Halense Eveline Ruysen (31) start de vechters-ketting bij Cent Pur Cent

eveline ruysen

Halense Eveline Ruysen (31) start de ‘vechters’-ketting en steekt lotgenoten een hart onder de riem: “Ik moest de zwangerschap van ons zoontje onderbreken of we gingen het geen van beiden redden. Dat was keihard!”

Februari staat bij het mineral make-up brand Cent Pur Cent in het teken van de strijd tegen kanker. Op donderdag 4 februari is het Wereldkankerdag en dan zet het bedrijf van de Limburgse onderneemster Caroline Rigo via de website de chatbox openen voor een vrijblijvende babbel met visagisten en oncologische experten over het gebruik van make-up tijdens je strijd tegen kanker. Vandaag start ook de ‘vechters’-ketting, waarbij vrouwen die getroffen zijn door kanker de ganse maand de kans krijgen om een cadeautje te geven aan strijdende lotgenoten. Ambassadrice van deze actie is de 31-jarige Eveline Ruysen uit Halen. Drie jaar geleden sloeg het noodlot toe. Geen spierverrekking zoals ze dacht, maar kwaadaardige kankertumoren die onmiddellijk moesten behandeld worden en die haar verplichtten om de zwangerschap van hun eerste kindje te onderbreken.

“Ik ging lopen en achteraf had ik pijn aan mijn bil”, zo begint Eveline Ruysen het gesprek. “Het was begin 2018. Ik heb een vrij hoge pijngrens en dacht eerst dat het een spierverrekking was, maar omdat de pijn steeds heviger werd besloot ik na een paar weken toch maar eens langs te gaan bij de dokter. Ondertussen hadden mijn man en ik ook ontdekt dat we zwanger waren, dus bleef het bij paracetamol en een doorverwijzing naar een specialist. Die laatste sprak over bekkeninstabiliteit en gaf aan dat de pijn na verloop van tijd wel zou verbeteren, maar dat was niet het geval. Ondertussen ondergingen we op 12 weken zwangerschap de befaamde NIPT-test, waarbij via het bloed van de moeder het DNA van het kindje wordt onderzocht op bepaalde chromosoomafwijkingen. Ze hebben ons toen opgebeld en mij onmiddellijk naar het ziekenhuis in Leuven doorgestuurd voor bijkomend onderzoek en een MRI-test. Met een nieuwe specialiste die mij behandelde bekeken we de uitslag. Mijn man en ik zagen haar lijkbleek worden toen die uitslag binnenkwam en ze raadde ons aan om direct te bellen met de mensen in Leuven. Op dat moment hadden we geen idee van wat er boven ons hoofd hing. (er valt een korte stilte). Er zat een tumor op mijn linker bekken van 15 à 20 centimeter. In versneld tempo volgde een biopsie: osteosarcomen - kwaadaardige kankertumoren - was het verdict.”

Eveline en haar man kregen niet veel tijd om het slechte nieuws te laten bezinken. Twee weken later zat het koppel bij de oncoloog en de gynaecoloog-oncoloog om te kijken welke opties er nog waren richting de behandeling, maar hun unanieme beslissing en advies was confronterend: “De enige optie is dat we de zwangerschap onmiddellijk onderbreken, want anders redden jullie het geen van beiden. Op dat moment zakt de grond weg onder je voeten. Wij stonden voor de moeilijkste beslissing uit ons leven. We bespraken het nog even met mijn zus en mijn mama, maar veel viel er niet te zeggen, want de tijd tikte verder en de ingrepen waren dringend. We waren thuis ook nog eens volop aan het verbouwen, dus alles kwam samen.” 

Op vrijdagavond trokken Eveline en haar man naar het ziekenhuis om te bevallen. “Ons zoontje was perfect, maar helaas niet levensvatbaar. Dat was keihard”, zegt ze geëmotioneerd en met de tranen in haar ogen. “Op maandag hebben we in het ziekenhuis nog een afscheidsdienst gehouden. We zijn daar door iedereen goed bijgestaan. Ook door de mensen van de vzw Boven de Wolken die voor een mooi afscheid hebben gezorgd van ons sterrenkindje. We hebben nog foto’s gemaakt en de kans gekregen om intens afscheid te kunnen nemen. Voor mij was dat heel belangrijk. ’s Avonds zijn ze mij in mijn rolstoel komen halen, hebben ze nog een katheter geplaatst en de dag erna is de chemo gestart. Op zo’n moment zit je in een rollercoaster. Alles gaat snel en wordt voor je geregeld, maar er was dan ook geen tijd te verliezen. 
Mijn man is in die periode bij mij blijven slapen in het ziekenhuis. Tot eind 2018 heb ik chemo gekregen, een jaar later ben ik geopereerd en hebben ze mijn bekken vervangen door een prothese.”

De ‘vechters’-mentaliteit van Eveline is bewonderenswaardig. “Mijn mama en zus zeggen dat ik die positieve spirt altijd al gehad heb. Ik ben blijkbaar een type dat altijd doorgaat. Ik heb mijn papa op jonge leeftijd verloren. Twee jaar geleden ben ik met mijn man getrouwd, omdat dit ook nog een wens was van mij. Zonder zijn hulp zou het mij allemaal niet gelukt zijn. Een partner wordt vaak vergeten, maar mijn ziekte trof ons beiden. Ongelofelijk hoe hij steeds weer aan mijn zijde staat en ondanks onze tegenslagen blijft vechten voor onze toekomst. Hij verzorgt mij en verbouwt ondertussen verder. Ik ben hem zo dankbaar. Wij zijn inderdaad geen opgevers.” Het is dankzij die ingesteldheid dat Eveline erin slaagde om ook een tweede keer kanker te overwinnen. “Een paar maanden na de operaties en de prothese werden er uitzaaiingen ontdekt. Toen zijn ze onmiddellijk terug begonnen met chemo, maar die sloeg niet direct aan. Uiteindelijk ben ik in Gent terechtgekomen, waar ze mij verder hebben bestraald en behandeld. Begin 2020 hebben ze de eerste controle gedaan en toen zagen ze dat de tumoren gestabiliseerd en verkalkt waren. Tot nu toe gaat het goed. Ik neem mijn medicatie, maar ik ben al een jaar vrij van chemo en bestraling. Om de 4 maanden is het stress voor de controles, maar die gaan goed en zolang ik mij goed voel ben ik tevreden.”

cent pur cent

Met volle overtuiging werd Eveline het gezicht van de ‘vechters’-campagne van Cent Pur Cent, waarmee het natural make-up brand in februari lotgenoten een hart onder de riem steekt. “Via mijn zus kende ik al de producten voor ik ziek werd. Toen mijn haar uitviel van de chemo, vroeg ik me af of ik me nog mocht blijven schminken. Mijn vraag kwam terecht bij Caroline Rigo en die contacteerde mij onmiddellijk. Ze maakte tijd vrij om naar mijn verhaal te luisteren en ze steunt mij in mijn strijd. Ik was vereerd toen ze mij vroegen of ik wou meewerken aan een filmpje en ambassadrice wou zijn van dit thema en deze ‘vechters’-actie. Iedere deelneemster krijgt een attentie en het is de bedoeling dat we in februari één grote ketting maken van lotgenoten die elkaar steunen. Ik heb een meisje in mijn buurt opgegeven. Door corona is het nog niet gelukt om elkaar persoonlijk te ontmoeten, maar via de sociale media hebben we veel contact. Zij heeft haar moeder verloren aan baarmoederhalskanker en ondertussen werd ze zelf ook getroffen door bijna hetzelfde type kanker. Ze heeft veel schrik. Normaal ging ze ook trouwen, maar door corona is dat uitgesteld. Zij verdient een opkikkertje en ik weet zeker dat ze positief verrast gaat zijn. Mensen die onverwacht aan je denken en je een cadeautje geven, het blijft een heel mooi gebaar.”

Meer info over de ‘vechters’-ketting van Cent Pur Cent vind je op www.centpurcent.com/kanjer. Op Wereldkankerdag (4 februari) kan je via de chatbox op de website vrijblijvend chatten met visagisten en enkele oncologische experten over het gebruik van make-up tijdens je strijd tegen kanker. Meer info vind je op www.centpurcent.com.