.” Marie

‘VOS’ vindt plaats op donderdag 5 december 2024 in de Lotto Arena. Met oa. ISE, Maria Iskariot, Emma Bale, BLUAI, Elisa Waut en Kids with Buns. Meer namen worden later bekendgemaakt. Tickets via www.lotto-arena.be.

(Eerder bericht:)

De Vlaamse muziekscene verloor eind november 2014 een Gents icoon. Muzikant, schrijver en zanger van Gorki from Belgium Luc De Vos overleed toen onverwacht. Op donderdag 5 december 2024 brengen een 20-tal artiesten en bands een eerbetoon aan hem in de Lotto Arena. Manager van het eerste uur Noelle Vanhelsuwé nodigde in overleg met nabestaanden en vrienden van Luc artiesten uit om na 10 jaar “een extra dimensie aan het Vossiaans universum” toe te voegen. De volledige line-up wordt binnenkort bekendgemaakt.

“Sterren komen sterren gaan, alleen Vos blijft bestaan”?

“Wie verzint zoiets? Welke schrijver pent zoiets neer? Waar haalt ChatGPT dergelijke onzin vandaan?”, was het eerste dat door onze gedachten schoot. We hadden hier graag een boom willen opzetten met de meester zelve maar beseften onmiddellijk dat dit in wezen niet langer mogelijk is.
Dat overkwam ook de brave ambtenaar die met deze opdracht werd belast. Na tien jaar stilzwijgen verbrak hij de stilte en begon een lijst met namen te noteren. Deze bleek echter niet alfabetisch, maar per gender gerangschikt.

Het principe indachtig “ladies first” vroeg hij aan elke deerne van desbetreffende lijst of ze een nummer uit het oeuvre van Gorki/Gorky wilden bewerken en indien gewenst live vertolken. Tot zijn grote verbazing was het enthousiasme zo groot en nog voor hij aan de lijst met zangers toekwam had hij een avondvullend programma.
De muzikale gasten gingen aan de slag met de door hen gekozen nummers en leverden als sollicitatie voor de grote avond het nodige bewijs van hun kunnen. De opnames stroomden demo- gewijs binnen en langzaam maar zeker werd duidelijk hoe geniaal het allemaal wel niet klonk (Als daar maar geen album van komt dacht de brave man ). Alle vrouwen, -van juveniel artiest tot waar icoon-, voegden een extra dimensie toe aan het Vossiaans universum.

Helaas was er in de hele Gentse kanaalzone geen enkele zaal beschikbaar voor zo’n prestigieus project. Gelukkig bleek men – ere wie ere toekomt - in Antwerpen bereid om de Lotto Arena voor één avond ter beschikking te stellen. Een zaal waar Gorki/Gorky nooit optrad, maar waar Luc op 8 juni 2007 in elke vezel ontroerd werd door zijn muzikale held Roger Daltrey van The Who.

Wedden dat jullie op 5 december even ontroerd zullen zijn?

‘VOS’ vindt plaats op donderdag 5 december 2024 in de Lotto Arena. De eerste artiestennamen worden binnenkort bekendgemaakt. De ticketverkoop start op dinsdag 30 april via www.lotto-arena.be.

vos
VOS - sterren komen, sterren gaan
Donderdag 5 december 2024
Lotto Arena, Antwerpen