Doornroosje door International Festival Ballet in voorjaar 2023

international festival ballet

In het voorjaar van 2023 presenteert het International Festival Ballet met 'Giselle' (01/02 Antwerpen, 14/02 Hasselt), 'Het Zwanenmeer' (02/02 Vorst, 15/02 Brugge) en 'Sleeping Beauty' (16/02 Bergen, 17/02 Luik, 23/04 Gent) drie heel bijzondere parels uit de klassieke balletliteratuur in België. Een nieuwe tournee in ons land die er voor het gezelschap zeker niet komt zonder slag of stoot...

Geschokt en getroffen door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, veranderde het gerenommeerde St. Petersburg Festival Ballet vorig seizoen zijn naam naar International Festival Ballet. Met deze naamsverandering gaf het gezelschap, dat al jarenlang opereert vanuit Duitsland, uiting aan hun glasheldere stellingname tegen de oorlog. 
Sinds het begin van de oorlog werd dit standpunt tegen de Russische agressie reeds kenbaar gemaakt door middel van protestacties voorafgaand aan hun respectieve optredens (1 minuut stilte, speeches en het spelen van het Oekraïens volkslied). Daardoor werden zij ook vanuit Rusland bedreigd en vroegen tal van Russische dansers politiek asiel aan in Duitsland.

Het International Festival Ballet, waarin ook een groot aantal Oekraïense artiesten danst, ziet zichzelf als een ballet van de vrede. Een balletgezelschap dat over alle landsgrenzen heen denkt en staat voor wereldwijd begrip en samenhorigheid, verenigd in de poëzie van kunst, muziek en dans.

Artistiek gezien staat het ensemble voor de Russische school van het klassieke ballet in zijn zuiverste vorm. Strenge elegantie, gepaard met moderne invloeden, wat resulteert in dansvoorstellingen van een uitzonderlijke klasse, gecombineerd met weelderige kostuums en schitterende decors. 
De Belgische balletliefhebber mag zich verheugen op drie beroemde balletklassiekers, vol gratie en schoonheid. Volmaakte kunstwerken, ondersteund door een schitterende live orkestbegeleiding.

‘Sleeping Beauty’ (Doornroosje) is één van de beroemdste werken uit de balletliteratuur. Het is gebaseerd op het sprookje ‘La Belle au Bois Dormant’ van Charles Perrault, dat al in 1890 voor het eerst als ballet werd opgevoerd met muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en een choreografie van Marius Petipa. De indrukwekkende féerie van schoonheid, elegantie en gratie, in combinatie met adembenemende kostuums, een waarlijk vorstelijk decor en de unieke passie van de dansers van het International Festival Ballet, voeren het publiek op indrukwekkende wijze mee naar een sprookjeswereld van fantasie en dromen.
16/02/23 Théâtre Royal Mons, 17/02/23 Le Forum Liège: ticketmaster.be
23/04/23 Capitole Gent: teleticketservice.com

International Festival Ballet - Doornroosje
Zondag 23 april 2023
Capitole Gent