Extra voorstellingen voor 'Jeanne d'Arc'

jeanne d'arc

Vanaf 14 augustus 2024 presenteert Historalia het grootse musicalspektakel ‘Jeanne d’Arc’ op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo. Vandaag, op donderdag 30 mei, kwamen hoofdcast en creatives voor het eerst samen in Kasteel de Merode voor de eerste lezing van het script. Lotte Stevens (Jeanne d’Arc), Pieter Jan De Paepe (Jean de Metz), Erik Goris (Bisschop Pierre Cauchon), David Cantens (Robert de Beaudricourt), Helle Vanderheyden (heilige Margaretha), Pauline Joris (heilige Catharina), Floris Devooght (Karel VII), Steven Colombeen (aartsengel Michaël), Neel Hannes (biechtvader Jeanne d'Arc), Jos Dom (Jacques d'Arc en Filips de Goede), Luc Stevens (regisseur), Sam Gevers (componist) en producent Simon de Merode, tekenden allemaal present om door het script en de liedteksten van de hand van schrijversduo Jef Hoogmartens en Jelle Cleymans te gaan, die natuurlijk zelf ook niet mochten ontbreken.

Naast deze fijne gebeurtenis, was er nog leuk nieuws voor de aanwezigen. Prins Simon de Merode mocht, bij een feestelijk stukje taart en met gepaste trots, aankondigen dat er wegens succes nu al vier extra voorstellingen van ‘Jeanne d’Arc’ in verkoop gezet worden. Ook op 4, 5, 6 en 7 september kan je gaan genieten van het vurige spektakel in Westerlo.

(Eerder bericht:)

Vanaf 14 augustus 2024 presenteert Historalia het grootse musicalspektakel ‘Jeanne d’Arc’ op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo. Het schrijversduo Jelle Cleymans (liedteksten) en Jef Hoogmartens (script) maakte reeds een deel van de hoofdcast bekend, waaronder zangeres en actrice Lotte Stevens die in de strijdvaardige huid van de iconische Franse oorlogsheldin Jeanne d'Arc zal mogen kruipen, maar enkele rollen dienden nog ingevuld te worden.

Erik Goris wordt bisschop Pierre Cauchon
De al vele jaren in het Kempense Vorselaar residerende acteur Erik Goris zal deze zomer vaak de E313 mogen oversteken om in Westerlo de kazuifel van bisschop Pierre Cauchon aan te trekken. Pierre Cauchon was de rooms-katholieke bisschop van Beauvais en een voorvechter van de Engelse belangen in Frankrijk in de slotfase van de Honderjarige Oorlog. Hij speelde een doorslaggevende rol bij de veroordeling van Jeanne d'Arc tot de brandstapel.

Voor Erik Goris, bij het brede publiek vooral bekend als acteur in Vlaamse tv-series als 'Vennebos', 'Flikken', 'Thuis' en zeker als Rob (de man van 'zatte' Rita) in 'Familie', is zijn rol als bisschop Cauchon meteen ook een mooie vuurdoop, want de eerste keer dat hij op de planken zal staan in een Historalia-productie.

David Cantens begeleidt Jeanne d'Arc als kapitein de Beaudricourt 
De rol van Robert de Beaudricourt wordt een kolfje naar de hand van David Cantens (Sint-Niklaas). Robert de Beaudricourt was kapitein van de stad Vacouleurs. Hij begeleiddeJeanne d'Arc in 1429 naar Chinon, waar ze kroonprins Karel trachtte te overtuigen dat Frankrijk bevrijd moest worden van de Engelsen en dat hij koning moest worden.

David Cantens kan als theateracteur en zanger zeker de nodige adelbrieven voorleggen, maar zijn rol als de autistische Rudy Marsman in de gelauwerde tv-serie 'Marsman' betekende zijn definitieve doorbraak. Nadien was hij ook te zien in succesvolle tv-series en films als 'Nieuw Texas', 'Brabançonne' (film), 'De Ridder', 'Professor T', 'Over Water,', 'Amigo’s', 'Coppers', 'Zone Stad', 'Aspe', 'Witse', 'Flikken', 'Wittekerke', 'Gevoel voor Tumor' en 'Familie'. Onlangs schitterde hij nog in de bejubelde musical 'Tot Altijd'.

Helle Vanderheyden en Pauline Joris zijn heilige Margaretha en Catharina 
Met Helle Vanderheyden en Pauline Joris krijgt Lotte Stevens niet enkel twee uiterst getalenteerde musicalartiesten naast zich op de planken, maar ook letterlijk in haar oren. Jeanne d'Arc had namelijk op jonge leeftijd visioenen van onder andere de heilige Margaretha (Helle), Catharina (Pauline) en de aartsengel Michaël (Steven Colombeen). Deze fluisterden haar in dat ze Dauphin Karel VII moest helpen en ten strijde moest trekken om Frankrijk van de Engelsen te bevrijden.

Als actrice en zangeres is Helle Vanderheden (Antwerpen) al verschillende jaren een vaste waarde in het theater en op televisie. Ze speelde mee in onder andere ‘Grease’, ‘Mamma Mia!’, ‘Legally Blonde’, ‘The Rocky Horror Show, ‘Rapunzel’ en ‘Gaston & Leo’, maar bij het grote publiek is ze vooral bekend als Prinses Iris uit de televisiereeks ‘Prinsessia’ en Martha in ‘De Kotmadam’. Momenteel schittert ze in de musical ‘Hairspray’ en volgend seizoen zal ze de rol van Sophie hernemen in ‘Mamma Mia!’.

Pauline Joris (Mortsel) studeerde in 2019 succesvol af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze speelde tijdens haar studie mee in het openluchtspektakel 'Albert I' van Historalia en was na haar afstuderen te zien in o.a. '40-45', 'Deans', 'Vergeet Barbara' en 'Red Star Line'. Haar tv-debuut maakte ze in 2021 als vaste cast van het programma 'James De Musical'. Daarin is ze in verschillende rollen te zien in alle 3 de seizoenen.

Met Pieter Jan de Paepe (nobelman Jean de Metz), Floris Devooght (Dauphin Karel VII), Jos Dom Jacques d'Arc en Filips de Goede), Neel Hannes (biechtvader van Jeanne d'Arc), Lien Crab en Sam De Kerf (Francoise), en Lio Cuypers en Hebe Hansen als de jonge Jeanne d'Arc, bestaat ook de rest van de cast uit een mooie mix van ervaring en jong musicaltalent.

Beleef de epische reis van Jeanne d’Arc in dit nieuw, adembenemend musicalspektakel van Historalia. Laat je meeslepen door het verhaal van deze legendarische Franse heldin en ontdek de strijd, moed en opoffering die haar tot een icoon maakten. Met indrukwekkende decors en krachtige symfonische muziek, brengt Historalia Jeanne d’Arc tot leven zoals nooit tevoren!

Tickets & info ‘Jeanne d’Arc’ via historalia.be

(Eerder bericht:)

Na eerdere historische openluchtspektakels als ‘Marie-Antoinette’, 'Albert I’, ‘Rubens' ‘1830’ en ‘Damiaan’, presenteert Historalia vanaf 14 augustus 2024 het grootse musicalspektakel ‘Jeanne d’Arc’ op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo. Het schrijversduo Jelle Cleymans (liedteksten) en Jef Hoogmartens (script) moest de knoop nog doorhakken over wie in de huid mag kruipen van de iconische Franse oorlogsheldin en na intense audities, waarin deze kandidate Jelle en Jef bijna letterlijk omverblies, viel hun keuze op zangeres en actrice Lotte Stevens.

Met de in Geel geboren en getogen Lotte, die naast een mooi musicalpalmares (o.a. Evita, Rubens, Rocky Horror Show, 40-45, Red Star Line) natuurlijk als 'Mega Mindy' ook al de nodige ervaring heeft als (super)heldin, letterlijk een keuze 'dicht bij huis' voor deze productie die de stille Kempen ongetwijfeld in vuur en vlam zal zetten. Al zit er ook een wat wreed kantje aan de beslissing van Jelle en Jef, want nu zal regisseur Luc Stevens wel zijn eigen dochter naar de brandstapel moeten begeleiden...

"Voor Jef en mezelf was het eigenlijk meteen duidelijk", zegt Jelle Cleymans. "Lotte kwam binnen, wervelde als een orkaan door haar auditie en liet ons alle aspecten zien van de Jeanne d'Arc zien die wij voor ogen hebben."

"Dat we hiermee onze regisseur verplichten om zijn eigen dochter naar de brandstapel te begeleiden...tja, daar konden wij geen rekening mee houden. Sorry Luc!", besluit Jef Hoogmartens met een brede glimlach. Naast hun Jeanne d'Arc losten Jelle en Jef ook nog enkele andere namen die deel zullen uitmaken van de cast en dat wordt een mooie mix van ervaring en jong talent.

Met Pieter Jan de Paepe (28, Lier), die afgelopen zomer nog schitterde als Damiaan in het gelijknamige musicalspektakel van Historalia, krijgt Lotte nog een extreem getalenteerde Kempenaar in de hoofdcast naast zich. Pieter Jan neemt de rol van nobelman Jean de Metz voor zijn rekening. Musicalacteur Floris Devooght (Hulste), assistent-regisseur van 'Marie-Antoinette' in Wijnendale vorig jaar, wordt Dauphin Karel VII. Gentenaar Steven Colombeen injecteert de cast als aartsengel Michaël verder met de nodige musicalkwaliteit en ervaren Antwerps acteur Jos Dom (59, Wilrijk) neemt als vader van Jeanne d'Arc (Jacques) en Filips de Goede maar liefst twee rollen op zich.

Dat de Kempense grond rijk bezaaid ligt met jong musicaltalent, blijkt in de rest van de cast. Zo mag de 23-jarige Neel Hannes uit Olen zich opmaken voor zijn rol als biechtvader van Jeanne d'Arc. Speelt de 13-jarige Lien Crab uit Merksplas afwisselend (wet op kinderarbeid) met Sam De Kerf (12, Hoboken) de rol van Francoise en mag de 10-jarige Lio Cuypers uit Dessel in de huid kruipen van de jonge Jeanne d'Arc. Een rol die Lio deelt met Hebe Hansen (11, Langdorp). De rest van de cast wordt later nog bekendgemaakt.

Beleef de epische reis van Jeanne d’Arc in dit nieuw, adembenemend musicalspektakel van Historalia. Laat je meeslepen door het verhaal van deze legendarische Franse heldin en ontdek de strijd, moed en opoffering die haar tot een icoon maakten. Met indrukwekkende decors en krachtige symfonische muziek, brengt Historalia Jeanne d’Arc tot leven zoals nooit tevoren!

Tickets & info ‘Jeanne d’Arc’ via historalia.be

Jeanne d'Arc * 
Jeanne d’Arc, bijgenaamd de Maagd van Orléans, is een nationale heldin van Frankrijk en onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans boerenmeisje dat op opmerkelijke wijze een cruciale rol speelt tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk (1337-1453). 
Jeanne werd rond 1412 geboren in het Noord-Franse boerenplaatsje Domrémy in de regio Lotharingen. Ze beweerde reeds op jonge leeftijd visioenen te hebben van onder andere de heilige Catharina, Margaretha en de aartsengel Michaël, die haar vertelden dat ze de Dauphin Karel VII moest helpen en Frankrijk van de Engelsen moest bevrijden. Tijdens haar eerste jaren in het leger had ze successen en schopte het zelfs tot legeraanvoerder. Later werd ze gevangen genomen door de vijand. 
Op ongeveer negentienjarige leeftijd werd ze door een partijdige kerkelijke rechtbank tot de doodstraf veroordeeld en stierf ze op de brandstapel in Rouen. Vijfentwintig jaar na haar dood liet paus Calixtus III het proces herzien. Ze werd onschuldig bevonden en kreeg op 7 juli 1456 de titel van martelares. In 1909 werd ze door de Rooms-Katholieke Kerk zalig verklaard en in 1920 volgde de heiligverklaring.
*bron: Wikipedia 

Jeanne d'Arc Musical
Van 14 augustus tot 7 september 2024
Kasteel de Merode, Westerlo