Biofase brengt ecologische rietjes op de markt

biofase

‘De klimaatcrisis is reeds opgelost. We hebben de feiten en oplossingen al. Het enige wat we moeten doen, is wakker worden en veranderen.’ Aan het woord is Greta Thunberg, de zestienjarige klimaatactiviste die vorige week als jongste individu ooit door het toonaangevende Time Magazine werd benoemd tot ‘Persoon van het Jaar’. Daarmee erkent een van de belangrijkste tijdschriften ter wereld meteen een belangrijk, onomstotelijk feit: ons milieu is er erg aan toe. Biofase probeert een steentje bij te dragen in de strijd tegen vervuiling door ecologische rietjes beschikbaar te maken voor de horeca- en retailsector. Binnenkort volgt ook biologisch bestek.

Massa-extinctie 
De cijfers lijken op het eerste gezicht weinig bemoedigend. We bevinden ons in de zesde massale uitsterving sinds het ontstaan van de aarde. Meer dan 99 procent van alle organismen die ooit op onze planeet hebben geleefd, is uitgestorven. Dat de mensheid wellicht het volgende slachtoffer zou kunnen zijn, is ronduit ontluisterend.

Op dit moment is er op aarde een ‘totaal annihilatieproces’ aan de gang, waarbij de helft van alle diersoorten die de planeet ooit met ons deelde is verdwenen. De voorspelling is bovendien behoorlijk grimmig: 99,9% van alle kritiek bedreigde rassen en 67% van alle rassen tout court zal tijdens de komende 100 jaar verdwijnen. Voor vele daarvan is de klok wellicht niet meer terug te draaien, maar als we erin slagen om een van de grootste boosdoeners tijdig aan te pakken, zouden we een deel van de schade kunnen inperken. Over welk kwaad we het dan hebben? Plastic, natuurlijk. 

Plastic
Laten we eerlijk zijn: een grote brok van onze huidige welvaart hebben we – historisch gezien – aan plastic te danken. Ondertussen heeft het goedje zijn nut echter al lang voorbijgestreefd, vooral als je weet dat er voldoende alternatieven zijn. Plastic afval wordt immers overal aangetroffen, van het uiteinde van de Noordpool tot het verste topje van Antarctica. Het vult diepe zeeën en is zelfs op de Mount Everest in hoge stapels aanwezig. Erger, nog: dit in de natuur onbestaande materiaal wordt tegenwoordig aangetroffen in de magen van 90% van alle zeevogels en in de helft van alle zeeschildpadden, terwijl het zowel kleine vissen als enorme orka’s verstikt. Als het zo verder gaat, zal de massa plastic in onze oceanen tegen 2050 groter zijn dan de massa van alle vissen die daar leven.

Levende organismen die water filtreren – zoals het levensnoodzakelijke plankton, schelpen en sommige walvissoorten – kunnen geen onderscheid maken tussen voedsel en plastic. Die laatste stof kan hun immuunsysteem zodanig belasten dat ze ervan sterven, maar lekt ook voortdurend hun omgeving in. Bovendien vermoeden sommige wetenschappers dat de toxische stoffen naar hun weefsel kunnen migreren – en laat dat nu net zijn wat wij zo graag eten. Alsof dat niet genoeg is, geraken jaarlijks honderdduizenden zeewezens verstrikt in achtergelaten plastic, meestal met de dood tot gevolg. 

Niet dat de vervuiling tot onze zeeën beperkt blijft: de massa van ons plastic afval op land is nog eens 4 tot 24 keer hoger. Logisch, dus, dat er bergen ontstaan die soms verder de hemel in reiken dan onze hoogste heuvels.

Plastic is trouwens een van de belangrijkste producten die uit fracking ontstaan, een zeer vervuilend procedé dat een impact heeft op het water waarin we zwemmen, de grond waarop we lopen en de lucht die we inademen. Het veroorzaakt verzakkingen en verhoogt de druk in ondergrondse rotsformaties, waaruit aardbevingen kunnen ontstaan.
Alsof dit alles nog niet genoeg is, blijkt plastic haast onverwoestbaar te zijn. Het goedje overleeft zelfs de ergste klimatologische omstandigheden. Zo werden er al rubberen bootjes gevonden die reeds decennialang op het water aan het drijven waren, ondanks verzengende zonnestralen en het soort vrieskou dat je enkel op plaatsen als Antarctica kunt aantreffen.

Omdat velen onder ons denken dat ‘biologisch afbreekbaar’ ook betekent dat plastic ophoudt met bestaan, voelen we ons soms onterecht veilig wanneer we het over recyclage hebben. De waarheid? Het overgrote deel van alle plastic wordt enkel afgebroken tot kleine brokjes en dat is soms nog gevaarlijker, wegens moeilijker zichtbaar en erg begeerlijk voor tal van dieren… en dan hebben we het nog niet eens over de microscopische plastic deeltjes die aanwezig zijn in onze schoonheidsproducten en tal van andere zaken. Wie dacht dat ons kraantjeswater veilig is, is er overigens aan voor de moeite: een studie uit 2017 wees aan dat wereldwijd 83% daarvan besmet is met plastic. In ontwikkelde landen als de Verenigde Staten is dat zelfs 94%, terwijl zelfs het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland als beste leerlingen van de klas nog een verontrustende 72% halen. 

Biofase 
Biofase neemt zijn verantwoordelijkheid ernstig. Vanaf 2021 wordt de productie van heel wat wegwerp plastic producten in de Europese Unie aan banden gelegd, maar het bedrijf wilde niet zo lang wachten. Om een milieuvriendelijk alternatief voor plastic te kunnen aanbieden, ging Biofase op zoek naar een natuurlijke afvalstof die om te toveren is tot rietjes en bestek. Dat vond het in Mexico, waar de grootste avocadoteelt ter wereld plaatsheeft. De productie van guacamole en avocado-olie is daar de laatste jaren enorm toegenomen.

Straffer, nog: Mexico is verantwoordelijk voor maar liefst 45% van de wereldwijde avocadomarkt, waarmee het landen als de Dominicaanse Republiek, Peru, Colombia en Indonesië ver achter zich laat.

De productie van avocado’s op zich, is helaas niet altijd even milieuvriendelijk en veroorzaakt een deel van de Latijns-Amerikaanse ontbossing. Hoog tijd, dus, om zoveel mogelijk van dit ‘supervoedsel’ te recycleren. Biofase ontwikkelde daarvoor een gepatenteerde technologie waarbij de avocadopitten die anders bij het afval zouden terecht komen worden omgetoverd tot stevig eetmateriaal. Uit die pitten wordt een biopolymeer onttrokken dat een uitstekend alternatief vormt voor de klassieke kunststofproducten die onze aarde enorme schade toebrengen. Dat het gaat om agrarisch afval in plaats van bijvoorbeeld maïs of aardappelen, die onder andere als dierenvoer worden aangewend, is een extra pluspunt.

De rietjes en het bestek van Biofase bestaan voor 60% uit de voormelde biopolymeren van avocado en voor 40% uit synthetische organische verbindingen. Dat maakt ze ook steviger dan heel wat andere alternatieven op de markt. Straffer nog: terwijl papieren rietjes vaak hun structuur verliezen bij het gebruik, blijven die van Biofase sterk – zelfs als het om warme dranken gaat.

Bamboerietjes moeten echter na gebruik gereinigd worden, wat voor de horecasector vaak tot te veel tijdverlies leidt. De rietjes van Biofase hebben daarbovenop nog een voordeel: ze zijn beduidend goedkoper dan hun glazen, koperen of metalen neefjes. Gooi ze op de mestheuvel of stop ze in de grond en binnen het jaar zijn ze op volledig natuurlijke wijze en zonder enige behandeling ontbonden, waarvan 60% zelfs binnen 240 dagen. Dat ze meteen al 60% minder schadelijke stoffen bevatten dan plastic dat afkomstig is van aardolie, is voor Biofase van groot belang. Het doel is immers duidelijk: meehelpen aan een leefbaardere, mooiere wereld die een betere toekomst kan bieden voor ons en onze kinderen. Niet alleen omdat we willen, maar omdat het moet. 

Bezoek onze website: www.biofase.be