Stephan Janssens stelt op Art3f in Brussel 'The Peacemaker RPM01' voor

art3f

Ondanks het feit dat de legendarische Servisch-Amerikaanse uitvinder Nikola Tesla al in 1943 op 86-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies, is zijn stempel ook anno 2021 nog overal om ons heen te vinden. De futuristische ingenieur en wetenschapper stond immers aan de wieg van de wisselstroom die we ook nu nog wereldwijd gebruiken voor onze elektriciteit.

Wat minder mensen weten, is dat de Office of Alien Property van de Verenigde Staten twee dagen na Tesla’s dood al diens documenten en bezittingen in beslag nam om te voorkomen dat ze (middenin de Tweede Wereldoorlog) in vijandelijke handen zouden vallen. Nauwelijks 8 jaar eerder, in 1935, was de wetenschapper al komen aankloppen bij de Amerikaanse regering en het binnenlandse leger om zijn mysterieuze anti-warmachine aan te bieden: een op dat moment enkel ‘op papier’ ontwikkelde generator waarmee een straling kan gegenereerd worden die andere vliegende machines tot op afstanden van zo’n 300 km kan uitschakelen. 

Het resultaat is een soort onoverkomelijke energiemuur die in staat is om bijna elk object tegen te houden en zo een dam op te werpen tegen aanvallen. Alle mogelijke projectielen, waaronder raketten, kunnen ermee gestopt worden, wat voor de totale veiligheid van het land zou kunnen zorgen. Aangezien elke conventionele aanval op die manier kan gestopt worden, had Tesla – zelf een pacifist – gehoopt dat een dergelijke machine oorlog voor altijd zou kunnen uitroeien. 

Ook tijdens de Koude Oorlog was er vanuit de allerhoogste militaire cirkels heel wat belangstelling. Helaas voor dit verder topsecret project: tijdens een overdracht die werd uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht zelf zijn de bestaande dossiers bijna allemaal verloren gegaan. De resterende documenten werden naar Belgrado overgebracht om daar tentoongesteld te worden in het Nikola Tesla Museum.

Toen de geheime overheidsdocumenten onlangs onder de Amerikaanse ‘Informatieakte’ werden vrijgegeven, bleek het grootste gedeelte van de informatie op de meer dan 600 pagina’s zwart gemaakt te zijn, waardoor ook daar niet veel meer uit te leren valt… maar de Belgische schilder en lichtkunstenaar Stephan Janssens heeft nu de losse eindjes aan elkaar weten te knopen.

Hij zal op kunstfestival art3f Bruxelles zijn nieuwste lichtobject voorstellen: The Peacemaker RPM01. 

Over Stephan Janssens
Stephan Janssens wordt ook wel eens de ‘Panamarenko van het licht’ genoemd. Niet verwonderlijk, trouwens, want hij was onder andere de uitvinder van ‘de Lichtfabriek’, de Venetiaanse lichtbezieler van ‘The shell of thousand wishes’ , de ‘illuminas mentem’ achter de lichtplaten van Anatomis en de bezieler van de Fusionlamp. Ook nu weer weet Stephan indruk te maken, deze keer met een indrukwekkend nieuw project: The Peacemaker RPM01, die werd geïnspireerd door uitvinder Nikola Tesla.

'The Peacemaker' tijdens Internationale beurs voor hedendaagse kunst
26 tot 28 november 2021 in Brussels Expo (Heizel, Paleis 1)
Meer info op de site van Brussels Expo

art3f

Art3f
Van 26 tot 28 november 2021
Brussels Expo, Brussel