Single: Loetsebolleke ('k oa 't nuunt nie meuge vroage) - Biezebaaze

loetsebolleke

”Plots zaten we met producers Guus Fluit en Wouter Van Belle (Axelle Red, Noordkaap) in de studio, omdat ze zo overdonderd waren door onze stunt!”

“Scheetse, loetse, bolleke, zoetse, lieveke, schatse, boterkoekske, wilde mee maa trouwen oastemblieft?”, zo klonk de smeekbede van de Gentse rockband Biezebaaze 17 jaar geleden. “Of we nu in Antwerpen, Limburg of Zeeuws-Vlaanderen spelen, zodra we hem inzetten zingt iedereen mee met ‘Loetsebollekezoetse’. Het was inderdaad een monsterhit, waarmee we doorbraken bij het grote publiek. Daarna hebben we nog 2 albums uitgebracht die goed hebben verkocht, maar nooit de massamedia hebben gehaald. Onze trouwe fans zijn ons blijven steunen en komen nog steeds in groten getale naar de optredens”, zegt zanger Kurt Burgelman.

Stunt 
In afwachting van meer nieuws zit Kurt, net als zijn collega’s, nog steeds thuis. De lockdown stimuleerde zijn creativiteit in die mate dat het de aandacht trok van producers Guus Fluit en Wouter Van Belle (Axelle Red, Noordkaap): “Sinds het begin van de coronacrisis deelde ik dagelijks via de sociale media een nieuw liedje. In het begin deed ik het om top of mind te blijven, in de hoop dat de mensen het zich nog zouden herinneren wanneer ze straks weer artiesten boeken voor hun (bedrijfs)feesten en concerten. De reacties waren waanzinning. Door de massale likes en shares haalden sommige nummers alleen al op Facebook meer dan 100.000 views. Ondertussen zit ik aan bijna 60 nieuwe nummers, inclusief bewerkingen van bestaande en het was verrassend genoeg de ‘Loetsebolleke’ (k oa ’t nuunt nie meuge vroage) die de aandacht trok van Guus en Wouter. Het antwoord op de vraag: ‘Wil je met mij trouwen, alstublieft’ klinkt 17 jaar later als ‘Ja, ik was beter niet met haar getrouwd’. Wat je hoort is geen cover of remake, maar effectief een nieuwe, antwoord-single. Eigenlijk is het mannenpraat. Toogpraat, maar dan in ’t sappig Gents, de wereldtaal die men ondertussen in gans Vlaanderen weet te appreciëren. Net als de 1ste versie, is ook deze ‘Loetsebolleke’ een fictief verzonnen verhaal met een vleugje humor. Je gaat er inderdaad spontaan van glimlachen (lacht).”

Gentse Feesten
Door het coronavirus kijkt Kurt uit op een lege agenda en volgende maand zijn er ook geen Gentse Feesten. “Dit jaar stond ik 4 keer solo op de Groentemarkt, met Biezebaaze op het Sint-Baafsplein en met Partie Party stond ik er ook nog een paar keer geprogrammeerd. Het klopt dat ik er soms meer moet afzeggen dan dat ik er kan spelen. Maar dat is niet mijn grote verdienste, maar de feesten staan wel symbool voor mijn zomer. Hoe het voelt? Hetzelfde als wanneer je tegen carnavalisten zegt dat hun carnaval niet doorgaat. Bij de Gentenaars komt het hard binnen. Als je het puur economisch bekijkt en je leeft zoals ik van de muziek, dan moet je tussen maart en september je buffer maken. De rest van het jaar spelen wij ook, maar niet zo frequent als in het voorjaar en de zomer. Het zal goed nadenken zijn over hoe we dit te boven komen en hoe we de meubelen nog kunnen redden. Pas op, we blijven optimistisch en creatief. Ik ben heel blij dat we met Biezebaaze de kans krijgen om een nieuwe single uit te brengen. ‘Loetsebolleke’ ('k oa ’t nuunt nie meuge vroage) is inderdaad een ideaal medicijn om met een brede glimlach de voorbije zware weken door te spoelen.”

De nieuwe single ‘Loetsebolleke’ ('k oa ’t nuunt nie meuge vroage)’ van Biezebaaze is vanaf vrijdag 5 juni digitaal beschikbaar en verschijnt op het Petrol label.