Single: Heroes - C Wolf

heroes

C Wolf brengt vandaag een opmerkelijke cover van ‘Heroes’ van David Bowie. Hij is van Zonnebeke en haalde zijn inspiratie heel dicht bij huis, bij een tragisch verhaal uit Wereldoorlog I. Op 26 september hoopt C Wolf dat u samen met hem de broers Hunter even wil herdenken.

John Jack & Jim James Hunter, twee broers uit Nanango (Queensland) meldden zich vrijwillig in het Australische leger en werden ingedeeld bij het 49 AIF bataljon. Jack (28j) is een goede atleet en biedt zich vrijwillig aan als 'runner' (boodschapper). Na alle opleidingen en trainingen in Etaples (Frankrijk) komen ze samen met hun eenheid naar Vlaanderen. Op 25 september 1917 staat o.a. deze eenheid klaar om aan te vallen op de 'jump off line' ten noorden van Polygon Wood niet ver van Anzac Corner (Zonnebeke). 
Bij het begin van de aanval in de vroege morgen van 26 september ontploft dichtbij de broers een mortier-granaat. John had geen uiterlijke verwondingen maar de inwendige bloedingen veroorzaakt door de schokgolf werden hem echter fataal. John stierf kort na de explosie in de armen van zijn broer Jim (25 jaar). Jim moet zijn broer achterlaten om verder op te rukken met zijn bataljon. Bij het terugkeren na de aanval vond Jim zijn broer terug en brengt hem ongeveer 1 km weg van het front, Westwaarts nabij de Westhoekheuvelrug (Westhoekridge). Hij wikkelde John's lichaam in een rubberen tentzeil en legde hem af. Enkele dagen later helpt Jim zijn broer met liefde, respect en waardigheid te begraven (handen gekruist op de borst met de rechterhand op zijn hart, het hoofd zuidwaarts richting Australië = de ondergaande zon). Samen met John worden daar achter het front nog soldaten begraven.

De strijd gaat verder maar wanneer Jim na de volgende aanvallen terugkeert, kan hij geen spoor meer terug vinden van de graven. Meerdere pogingen om de rustplaats van zijn broer te vinden blijven zonder resultaat. Jim overleeft de oorlog maar de gruwelen, de nare ervaringen en het verdriet voor het verlies van zijn broer tekenen hem voor de rest van zijn leven. De laatste woorden tegen zijn zoon waren: 'I'm going to Jack'.

89 jaar later worden de resten terug gevonden van vijf Australische militairen uit WOI. (Zonnebeke Five) in Zonnebeke. Na DNA-onderzoek kan men drie soldaten identificeren: Sgt. George Calder, Pte George Richard Storey en Pte John Jack Hunter. Deze gebeurtenissen hebben een enorme indruk nagelaten op beeldhouwer Johan Vandewalle die reeds van bij het opgraven erg betrokken was bij het lot van deze soldaten. De symbolische boodschap gevonden en nagelaten op John Hunter (het openstaand oogvlies nog zichtbaar na 89 jaar) was voor hem duidelijk. De eeuwige verbintenis van deze 2 zielen hoopt Johan te verwezenlijken in een beeldengroep.