Rik Torfs en Marcel Vanthilt in 'Jesus Christ Superstar - a musical dinner show'

jesus christ superstar

'Jesus Christ Superstar - a musical dinner show' moest afgelopen paasvakantie de spetterende openingsproductie van Studio Zuid (de compleet vernieuwde Zuiderkroon) worden, maar door de gekende omstandigheden stelden producenten Music Hall en Teatro Cinque de shows uit tot december 2021. Met Pieter Jan De Paepe (slechterik Xander uit 'Thuis') als rockende Jezus Christus, Ruben 'Mozart' Van keer als Judas en de ravissante vocale orkaan April Darby als Maria Magdalena, kon deze moderne concertversie van de legendarische rockopera van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice alvast rekenen op 3 absolute topvocalisten in de hoofdcast. De producenten voegen echter nog een verrassende en pittige extra kruiding toe om deze heerlijke productie helemaal op smaak te brengen!

Music Hall zet in de vernieuwde en permanent virusveilige eventlocatie Studio Zuid niet enkel volop in op dinnershows in bubbel-setting, maar ook op een totaalbeleving voor het publiek. Zo wordt u zodra u binnenkomt in Studio Zuid ook helemaal ondergedompeld in het verhaal van 'Jesus Christ Superstar'.

Niemand minder dan Ererector van de KU Leuven en kerkjurist Prof. dr. Rik Torfs neemt u in de foyer als vertellende buitenstaander en bevoorrechte getuige - met de extra bagage en kennis van zo'n 2000 jaar (kunst)geschiedenis - mee op een boeiende audiotour doorheen de 14 staties van de kruisweg, vertrekkend vanuit hun Bijbelse context en achtergrond. U ontdekt al de personages uit de voorstelling: Jezus Christus, Maria Magdalena, Petrus, Simon, Judas, Pontius Pilatus, Herodes, Kajafas, Annas...personages waarover heel wat mythen en legenden bestaan. Informatief, duidend, historisch situerend, aanzettend tot reflectie, verrassend, fijn om te weten (met veel “aha's” en “tiens”), entertainend, met een kritische knipoog en doorspekt met de eigenzinnige humor van de Vlaamse kerkjurist. P.S.: Prof. dr. Torfs stond er wel op u te laten weten dat hij niet zal zingen tijdens deze boeiende inleiding op de show, dit om misverstanden te vermijden en de ticketverkoop niet te schaden.

Voegt Rik Torfs al een extra vleugje kruiding en rock-'n-roll toe aan deze productie, wat dan gezegd van Marcel Vanthilt? De flamboyante muzikant, zanger en radio- en televisiepresentator bespeelde als creatief woelwater al zowat elk hoekje en kantje van het medialandschap. Toch vond hij in 'Jesus Christ Superstar - a musical dinner show' een voor hem gloednieuwe en prikkelende uitdaging. Marcel zal in deze productie in de huid kruipen van Herodes Antipas, zoon van Herodes de Grote en tetrarch van Galilea en Perea. Het feit dat hij hiermee in de voetsporen treedt van Amerikaans rockzanger en cultheld Alice Cooper, die op paaszondag 2018 deze rol op zich nam in het televisiespektakel 'Jesus Christ Superstar Live' op NBC, was voor Marcel naar eigen zeggen een doorslaggevende factor om zijn debuut in een musicalproductie te maken. Het is alleszins nu al uitkijken naar Marcel's versie van 'King Herod's Song'! 

Jesus Christ Superstar *
'Jesus Christ Superstar' is een rockopera op muziek van Andrew Lloyd Webber en tekst van Tim Rice (1970). De rockopera werd in 1970 ook uitgebracht als album (met zang van onder andere Ian Gillan, Yvonne Elliman, Murray Head en Barry Dennen) en werd vervolgens als musical op de planken gebracht in Londen en op Broadway. Religieuze groeperingen protesteerden destijds tegen de opvoering van het stuk, omdat Jezus te veel als een gewone sterveling zou worden neergezet. In 1973 werd 'Jesus Christ Superstar' verfilmd onder regie van Norman Jewison met hoofdrollen voor Carl Anderson (Judas), Ted Neeley (Jezus Christus), Yvonne Elliman (Maria Magdalena) en Barry Dennen (Pontius Pilatus), in een voor toen zeer eigentijdse stijl. Ondanks de protesten bij aanvang, werden zowel de opera-, musical-, toneel- en filmversie als het album grote successen, en wordt het stuk ondertussen zelfs opgevoerd door kerkelijke musicalgezelschappen.

Het verhaal
'Jesus Christ Superstar' behandelt, grotendeels vanuit het gezichtspunt van Judas, de laatste week uit het leven van Jezus. Judas neemt afstand van Jezus, die in Judas' ogen de aandacht te veel op zijn persoon laat vestigen (als zoon van God, wat Judas niet gelooft) en te weinig op de goede daden die hij doet. Judas meent dat de aanvankelijk nobele beweging rond Jezus gestopt moet worden voordat deze uit de hand loopt. Tegelijkertijd zijn de hogepriesters bang voor het afkalven van hun gezag wanneer steeds meer volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. Deze houding van het volk beangstigt ook Jezus, die weet welk lot hem te wachten staat.

Uiteindelijk vinden de hogepriesters en Judas elkaar, en wordt Jezus verraden. De lokale joodse heerser Herodes, aan wie Jezus wordt voorgeleid, beschouwt Jezus door de verhalen over zijn wonderen slechts als een amusante goochelaar en stuurt hem, wanneer Jezus niet aan zijn verzoeken voldoet, teleurgesteld door naar Pontius Pilatus...

*bron: Wikipedia

De nummers worden in de originele, Engelstalige versies gebracht.

'Jesus Christ Superstar - a musical dinner show' van 17 december 2021 tot 30 december 2021 in Studio Zuid, tickets & info: www.jesuschristsuperstar.be

Alice Cooper - King Herod's Song (Jesus Christ Superstar Live 2018)

(Eerder bericht:)

Onlangs ontvouwde uitbater Music Hall de plannen voor de vernieuwde Zuiderkroon op het compleet heraangelegde Antwerpse Zuid. De Zuiderkroon wordt niet alleen omgetoverd tot een permanent virusveilige eventlocatie en zal vanaf seizoen 2021-2022 omgedoopt worden tot Studio Zuid, de Belgische producent zal ook de programmatie op maat van de zaal aanpassen en er voluit inzetten op dinnershows in bubbel-setting.

De openingsproductie van de reeds vernieuwde eventtempel wordt meteen een knaller van formaat. In de paasvakantie van 2021 kan u in de Zuiderkroon namelijk, naast van een overheerlijk dinner, gaan genieten van 'Jesus Christ Superstar - a musical dinner show'. Deze versie van de legendarische rockopera op muziek van Andrew Lloyd Webber en tekst van Tim Rice (1970), wordt een moderne en rocky show, een spetterend concert met live orkest in de stijl van het felgesmaakte 'Best of Musicals' van Music Hall. De nummers worden in de originele, Engelstalige versies gebracht.

Wat de hoofdrollen betreft, kan Music Hall alvast uitpakken met 3 absolute topvocalisten!
Pieter Jan De Paepe (25, Lier), bij het grote publiek vooral bekend als slechterik Xander uit 'Thuis', wordt de rockende Jezus Christus. Een rol die hem op het lijf geschreven en niet geheel vreemd is, want hij speelde in zijn thuisstad Lier al eens de zoon van God in het openluchtspektakel 'De Passie' (2018). Pieter Jan volgde het zevende jaar Pop/Rock zang aan de! Kunsthumaniora Antwerpen, volgde de opleiding Zang-Songwriting aan de PXL-Music in Hasselt en is sinds februari 2010 de frontman van de theatrale punkrock groep Rusty Spoon. Een 'match made in heaven' dus!

Met Ruben Van keer (30, Mechelen) als Judas worden de liefhebbers en kenners ook op hun wenken bediend. Zijn verbluffende vertolking als Mozart in de gelijknamige musical (seizoen 2017-2018), waarvoor hij trouwens de Musicalworld-award won voor 'Beste mannelijke hoofdrol', betekende voor Ruben de grote doorbraak in zijn thuisland België. In het Verenigd Koninkrijk schitterde zijn ster eerder al wat feller. In 2016 studeerde Ruben af aan de Musical Theatre opleiding van de Royal Academy of Music in London en nog geen jaar later coverde en speelde hij de hoofdrol van Strat in de wereldpremière van 'Bat Out Of Hell - The Musical' in de Londense West End en op tour. Hij is ook te horen op het originele castalbum. Eveneens in Londen speelde hij John in 'Knights of the Rose' en Ruben tourde door het Verenigd Koninkrijk en Ierland als Grantaire in 'Les Misérables'.

Dergelijk mannelijk vocaal geweld vraagt om een minstens evenwaardig vrouwelijk tegengewicht en met de ravissante Nederlands/Amerikaanse April Darby als Maria Magdalena, is dat exact wat u krijgt! In juni 2019 vertolkte April nog de titelrol in het openluchtspektakel 'Aida in Concert' (NL) en niet lang hierna was ze te horen in alle Nederlandse bioscopen als Nala in Disney’s ‘The Lion King NL’. Tussen 2015 -2017 speelde April in Nederland meerdere keren per week de hoofdrol in de hitmusical 'The Bodyguard' en was tegelijkertijd lead-vocalist in dinnershow ‘Pandora’ in Studio 21 te Hilversum. Hiervoor was April onder andere te zien als cover van de hoofdrol Deloris van Cartier in de musical 'Sister Act' en speelde ze de hoofdrol Sukie Rougemont in de musical 'Witches of Eastwick'. Voor April betekent de mooie en uitdagende rol als Maria Magdalena in 'Jesus Chris Superstar - a musical dinner show' meteen ook haar langverwachte debuut in België!

Jesus Christ Superstar *
'Jesus Christ Superstar' is een rockopera op muziek van Andrew Lloyd Webber en tekst van Tim Rice (1970). De rockopera werd in 1970 ook uitgebracht als album (met zang van onder andere Ian Gillan, Yvonne Elliman, Murray Head en Barry Dennen) en werd vervolgens als musical op de planken gebracht in Londen en op Broadway. Religieuze groeperingen protesteerden destijds tegen de opvoering van het stuk, omdat Jezus te veel als een gewone sterveling zou worden neergezet. In 1973 werd 'Jesus Christ Superstar' verfilmd onder regie van Norman Jewison met hoofdrollen voor Carl Anderson (Judas), Ted Neeley (Jezus Christus), Yvonne Elliman (Maria Magdalena) en Barry Dennen (Pontius Pilatus), in een voor toen zeer eigentijdse stijl. Ondanks de protesten bij aanvang, werden zowel de opera-, musical-, toneel- en filmversie als het album grote successen, en wordt het stuk ondertussen zelfs opgevoerd door kerkelijke musicalgezelschappen.

Het verhaal
'Jesus Christ Superstar' behandelt, grotendeels vanuit het gezichtspunt van Judas, de laatste week uit het leven van Jezus. Judas neemt afstand van Jezus, die in Judas' ogen de aandacht te veel op zijn persoon laat vestigen (als zoon van God, wat Judas niet gelooft) en te weinig op de goede daden die hij doet. Judas meent dat de aanvankelijk nobele beweging rond Jezus gestopt moet worden voordat deze uit de hand loopt. Tegelijkertijd zijn de hogepriesters bang voor het afkalven van hun gezag wanneer steeds meer volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. Deze houding van het volk beangstigt ook Jezus, die weet welk lot hem te wachten staat.

Uiteindelijk vinden de hogepriesters en Judas elkaar, en wordt Jezus verraden. De lokale joodse heerser Herodes, aan wie Jezus wordt voorgeleid, beschouwt Jezus door de verhalen over zijn wonderen slechts als een amusante goochelaar en stuurt hem, wanneer Jezus niet aan zijn verzoeken voldoet, teleurgesteld door naar Pontius Pilatus...
*bron: Wikipedia

'Jesus Christ Superstar - a musical dinner show' van 25 maart 2021 (try-out, 26 maart première) tot 5 april 2021 in Zuiderkroon Antwerpen, tickets & info: www.jesuschristsuperstar.be

Jesus Christ Superstar - a musical dinner show
van 17 tot 30 december 2021
Zuiderkroon, Antwerpen