Masked Singer finalist komt naar Rode Neuzen School

rodeneuzendag

De 3 finalisten van The Masked Singer hebben een zeer fijne, zij het iets of wat cryptische boodschap voor jongeren tijdens deze uitdagende lockdown-periode. Wolf, Koningin en Duiker roepen de leerkrachten en schooldirecties van jongeren namelijk op om hun school als Rode Neuzen School aan te melden op rodeneuzendag.be. Op die manier kunnen alle leerlingen van de school op donderdag 19 november degratis Rode Neuzen Dag (k)Uur volgen: eenonline en dus coronaveilige weerbaarheidstraining vol getuigenissen, interactie én met muziek als rode draad. Weerbaarheid is nu meer dan ooit nodig.

"Ik ruik dat er in Vlaanderen veel scholen zijn met een warm wolvenhart voor Rode Neuzen Dag. Maak nu van jouw school een Rode Neuzen School, da's zalig!", steekt Wolf van wal. "En steek alle jonge prinsen en prinsessen op koninklijke wijze een hart onder de riem", gaat Koningin verder. "En wie weet duikt er dan op 4 december, dé Rode Neuzen Dag, een liedje van ons op speciaal voor jouw school", sluit Duiker af.

Elke school die zich nu registreert of die al geregistreerd is als Rode Neuzen School, maakt dus kans om op 4 december 2020 - dé Rode Neuzen Dag - muzikaal in de bloemetjes te worden gezet door Wolf, Koningin of Duiker. Eén van de drie finalisten zal speciaal voor alle leerkrachten en leerlingen een liedje zingen.

Bekijk hier de boodschap van Wolf, Koningin en Duiker:

Hoe meer leerlingen de kans krijgen om de Rode Neuzen Scholen (k)Uur te volgen, hoe weerbaarder jong Vlaanderen wordt. Muziek is dit jaar de rode draad van Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius. Het helpt jongeren ook om tijdens deze moeilijke tijden houvast te bieden. Daarom lanceren de finalisten van The Masked Singer deze warme oproep aan alle leerlingen en leerkrachten om hun schooldirecties te overtuigen om zich aan te melden op rodeneuzendag.be

(Eerder bericht:)

Vorige week raakte bekend dat alle artiesten van het voorbije seizoen een unieke Liefde voor Muziek-aflevering hebben opgenomen voor Rode Neuzen Dag 2020. Regi, Gene Thomas, Karen Damen, André Hazes, Sean Dhondt, Peter Vanlaet van Mama’s Jasje en Tom Dice & Kato van The Starlings waren er maar wat graag bij. Vandaag, donderdag 29 oktober, geven ze al een eerste song vrij uit het programma: Porselein. 
Het is een nummer om jongeren een hart onder de riem te steken. En bij enkele meisjes en jongens gebeurde dat ook letterlijk, want zij waren erbij tijdens de opnames.

Porselein beschrijft perfect waar Rode Neuzen Dag om draait 
“Het groepsnummer moest natuurlijk een cover zijn - want daar draait het programma nu eenmaal om”, steekt Regi van wal. Na wat zoeken kwamen de makers van het programma uit bij het liedje 'Porselein'. Een nummer dat de Liefde voor Muziek-band onder leiding van Jeroen Swinnen, samen met Regi in een nieuw jasje stak. “De tekst van Porselein beschrijft perfect waar Rode Neuzen Dag om draait”, verduidelijkt Jeroen, “en dat vanaf de eerste zinnen al: In het diepste van mijn ziel, ben ik eenzaam en fragiel. Maar ik staar de wereld aan als een winnaar.”
“Het is een nummer dat hoop geeft en verbinding ook. De laatste zin van het liedje is: wie is net als ik van porselein? Dat vat het goed samen. Je bent niet alleen”, vertelt Regi. De tekst lieten de twee ongemoeid maar er ligt wel meer contrast in de melodie. “Het refrein hebben we wat meer intimiteit gegeven”, gaat Jeroen verder, “om dan te komen tot dat hoopgevende van de ‘Regi-sound’. Het wordt zo een echte meezinger.”

Derde leven voor Porselein 
Porselein werd al eens gecoverd voor de serie #LikeMe op Ketnet. Dat het nummer nu voor Rode Neuzen Dag een derde leven krijgt, vindt Stefaan Fernande, de originele schrijver van het nummer, meer dan prima. “We weten allemaal wat er met Yasmine gebeurd is. Dat een nummer van haar nu kan helpen om de veerkracht van jongeren te versterken - daar kan ik alleen maar blij om zijn. Je hoeft je namelijk niet altijd stoerder voor te doen dan je eigenlijk bent; soms red je het gewoon niet alleen." verduidelijkt Stefaan Fernande. “Toen 'Porselein' uitkwam in de nineties zat mentaal welzijn nog veel meer in de taboesfeer dan nu. Niet lekker in je vel zitten werd gezien als aanstellerij of, erger nog, als een teken van zwakte. Nu beseffen we gelukkig steeds meer dat je zwakke punten erkennen net je kracht kan zijn. We zijn tenslotte allemaal een beetje van porselein.”

Geen André Hazes wel een zingende Regi 
André Hazes is niet in de song ‘Porselein’ te horen. Dat komt omdat hij zich halverwege de opnames niet goed voelde. Regi heeft daarom de stukken van het liedje die voor André bestemd waren, zelf ingezongen. Ook de andere artiesten: Gene Thomas, Karen Damen, Sean Dhondt, Peter Vanlaet, Tom Dice & Kato konden zich helemaal vinden in het nummer en in de boodschap. Resultaat: een doorleefde versie van het liedje, waar ook een passende videoclip bijhoort. 
“Ik heb het iets lager ingezongen dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. Maar het resultaat is écht ok – al zeg ik het zelf”, lacht Regi, "Iedereen weet dat ik geen zanger ben – maar voor het goede doel doet een mens al eens rare dingen hé.”

André Hazes zelf vond het bijzonder jammer dat hij de opnames van Liefde voor Muziek en dus ook van de groepssong vroegtijdig moest verlaten. “Ik voelde me echt ziek worden tijdens de opnames”, reageert de Nederlander. Het bleek nadien om buikgriep te gaan. “Ja, dan kan je gewoon niet performen, hoe graag ik het ook had gewild.” Ook de crew wilde geen enkel risico nemen en dus keerde André Hazes vroeger dan voorzien terug naar huis. 

Liefde voor Muziek: De Reünie op vrijdag 13 november om 20u40 bij VTM. 
Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius vindt dit jaar plaats op 4 december.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be

(Eerder bericht:)

Rode Neuzen Dag draait dit jaar rond muziek. De goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius zorgt daarom voor een unieke reünie van de cast van het vorige seizoen van Liefde voor Muziek. Regi, Gene Thomas, Karen Damen, André Hazes, Sean Dhondt, Peter Vanlaet van Mama’s Jasje en Tom Dice & Kato van The Starlings waren er maar wat graag bij op de opnames van deze Rode Neuzen Dag Special van Liefde voor Muziek. Tot aan Rode Neuzen Dag zelf, op 4 december 2020, ligt de klemtoon op hoe muziek kan helpen om - tijdens deze verwarrende tijden - houvast te bieden. Net daarom werd dit programma gemaakt.

Het resultaat is op vrijdag 13 november om 20.40 te zien bij VTM.
“Ik moet zeggen dat ik me toch ook wel wat onzeker voel over de toekomst. Zeker nu met Corona, en de maatregelen die weer verstrengd zijn”, vertelt Tom Dice van The Starlings. “Als ik dan naar Chicago van Sufjan Stevens luister of Phoebe Bridgers, dan brengt me dat echt tot rust”, vult Kato aan. Onderzoek wijst uit dat muziek voor sommigen therapeutisch kan werken en zelfs een ‘persoon’ kan vervangen.

De nummers die de artiesten brengen, zijn uiteraard niet toevallig gekozen. Maar wie welk nummer zingt en of het dan elkaars nummers zijn en vooral waarom precies die nummers gekozen zijn, houden de artiesten de lippen stijf op elkaar. “Dan moet je maar kijken op 13 november”, knipoogt Gene Thomas, “Ik kan je wel al verklappen dat het niet allemaal ‘gevoelige’ nummers zijn - integendeel. Eens goed uit je dak gaan of stevig rocken, het kan zo’n deugd doen, toch? En het kan je tegelijk ook écht gelukkig maken.” 
Uiteraard hebben de muzikanten zelf het ook niet makkelijk gehad tijdens de afgelopen coronaperiode - zonder optredens. “Net daarom zijn we eigenlijk heel blij dat we dit programma kunnen maken om aan jongeren die het nu ook moeilijk hebben te laten zien: Hey, we zijn jullie niet vergeten. Maar ook de boodschap mee te geven dat muziek echt wel kan helpen tijdens moeilijke tijden”, vult Sean Dhondt aan.

‘Meester’ Jens Dendoncker geeft Rode Neuzen (k)Uur voor scholen in Vlaanderen 
Rode Neuzen Dag, op 4 december 2020, zal er dit jaar - door corona - anders uitzien dan andere jaren. Geen Sportpaleisoptreden, geen grote events op scholen, geen verkoop van Rode Neuzen en goodies op schoolfeesten of andere plaatsen met veel volk. Daarom ligt de focus dit jaar minder op het inzamelen van geld, maar des te meer op het ondersteunen van jongeren. Zo organiseren alle partners een Rode Neuzen (k)Uur voor Vlaamse scholen. Een online en dus coronaveilige weerbaarheidstraining voor alle Vlaamse leerlingen vol getuigenissen, interactie én met muziek als rode draad. 
Jens Dendoncker, de ambassadeur van Rode Neuzen Dag, neemt de presentatie voor zijn rekening samen met Birgit Van Mol, Laura Tesoro en Dr. Soul. Scholen krijgen gratis en exclusieve toegang tot de Rode Neuzen (k)Uur op 19 november door zich aan te melden als Rode Neuzen School via rodeneuzendag.be. De sessie voor de lagere school start om 10u30. Die voor het middelbaar en hoger onderwijs om 14u30.

Liefde voor Muziek: De Reünie: vrijdag 13 november om 20u40 bij VTM

(Eerder bericht:)

Corona of niet, op vrijdag 4 december 2020 is het weer Rode Neuzen Dag. De goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius, zet - meer dan ooit - in op de weerbaarheid van jongeren. Volgens onderzoek van de UGent bij jongeren tussen 13 en 19 jaar was er tijdens de eerste coronagolf een verdubbeling van het aantal problemen in mentaal welzijn van jongeren. Rode Neuzen Dag helpt dit jaar met een online ‘Rode Neuzen (k)Uur’ voor scholen om leerlingen en leerkrachten tijdens deze uitdagende coronatijd te ondersteunen.

Jens Dendoncker, ambassadeur van Rode Neuzen Dag 2020, verklapte vanmorgen aan Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe in de ochtendshow bij Qmusic dat muziek in deze editie een centrale rol zal spelen. “In deze vaak verwarrende tijden kan muziek houvast bieden en zelfs een leegte opvullen. Daarom wordt muziek dé ‘Rode draad’ in de aanloop naar Rode Neuzen Dag 2020 op 4 december.”

En dat steun en aandacht nodig zijn, bevestigt ook Sarah Van Gysegem, jongerenexpert bij de Gezinsbond: “Die eerste grote coronagolf was een zware dobber voor heel wat jongeren: ze misten hun vrienden, vonden geen uitlaatkleppen en voelden zich eenzaam en onzeker. Die negatieve gevoelens zinderen nog altijd na en de onzekerheid over de toekomst blijft. Rode Neuzen Dag is daarom meer dan ooit nodig: we willen jongeren laten voelen dat ze niet alleen zijn en hen helpen om sterker in hun schoenen te staan.”

Muziek als compagnon 
Aangezien jongeren hun bubbel in deze coronatijden best zo klein mogelijk houden, ligt de klemtoon dit jaar vooral op muziek als ‘compagnon’. Onderzoek wijst uit dat muziek voor sommigen therapeutisch kan werken. Martijn Peters, wetenschapsexpert van DPG Media, legt uit: “Er is wetenschappelijk bewijs dat naar trieste muziek luisteren als je je ongelukkig voelt, je niet per se dieper in de put duwt - integendeel. Als je naar de tekst luistert van zo een liedje, merk je dat anderen hetzelfde als jou doormaken en dat kan troost bieden. Dat is wel niet voor iedereen zo, dus kijk vooral wat voor gevoel het bij jou opwekt. Daarnaast komen er ook stofjes vrij in je hersenen die je een gelukkig gevoel kunnen geven wanneer je naar melancholische muziek luistert. Dat is altijd mooi meegenomen.”

Jens Dendoncker: “De stemming waar je in wil zitten kan je echt met muziek opwekken. Voor de start van een comedyshow luister ik naar niks. Dan wil ik echt tot rust komen. Maar om het podium op te lopen, vind ik het belangrijk om het publiek (en mezelf) in een energieke stemming te brengen. Dan kies ik voor Nineties Rock dingen zoals The Verve of LCD Soundsystem. Dat komt binnen hé? Ik heb zelf ook eigen spotifylijstjes met nogal gevoelige muziek. Sommigen zullen het zelfs wat ‘donker’ noemen. Maar mij ontspant het en ik kan er echt van genieten.”

Rode Neuzen (k)Uur in scholen 
Rode Neuzen Dag gaat dit jaar naar scholen met een ‘Rode Neuzen (k)Uur’, een online en dus coronaveilige weerbaarheidstraining voor alle Vlaamse leerlingen vol getuigenissen, interactie én met muziek als rode draad. Jens Dendoncker neemt de presentatie voor zijn rekening. Scholen krijgen exclusieve toegang tot de Rode Neuzen (k)Uur door zich aan te melden als Rode Neuzen School via rodeneuzendag.be.

Jens Dendoncker: “Het is belangrijk om er voor jongeren te zijn, zeker in een jaar waarin door corona veel op losse schroeven komt te staan. Daarom blijven we vanuit Rode Neuzen Dag informeren, sensibiliseren en zeggen tegen jongeren: Hey, ook al heb je het even moeilijk - je bent niet alleen, Rode Neuzen Dag is er voor jou. Komaan scholen, schrijf je massaal in, zo kunnen we met z’n allen laten zien dat we jongeren niet loslaten.”

De corona-editie 
Corona zorgt ervoor dat Rode Neuzen Dag er dit jaar iets anders dan anders uitziet. Geen Sportpaleisoptreden, geen grote events op scholen, geen verkoop van Rode Neuzen en goodies op schoolfeesten of andere plaatsen met veel volk. Daarom ligt de focus dit jaar minder op het inzamelen van geld, maar des te meer op het ondersteunen van jongeren, onder andere via de Rode Neuzen (k)Uur. Wie toch graag een actie wil opzetten om geld in te zamelen, kan dat nog steeds doen. De opbrengsten komen terecht in het Rode Neuzen Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, dat schoolprojecten financiert die de weerbaarheid van jongeren vooruit helpt.

Marc Raisière, CEO Belfius Bank: "Belfius wil betekenisvol en inspirerend zijn voor de Belgische samenleving, ook in tijden van Covid-19. Die lijn trekken we door in ons engagement voor Rode Neuzen Dag. Voor jongeren waren de voorbije maanden heel lastig: ze konden niet naar school, mochten niet altijd afspreken met vrienden, konden niet bij oma of opa langs, zagen hun vakantie, zomerkamp of festival geannuleerd… En dat liet en laat zijn sporen na. Wij steken hen dan ook graag een hart onder de riem.”

Rode Neuzen Dag - Meer dan ooit nodig 
Ook iets oudere jongeren, 18-24 jaar, en dan vooral studenten gaven bij een onderzoek van de UGent aan dat ze meer angst en depressieve gevoelens ervaren tijdens corona. Ook eenzaamheid blijkt een probleem.

Jongerenhulp- en infolijn Awel stelt vast dat jongeren nu een stuk terug ‘het normale’ leven hebben opgenomen. Tegelijk blijft het aantal gevoerde gesprekken over mentaal welbevinden bijzonder hoog: “Van maart tot juni zagen we bij sommige thema’s (depressie, automutilatie,…) een stijging met 30%, en ook nu zitten we nog niet terug op het niveau van voor de crisis.” In augustus 2020 kreeg Awel dubbel zoveel oproepen over automutilatie en depressie in vergelijking met augustus 2019. “Jongeren hebben vragen bij hun toekomst, faalangst door gemiste maanden op school en ook schrik door de quarantaine”, aldus de organisatie.

OverKop, de organisatie die inloophuizen van Rode Neuzen Dag uitbaat waar jongeren met problemen terecht kunnen, bevestigt dat: “Het lijkt alsof zaken als eenzaamheid, laag zelfbeeld, problematische thuissituaties, stress, onzekerheid en angst door corona versterkt worden”, klinkt het daar.

Redenen genoeg dus om ook dit jaar met Rode Neuzen Dag aandacht te blijven vragen voor het mentaal, fysiek en sociaal welzijn van jongeren.