Broeierige vrijdag en natte zaterdag deren Tienen niet: Geslaagde Suikerrock editie 33

suikerrock

De 33ste editie van Suikerrock zorgde ervoor dat iedere muziekliefhebber op zijn wenken bediend werd. Het laatste weekend van juli was de Grote Markt van Tienen dus andermaal 'The place to be', of je nu houdt van stevige gitaren van Sons, electro-dance van Goose, Nederlandstalig werk van Rob De Nijs of een beetje het gevoel van Tomorrowland dankzij Dimitri Vegas en Like Mike.

Naast de artiesten op het hoofdpodium waren er opnieuw de gezellige foodtrucks in de zijstraten met daaraan gekoppeld een accoustic stage, en de talrijke DJ's op de Veemarkt.


Vrijdag 26 juli

suikerrock
Headliner Bazart stelt niet teleur. Eerste dag geslaagd!

Yves Paquet mag nummer 33 van Suikerrock openen op vrijdagnamiddag. Ondanks het vroege uur zijn er toch al een aantal fans … of nieuwsgierigen opgedaagd voor deze Duitstalige Belg. Zonder echte hits is het echter moeilijk om een echt hoogtepunt in de set te ontdekken, maar hou hem in de gaten. De kans is groot dat we nog van hem zullen horen.

Emma Bale is de enige vrouwelijke hoofdact op deze vrijdag. Ze staat ‘haar mannetje’ nochtans goed met een evenwichtige keuze tussen bekende hits en nieuwe songs.

Show en spektakel mag je niet verwachten van Tom Odell, maar deze singer-songwriter staat wel vooraan als het over doorleefde pianomuziek gaat. Als enige niet-Belgische act op deze eerste dag trouwens een beetje een vreemde eend in de bijt.

Tourist leMC leert de Vlaams-Brabanders Antwerps zingen en doet dat bovendien niet alleen. Hij heeft Wally en Alice On The Roof meegebracht die elk een duet met hem op de Tiense Grote Markt brengen.

Wie enkele jaren geleden aanwezig was bij het optreden van Bazart op Suikerrock wist al op voorhand dat ze de Markt opnieuw zouden laten ontploffen. Vooral de energieke Mathieu terryn zorgde voor de krachtige dynamiek die deze headliner dat tikkeltje extra gaf.

Afsluiter Arsenal bewees ook al in het verleden dat ze gemaakt zijn voor het Tiense publiek. De veelkoppige formatie loste ook ditmaal de verwachtingen in waardoor d eerste festivaldag van deze editie als succesvol de geschiedenisboeken in mag.

Bekijk hier de fotoreportage van vrijdag 26 juli.


Zaterdag 27 juli

suikerrock
Het publiek smaakte zowel de klassiekers als de nieuwe songs van Goose

De regenbuien zorgen ervoor dat het publiek in de vooravond nog even afwacht om naar het hoofdpodium af te zakken, maar naarmate de tijd verstrijkt en de regen vermindert, loopt de Markt toch vol. Vooral de onbekende MEDS en Black Leather Jacket hebben hieronder te lijden.

Sons mocht vorig jaar de affiche op zaterdag openen, nu zijn ze al opgeklommen tot vlak voor de headliners. Met hun rechttoe-rechtaan gitaarrock krijgen de fans die de buien trotseren waar ze recht op hebben!

Zwangere Guy is solidair met de fans, en gaat een groot deel van zijn concert zelf in de regen staan. De Brusselse hiphop kan ook een eindje buiten de hoofdstad nog op veel bijval rekenen.

Van hiphop naar electro is maar een kleine stap, meerbepaald de tijd om éénmaal het podium om te bouwen. Goose heeft een uitstekende livereputatie. Ook in Tienen lossen ze de verwachtingen moeiteloos in. Ondertussen is het droog en loopt de Markt aardig vol.

De toeloop zal zeker ook zijn oorzaak vinden in de afsluitende act van zaterdag. We krijgen een stukje Tomorrowland in Tienen met de aanwezigheid van Dimitri Vegas & Like Mike. En alsof de présence van de broers nog niet voldoende is, halen ze ook nog eens alle truken van de foor naar boven met een wervelende lichtshow, vlammen en confettibuien. Het publiek gaat volledig uit zijn dak.

Bekijk hier de fotoreportage van zaterdag 27 juli.


Zondag 28 juli

suikerrock
Niet verwonderlijk: ook in Tienen is Niels Destadsbader de publiekslieveling

De affiche voor zondagavond werd nog op het laatste moment gewijzigd door ziekte van Nielson. Hij wordt vervangen door Mama’s Jasje. Zo blijft de zondagprogrammatie een volledig Nederlandstalige aangelegenheid. Wat wel opvalt, is dat Suikerrock dit jaar niet gekozen heeft voor een uitgesproken kinderact. Uiteraard lopen er wel veel kinderen rond, want zowel Slongs als Niels Destadsbader zijn erom gekend een jong tot zeer jong publiek aan te trekken.

Het is duidelijk dat het publiek de opener Metejoor (nog) niet goed kent, al zorgen de hits ‘Boeit me geen’ en ‘Horizontaal’ in de setlist wel voor herkenbare blikken.

Rob De Nijs heeft de luxe om alleen maar hits te kunnen spelen. Uit zijn uitgebreid repertoire haalde hij een mooie bloemlezing die de Tiense fan uitermate kon bekoren.

Slongs (tegenwoordig niet meer ‘die van ongs’) zorgt voor de overgang naar het avondprogramma. Die wordt ingezet door Mama’s Jasje als vervanging van Nielson. Een goede keuze die ervoor zorgt dat de stembanden al goed opgewarmd worden voor de twee acts die nog te wachten staan. Zo past Peter Van Laet met zijn groep beter in de programmatie. Zij kunnen putten uit een uitgebreid repertoire van meezingers, iets wat bij Nielson niet het geval zou zijn. Als rustpunt brengt Mama’s Jasje ook nieuw werk uit hun recentst album ‘Een nieuwe jas’.

Last van zijn rug? Alleszins niets van te merken in Tienen. Niels Destadsbader is zeer energiek en bewijst dat hij zowel op het podium als op plaat één van Vlaanderens topartiesten van dit moment is. Ook de interactie met keyboardspeler en orkestleider Miguel Wiels getuigt van dynamiek en vriendschap. Een optreden, leuk om naar te kijken en naar te luisteren, kortom om met alle zintuigen van te genieten.

Afsluiter Marco Borsato stond al eerder op de affiche van Suikerrock. Dat was toen een memorabele avond. Een situatie die ook een beetje verraderlijk kan zijn, want iedereen die er toen bij was, zal ongetwijfeld een vergelijking maken. Het komt dus erop aan om nog beter te presteren. En Marco vult die verwachting moeiteloos in. Een topartiest in hart en nieren die ervoor zorgt dat deze editie van Suikerrock nog lang in het publiek zijn geheugen gegrift zal staan!

Bekijk hier de fotoreportage van zondag 28 juli.

Een datum voor 2020 ligt nog niet vast.