Giselle door International Festival Ballet in februari 2023

international festival ballet

In het voorjaar van 2023 presenteert het International Festival Ballet met 'Giselle' (01/02 Antwerpen, 14/02 Hasselt), 'Het Zwanenmeer' (02/02 Vorst, 15/02 Brugge) en 'Sleeping Beauty' (16/02 Bergen, 17/02 Luik, 23/04 Gent) drie heel bijzondere parels uit de klassieke balletliteratuur in België. Een nieuwe tournee in ons land die er voor het gezelschap zeker niet komt zonder slag of stoot...

Geschokt en getroffen door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, veranderde het gerenommeerde St. Petersburg Festival Ballet vorig seizoen zijn naam naar International Festival Ballet. Met deze naamsverandering gaf het gezelschap, dat al jarenlang opereert vanuit Duitsland, uiting aan hun glasheldere stellingname tegen de oorlog. 
Sinds het begin van de oorlog werd dit standpunt tegen de Russische agressie reeds kenbaar gemaakt door middel van protestacties voorafgaand aan hun respectieve optredens (1 minuut stilte, speeches en het spelen van het Oekraïens volkslied). Daardoor werden zij ook vanuit Rusland bedreigd en vroegen tal van Russische dansers politiek asiel aan in Duitsland.

Het International Festival Ballet, waarin ook een groot aantal Oekraïense artiesten danst, ziet zichzelf als een ballet van de vrede. Een balletgezelschap dat over alle landsgrenzen heen denkt en staat voor wereldwijd begrip en samenhorigheid, verenigd in de poëzie van kunst, muziek en dans.

Artistiek gezien staat het ensemble voor de Russische school van het klassieke ballet in zijn zuiverste vorm. Strenge elegantie, gepaard met moderne invloeden, wat resulteert in dansvoorstellingen van een uitzonderlijke klasse, gecombineerd met weelderige kostuums en schitterende decors. 
De Belgische balletliefhebber mag zich verheugen op drie beroemde balletklassiekers, vol gratie en schoonheid. Volmaakte kunstwerken, ondersteund door een schitterende live orkestbegeleiding.

'Giselle' is een prachtig samenspel tussen eeuwenoude romantiek, een heerlijk klassieke balletchoreografie door Jean Coralli en Jules Perrot, en de betoverende muziek van de veelzijdige opera- en balletcomponist Adolphe Adam. Het verhaal van het boerenmeisje Giselle dat sterft aan een gebroken hart, blijft universeel en zeer meeslepend. 
01/02/23 Stadsschouwburg A'pen, 14/02/23 Trixxo Theater Hasselt: teleticketservice.com

International Festival Ballet - Giselle
Woensdag 1 februari 2023 / dinsdag 14 februari 2023
Stadsschouwburg Antwerpen / Trixxo Theater Hasselt