Dichters toveren binnenkort met woorden op het ballonnenvrees-podium in Mechelen

Elke maand brengt Gert Vanlerberghe (31) een dosis talent samen op het Ballonnenvrees-podium. De locatie verandert maar het concept blijft hetzelfde. Befaamde namen en aanstormend talent brengen een ode aan het gesproken woord.

Het Ballonnenvrees-evenement is geboren toen Gert zijn eerste roman ‘Als een Ballon’ promootte. ‘Ik wou niet alleen op de planken staan. Daarom nodigde ik vrienden en kennissen uit’, biecht de Antwerpse poetryslammer op. Zo stonden Charlotte Van den Broeck, Julie Cafmeyer, Nabil Khazzaka, Von Solo en Gert Vanlerberghe bijna vijf jaar geleden op de planken tijdens de eerste editie van Ballonnenvrees.

Gedicht in de bib
Op 23 februari brengen Nederlandstalige en Vlaamse dichters poëzie in de bibliotheek van Mechelen. Op de affiche van de 53ste editie van Ballonnenvrees staat de organisator en presentator van Poëzie in de Pastorie: Akim A.J. Willems. Verder speelt de Mechelse Anke Somers, geselecteerd voor de finale van het Belgisch Kampioenschap poetryslam, een thuismatch. De rapper Ronchakomt uit Leuven en de affiche sluit af met een dichter bekend uit Belgium’s Got Talent: Jee Kast.

Waar maakt u het?
De organisator, Gert Vanlerberghe, is een bekende naam in de Antwerpse poetryslamscène. Naast schrijven is hij ook frontman van Hersencellen. Een electro punk, jazzypoetry band met de muzikant Butsenzeller. Naast zijn muzikale projecten bracht Gert drie romans uit. En de laatste, Nachtprater, vond zijn weg tot op de boekenbeurs. Delen van dit boek schreef hij in het Antwerpse café De Muze. ‘Er is iets met dat donker jazzkot dat mij enorm veel inspiratie geeft’, bekent de Ballonnenvrezer die vaak onderweg en op reis schrijft. ‘Ik schrijf in flarden en mijn laatste boek is ook erg gefragmenteerd.’ Dit schrijfproces duurde ongeveer 3 jaar.

‘Het is een mozaïek van stukjes proza die uiteindelijk op een hoop worden gegooid en die toch een mooi geheel vormen.’

Vrij podium
In Antwerpen is er een explosie aan open-mic podiums. Gert begon zijn schrijfcarrière op zo’n poëzieavond. ‘Daar kan je je teksten uitproberen in een warme omgeving.’ Zo stond hij onder andere op het oudste podium van Antwerpen, De Muzeval, waar ook de Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels naam maakte. ‘Maar zeker  You On Stage heeft enorm veel voor me gedaan. De sfeer en het gevoel dat je in hetzelfde schuitje zit en iets op een podium wil brengen, zijn heel bijzonder.’

 

Dichter bij boeken
Ballonnenvrees heeft ook zo’n open-mic op 12 januari in Antwerpen. Op deze 53ste editie brengt onder anderen Iris Wynants, de stadsdichter van Turnhout, gedichten tussen de boeken van Café Boekowski. ‘In dat nieuwe buurtcafé op het Zuid leeft de literatuur. Honderden klassiekers en verborgen parels in alle geuren en formaten kan je daar lezen of ruilen.’ De boekenkast van Boekowski is maar liefst 115 meter lang. Op het einde van deze editie van Ballonnenvrees kan iedereen die wil zijn poëzie, proza, comedy of muziek uitproberen. ‘Door feedback te incasseren scherp je je teksten en talent aan. Daarnaast merken andere organisatoren je eventueel op.’

 

© 2017 - StampMedia - Hanne Wouters
 

Ballonnenvrees 54- Mechelen edition
Vrijdag 23 februari 2018 –19u30 tot 22u30
Bibliotheek Mechelen – Moensstraat 19, 2800 Mechelen
Gratis toegang

Ballonnenvrees 53
vrij 12 januari 2018 – 19:00 tot 23:00
Café Boekowski – Bolivarplaats 4, 2000 Antwerpen
Gratis toegang