Sportpaleis Group reageert op evenementenparkeerbeleid Vorst

vorst

De Brusselse gemeente Vorst voert in november voor een proefperiode van een jaar een “evenementzone” in voor automobilisten in de wijken rond Vorst Nationaal. In deze zone zullen concertgangers vijf euro per uur moeten betalen voor een maximale parkeertijd van 4,5 uur tijdens evenementen. “De nieuwe maatregel sluit aan bij het mobiliteitsbeleid dat wij al geruime tijd voeren”, reageert de zaaluitbater.

“Vorst Nationaal heeft sinds de overname door de Sportpaleis Group een zeer doorgedreven mobiliteitsstrategie uitgerold die primair gericht is op een duurzamere “modal shift”. De expertise die de groep opbouwde op de site van het Antwerpse Sportpaleis lag mee aan de basis van het succes van de initiatieven die door Vorst Nationaal werden genomen. Sinds de overname is het aantal bezoekers dat niet met de auto tot in de buurt van Vorst Nationaal rijdt toegenomen van 10 naar 37%. Cijfers die ook duidelijk merkbaar zijn op het terrein”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van Sportpaleis Group.

Sportpaleis Group erkent dat op een beperkt aantal dagen in het jaar (meer bepaald die waarop evenementen voor meer dan 7.000 bezoekers plaatsvinden, zoals uit onderzoek blijkt) er een druk ontstaat op de mobiliteit in de omgeving. Die druk is niet zozeer voelbaar op de verkeerscirculatie, maar eerder op de beschikbare parkeerruimte in een aantal omliggende wijken.

Al een aantal jaar geleden drong Vorst Nationaal er uitdrukkelijk bij de gemeente op aan om betalend parkeren in de ruimere omgeving van de zaal in te voeren, als onderdeel van een totale mobiliteitsstrategie. In eerste instantie is Vorst Nationaal dan ook blij met de maatregel om een “betalende evenementzone” in te voeren. “Sportpaleis Group feliciteert het nieuwe gemeentebestuur voor de snelheid waarmee het deze beslissing heeft genomen, maar heeft toch bedenkingen bij het feit dat dit een maatregel is die enkel op Vorst Nationaal is gericht en niet op andere exploitaties of evenementen die in het Brusselse gewest voor overlast voor de buurt zorgen. Als zaaluitbater veronderstellen we dat we er trots op mogen zijn dat onze zaal werd uitgekozen als ideale testomgeving voor deze vernieuwende aanpak”, vervolgt Jan Van Esbroeck. “Het onderstreept dat onze totale mobiliteitsaanpak als vooruitstrevend wordt beschouwd. We kijken dan ook uit naar de resultaten van dit initiatief.”

Vorst Nationaal beseft dat sommige van haar bezoekers dieper in de portemonnee zullen moeten tasten voor een parkeerplaats. Anderzijds hoopt de zaaluitbater dat de bezoeker, mee door het groeiende bewustzijn over de klimaatsproblematiek, nu nog meer zal kiezen voor de vervoersalternatieven die worden geboden. Deze alternatieven leveren een gelijkwaardig of soms zelfs hoger comfort op, vaak tegen een veel lagere kostprijs, en zijn bovendien veel groener en duurzamer van aard.

GOEDKOOP EN DUURZAAM MET EVENT PASS EN BRAVO! TICKET 
Bij elk ticket voor Vorst Nationaal is een STIB Event Pass inbegrepen. Dit geeft recht op het vrije gebruik van alle STIB-vervoersmiddelen, inclusief die vanop de diverse omliggende Park & Rides. Er zijn twee STIB-haltes op een paar honderd meter van de zaal (meer info: http://www.vorst-nationaal.be/nl/mobiliteit/eventpass). Vorst Nationaal zorgt ervoor dat trams en bussen naar en van Vorst Nationaal worden versterkt vanuit Brussel-Zuid en de Park & Ride Stalle.

Een onlangs gelanceerd initiatief is het Bravo! Ticket in samenwerking met NMBS. Bezoekers reizen voortaan voordelig voor de helft van de prijs met de trein naar en van Vorst Nationaal van eender waar uit België. Het station Vorst-Oost ligt op amper vijf minuten stappen van de zaal. Vanuit Brussel-Zuid kan vlot worden overgestapt op de STIB-tram waarvoor de Event Pass kan worden gebruikt. Zowel vanuit Vorst-Oost als vanuit Brussel-Zuid vertrekken er na afloop van de evenementen (meestal tussen 22.00 en 22.30 uur) nog heel wat treinen naar verschillende bestemmingen in het land. (Meer info: http://www.vorst-nationaal.be/nl/mobiliteit/bravo-ticket)

Daarnaast moedigt Vorst Nationaal ook de verplaatsingen te voet, met de (deel)fiets of met de step aan (een fietsparking werd onlangs geïnstalleerd) en faciliteert het die via de Kiss & Ride-zones. De zaal stelt haar bezoekers ook voor om gebruik te maken van het carpoolsysteem van Eventpool. (Meer info: http://www.vorst-nationaal.be/nl/mobiliteit/met-de-auto)

In samenspraak met Audi biedt Vorst Nationaal bij de meeste concerten betalende parkeerplaatsen aan in de Audi-parkeertoren op de hoek van de Tweede Britse Legerlaan en de Abdisssenstraat. Van hieruit is het voor de bezoekers slechts een 10-tal minuten wandelen naar de zaal.

“De nieuwe maatregel die door de gemeente Vorst wordt ingevoerd komt voor ons niet als een verrassing. Hij sluit aan bij het mobiliteitsbeleid dat al geruime tijd door onze zaal wordt gevoerd”, zegt venue manager Coralie Berael. “We hopen dan ook dat de invoering van de “evenementzone” ertoe zal leiden dat nog meer concertgangers van onze mobiliteitsinitiatieven gebruik gaan maken, zodat een uitje naar Vorst Nationaal een feest blijft voor onze bezoekers en tegelijk de harmonie van de zaal met de buurt verder wordt versterkt”.