15.000 bezoekers trotseren hittegolf tijdens Yesterdayland

yesterdayland

Op zaterdag 24 augustus 2019 was Bobbejaanland voor het derde jaar het decor van Yesterdayland, een festival dat voornamelijk de 60-70-80's laat herleven. Met meer dan 15.000 bezoekers mag het zeker een succesvolle editie genoemd worden. Zoveel mensen die het weer trotseerden en soms uren in de brandende zon stonden te genieten van het muzikaal spektakel.

De 4 podia stonden voornamelijk achteraan in het park opgesteld, in de buurt van het cowboydorp, waardoor het eenvoudig en snel wandelen is van het ene naar het andere podium en de overlast beperkt wordt voor de gewone Bobbejaanlandbezoeker. De 60's-stage, het meest vooraan gesitueerd (in de buurt van de Revolution) moest het voornamelijk hebben van tribute bands die de muziek van ondermeer Neil Diamond, The Cats en Elvis Presley weer tot leven brachten. daarnaast was er ook nog muziek van Manfred Mann's Earth Band.

Aan de achterkant van de monorail bevond zicht het Lage Landen Podium. Peter Koelewijn mocht de dag openen om 11.00 uur. Daarna kreeg deze plek ook nog andere Noorderburen te verwerken, zoals Corry Konings, Lee Towers, George Baker en Jan & Anny van BZN. Duitsers Dennie Christian en Otto Lagerfett waren ook van de partij. Het meeste volk verzamelde zich op dit plein om 16.00u toen het optreden van Christoff plaatsvond. Zijn repertoire is nog net iets te jong voor het hoofdpodium, maar qua populariteit had hij daar anders zeker mogen staan ... 

De evenementenhal kreeg de titel "Crooner stage", met ondermeer John Leo (The Voice senior), Frank Galan en Garry Hagger op de lijst. De tijd tussendoor werd opgevuld met Chris Barrow die niet enkel de liedjes, maar ook de bijhorende videoclips op groot scherm in elkaar mixte. Op dit podium was zeker nog tijd over terwijl de acts op het hoofdpodium zeer nipt geprogrammeerd zijn, maar daarover later meer.

Het hoofdpodium dan net buiten het eigenlijke pretpark. Met een systeem waarbij groepen die het hele podium bezetten steeds afgewisseld werden met artiesten die voor een geïmproviseerd gordijn optraden (terwijl erachter weer alles klaargezet werd voor de volgende groep) krijg je een maximale bezetting van je podium waarbij een DJ slechts telkens een kwartiertje de overschakeling moest garanderen.

Schmutz opende vootreffelijk, gevolgd door Kaoma, met nieuwe zangeres (de originele verkoolde enkele jaren geleden in haar auto) en lambadadansers. Ook op het hoofdpodium is er ruimte voor tributes. Night Fever Best Of Bee Gees weet de sound en sfeer van de originele broers Gibb zeer goed over te brengen en kan ondanks het vroege uur het publiek aardig bekoren en zich zelfs een extra bisnummer veroorloven. Hier en daar al vernomen dat Paul Young tegenwoordig live niet meer erg toonvast is, dus waren we enigszins voorbereid op enkele valse noten. Helaas was het tijdens zijn eerste twee nummers zoeken naar de niet-valse-noten waardoor niet alleen wij, maar velen met ons ervoor kozen om zo snel mogelijk dit plein te verlaten. Een pijnlijke zaak! Gelukkig was hij de enige die het noorden compleet kwijt was.

Met muziek van Racey, Katrina (van The Waves) en Bellamy Brothers zaten we opnieuw vele niveaus hoger en Sydney Youngblood wist het publiek zelfs uitermate te bekoren met zijn eigenzinnige danspasjes op maat van "If only I could" en "Sit and wait". Naast openers Schmutz mag dit podium nog twee Belgische acts verwelkomen. The Confetti's was indertijd in zijn tijdsgeest een topact, maar vandaag voelt het toch een beetje oubollig aan. Als je bovendien de groep van 1 frontman en 4 danseressen uitdunt naar 1 frontman (en bovendien niet meer de originele) met één danseres, blijft er nog maar weinig van de act overeind. Dat kunnen we gelukkig niet zeggen van Praga Khan, ook al 30 jaar actief, maar nog niets van kracht ingeboet. Met hits als ondermeer "Breakfast in Vegas", Power of the flower" en voortdurend iets te zien op het podium dankzij twee danseressen in diverse outfits denderde het optreden voorbij ... ook al was het bijna een uur te laat gestart door technische problemen.

Deze problemen zorgden voor een verdere vertraging in het avondprogramma van het hoofdpodium, waardoor The Trammps slechts 4 nummers konden brengen, en de setlist van headliner Sister Slegde beperkt werd tot ... enkel "We are family". Om 23 uur moest namelijk afgesloten worden en hiervan kon niet afgeweken worden. Jammer, want bijna iedere bezoeker hield aan deze derde editie van Yesterdayland een bijzonder goed gevoel over. Een zeer aangename dag boordevol klasse optredens met een zeer uitgebreid aanbod voor de modale muziekliefhebber. Enkel zuur voor degenen die speciaal voor deze twee laatste groepen een kaartje gekocht hadden en nu op hun honger bleven zitten.

Bekijk hier de fotoreportage van yesterdayland 2019.

De organisatie kondigde alvast aan dat volgend jaar een nieuwe editie van Yesterdayland zal plaatsvinden!