The Singing Factory pakt uit met 'November 89'

november 89

Na het overweldigende succes van ‘Magdalena’, een pakkende musical over het schrijnende, waargebeurde verhaal van de Ierse 'Magdalene Laundries', brengt productiehuis The Singing Factory met ‘November 89’ een geheel nieuwe en wederom spraakmakende musicalcreatie van dezelfde makers.

'November 89' werpt, 30 jaar na de val van de Berlijnse Muur, een unieke blik op het leven achter de Muur, op vriendschappen en families die verwoest worden en keuzes die je maakt in tijden van onrust. Sam Verhoeven (Lelies, MUERTO, Magdalena,…) verzorgt de muziek en de zeer getalenteerde Wanne Synnave (22 jaar, Mechelen) tekent net als bij ‘Magdalena’ voor het script en de liedteksten. Leading lady van de Vlaamse musical Anne Mie Gils (Jesus Christ Superstar, Daens, Elisabeth, Fame, De Muze van Rubens, Sunset Boulevard,…) regisseert de nieuwe productie.

Maar liefst 44 jongeren van het jongerenkoor Youforia (15 – 25 jaar), die u ook aan het werk kon zien tijdens het afgelopen seizoen van Belgium’s Got Talent, krijgen na hun glansprestatie in ‘Magdalena’ opnieuw de kans om te schitteren en ervaring op te doen. Hoofdrollen zijn er voor Aaron Blommaert (16 jaar, Aalst), Tuur Verelst (16, Vorselaar), Remi De Smet (17, Zwijnaarde), Lotte Heuten (16, Boom), Hanne Verstraeten (18, Oud-Heverlee), Emma Vanthielen (16, Nijlen) en Ryan Joostens (18, Mechelen). Zij krijgen in de hoofdcast de nodige professionele ondersteuning en ervaring naast zich met Maike Boerdam (Big & Betsy, De Rozenoorlog, Annie, Miss Saigon, Evita, Marry Poppins,...), Sébastien De Smet (Suske en Wiske, War Horse, Piaf, Rocky Horror Show,...) en Saïn Vantomme (Rapunzel, Songs for the Fallen, Rocky Horror Show, Next To Normal,...)

'November 89' gaat in première op 9 november 2019 in het Zuiderpershuis te Antwerpen, dag op dag 30 jaar na de val van de muur, en zal daar te zien zijn tot en met 24 november 2019.

Het verhaal 
In 'November 89' maken we kennis met het gezin van Arend Holtz, dat in Oost-Berlijn woont op het moment dat de Berlijnse Muur wordt gezet. Het gezin moet omgaan met een veranderende wereld en de nieuwe regels die daarbij horen. Zonen Arend (Aaron Blommaert) en Klaus (Tuur Verelst) gaan naar de Humboldt-Universiteit, waar de sociale onrust groeit en iedereen keuzes moet maken. Keuzes die levensbepalend zijn.

Cast
Arend (volwassen): Sébastien De Smet
Moeder Holtz: Maike Boerdam
Helene: Saïn Vantomme
Arend (jong): Aaron Blommaert 
Klaus: Tuur Verelst
Max: Remi De Smet
Lisa: Lotte Heuten
Johanna: Hanne Verstraeten
Emily: Emma Vanthielen 
Lenard: Ryan Joostens 
Ensemble: Aäron Francis, Aaron Van Goethem, Amber Van den Eede, Amélie Van Herpe, Anne-Sophie Metselaar, Antje De Rop, Bibi De Gruyter, Ebe Mogyoros, Eline Schoofs, Esse Synnave, Florian Vanhees, Frank De Reu, Frauke Wille, Jamie Sou, Jens Goossens, Jonas Steppe, Quinten Rasking, Julie Rochtus, Kjenta Beda, Kyara Cabooter, Lene Heuten, Liesbeth Houtain, Mats Proost, Maud Verstraeten, Nele Van Mechelen, Nino Ameye, Pim De Jonghe, Quito Vanroose, Quinten Rasking, Rune Wittouck, Sander Maris, Sem Reyns, Silke De Busser, Silke Van Hoegaerden, Nele Van Loon, Ylenia Mele, Zowy Van Lierop

Crew
Script en liedteksten: Wanne Synnave
Muziek: Sam Verhoeven
Regie: Anne Mie Gils
Choreo: Matthew Michel
Arrangementen: Thomas Vanhauwaert
Muzikale leiding: Tinne De Groot en Ronny Plovie

Met zeskoppige liveband!

Recensie, door Bart Bynens (jongerenplaneet):
"Onvoorstelbaar" ... dat is het eerste woord dat in me opkomt na het bekijken van de musical "November 89". Onvoorstelbaar omdat het een prachtproductie geworden is waarbij je je nauwelijks kunt voorstellen dat een 23-jarige verantwoordelijk is voor het script en de liedteksten. Zijn naam is Wanne Synnave. Hij is hiermee trouwens niet aan zijn proefstuk toe, want eerder schreef hij ook al de liedteksten voor de musical "Magdalena", eveneens voor The Singing Factory.

"November 89" verveelt geen enkel moment, heeft een goede mix van solozang, duetten en groepsmomenten. Eigenlijk is de titel wel een beetje misleidend want het hele verhaal speelt zich af bij de bouw van de Berlijnse muur en wat daarvan de gevolgen zijn voor een gezin en aanverwanten in Oost-Berlijn. Doordat het verhaal vertelt wordt vanuit het perspectief van één van de kinderen uit dat gezin, 28 jaar later aan de vooravond van de val van de Berlijnse muur is er toch een link met november 89.

Het fictieve verhaal maakt gebruik van historische gebeurtenissen en leunt sterk aan bij de werkelijkheid. Inleven vormt hierdoor geen enkel probleem en de lotgevallen van de familie Holtz worden ook jouw deel. Door de overschakeling van 1961-1962 naar 1989 maakt de schrijver ook overduidelijk dat de situatie van Oost- en West-Duitsland een hele generatie beslaat.

De musical is een lust om naar te kijken. Het plaatje klopt helemaal: goede songs, voldoende afwisseling, goede casting. De minimale decors tonen hierbij aan dat de productie op zich zeer sterk is en geen bombastische tierlantijntjes nodig heeft.

Wij zijn alvast benieuwd naar volgend jaar wanneer Wanne Synnave zijn derde creatie "June Foster" in première gaat!

Praktisch
'November '89'
Speeldata:

Vrijdag 8 november 2019 - 20:00
Zaterdag 9 november 2019 - 20:00 (Première)
Zondag 10 november 2019 - 15:00
Maandag 11 november 2019 - 15:00
Vrijdag 15 november 2019 - 20:00
Zaterdag 16 november 2019 - 20:00
Zondag 17 november 2019 - 15:00
Vrijdag 22 november 2019 - 20:00
Zaterdag 23 november 2019 - 20:00
Zondag 24 november 2019 - 15:00

Locatie: Zuiderpershuis - Timmerwerfstraat 40 - 2000 Antwerpen
(ingang: hoek Timmerwerfstraat/Waalsekaai)
Parking: Gedempte Zuiderdokken (gratis)

Tickets en info: www.singingfactory.be

Musical: November 89
Van 8 tot 24 november 2019
Zuiderpershuis, Antwerpen