International Festival Ballet met balletklassieker 'Giselle' in België

international festival ballet

Na hun succesvolle doortocht vorig seizoen, die getekend door protestacties, bedreigingen vanuit Rusland, een naamsverandering en dansers die politiek asiel dienden aan te vragen, weliswaar een turbulente aanloop kende, keert het gerenommeerde International Festival Ballet in 2024 terug naar België. In Théâtre Royal Bergen (07/02), Le Forum Luik (11/02), Capitole Gent (27/02) en Stadsschouwburg Antwerpen (21/04) wordt de meeslepende balletklassieker 'Giselle' op de planken gebracht. In Concertgebouw Brugge (13/02) en Vorst Nationaal (25/02) kunnen de liefhebbers dan weer gaan genieten van meesterwerk 'Het Zwanenmeer'.

In het voorjaar van 2023 presenteerde het International Festival Ballet met 'Giselle', 'Het Zwanenmeer' en 'Sleeping Beauty' drie bijzondere parels uit de klassieke balletliteratuur in België. Een tournee in ons land die er voor het gezelschap zeker niet kwam zonder slag of stoot... 
Geschokt en getroffen door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, veranderde het gelauwerde St. Petersburg Festival Ballet in maart 2022 zijn naam naar International Festival Ballet. Met deze naamsverandering gaf het gezelschap, dat al jarenlang opereert vanuit Duitsland, uiting aan hun glasheldere stellingname tegen de oorlog. 
Sinds het begin van de oorlog werd dit standpunt tegen de Russische agressie reeds kenbaar gemaakt door middel van protestacties voorafgaand aan hun respectieve optredens (1 minuut stilte, speeches en het spelen van het Oekraïens volkslied). Daardoor werden zij ook vanuit Rusland bedreigd en vroegen tal van Russische dansers politiek asiel aan in Duitsland.

Het International Festival Ballet, waarin ook een groot aantal Oekraïense artiesten danst, ziet zichzelf als een ballet van de vrede. Een balletgezelschap dat over alle landsgrenzen heen denkt en staat voor wereldwijd begrip en samenhorigheid, verenigd in de poëzie van kunst, muziek en dans. 
Artistiek gezien staat het ensemble voor de Russische school van het klassieke ballet in zijn zuiverste vorm. Strenge elegantie, gepaard met moderne invloeden, wat resulteert in dansvoorstellingen van een uitzonderlijke klasse, gecombineerd met weelderige kostuums en schitterende decors.

De Belgische balletliefhebber mag zich in het voorjaar van 2024 met 'Giselle' en 'Het Zwanenmeer' opnieuw verheugen op befaamde balletklassiekers vol gratie en schoonheid. Volmaakte kunstwerken, ondersteund door een schitterende live orkestbegeleiding.

'Giselle' is een prachtig samenspel tussen eeuwenoude romantiek, een heerlijk klassieke balletchoreografie door Jean Coralli en Jules Perrot, en de betoverende muziek van de veelzijdige opera- en balletcomponist Adolphe Adam. Het verhaal van het boerenmeisje Giselle dat sterft aan een gebroken hart, blijft universeel en zeer meeslepend. 
07/02/24 Théâtre Royal Bergen, 11/02/24 Le Forum Luik
27/02/24 Capitole Gent, 21/04/24 Stadsschouwburg Antwerpen
Tickets: ticketmaster.be

International Festival Ballet - Gisèle
Dinsdag 27 februari 2024 / Zondag 21 april 2024
Capitole, Gent / Stadsschouwburg, Antwerpen