Nieuwe familiemusical 'Wiet Waterlanders en de negende compagnie van Heethoofden' vanaf 9 september 2022 in Stadsschouwburg Mechelen

wiet waterlanders

Naar het gelijknamige jeugdboek van Mark Tijsmans: The Singing Factory brengt nieuwe familiemusical ‘Wiet Waterlanders en de negende Compagnie van Heethoofden’ in september 2022 in Stadsschouwburg Mechelen. Meer dan 30 kinderen en jongeren in hoofdcast en ensemble delen podium met Belgisch musicalicoon Hans Peter Janssens!

Nadat ze vorig jaar met ‘Smike’ voor het eerst een volwaardige musicalproductie maakten waarin hun volledige kinderkoor Singfonia mocht schitteren, geeft productiehuis The Singing Factory hun jongste talenten (7 tot 14 jaar) dit jaar opnieuw de kans om podiumervaring op te doen. Deze keer wordt het verhaal van ‘Wiet Waterlanders en de negende Compagnie van Heethoofden’, naar het gelijknamige jeugdboek van acteur, zanger en auteur Mark Tijsmans, op de planken gebracht. Op vrijdag 9 september 2022 wordt in Stadsschouwburg Mechelen de eerste pagina omgeslagen en gaat het avontuur voor Wiet, gespeeld door de 14-jarige Levi Van Overtveldt (Beveren), en zijn vrienden van start. Naast de meer dan 30 kinderen en jongeren die het ensemble vormen en enkele rollen in de hoofdcast vertolken, plaatst The Singing Factory naar goede gewoonte ook de nodige ervaring - o.a. Belgisch musicalicoon Hans Peter Janssens als ‘Solieri’! - én een fantastische liveband. ‘Wiet Waterlanders en de negende Compagnie van Heethoofden’ is een avontuurlijke musical voor het hele gezin. Info & tickets: www.singingfactory.be

In navolging van hun “oudere” jongerenkoren Melodia (14 tot 17 jaar) en Youforia (17 tot 25 jaar) die eerder mochten schitteren in opmerkelijke en bejubelde musicalproducties als 'Magdalena', 'November 89', '13' en 'June Foster', gaf productiehuis The Singing Factory in september 2021 ook hun jongste talenten van kinderkoor Singfonia de kans om als ensemble podiumervaring op te doen. De reacties op de fantastische popmusical 'Smike', gebaseerd op de roman 'Nicholas Nickleby' van Charles Dickens, waren hartverwarmend. Een nieuwe, volwaardige musicalproductie voor de jongste toptalenten, aangevuld met getalenteerde jongeren, de nodige ervaring én een liveband mocht dus niet uitblijven.

Vanaf 9 september 2022 presenteert The Singing Factory de familiemusical ‘Wiet Waterlanders en de negende Compagnie van Heethoofden’, naar het gelijknamige jeugdboek van acteur, zanger en auteur Mark Tijsmans. Dit boek was het vierde luik van de zeer succesvolle en gelauwerde ‘Wiet Waterlanders’-reeks, wat oorspronkelijke een triologie zou worden en kwam dus als een verrassing. Mark Tijsmans, ook bekend als acteur in o.a. televisieseries ‘Thuis’ (Bennie De Taeye), ‘Flikken’ (Wilfried Pasmans) en musicals ‘Peter Pan’ (Peter Pan) en MAMMA MIA! (Harrie) , vond dat er meer in het verhaal zat en stuurde Wiet samen met zijn vrienden nogmaals op avontuur. Na ‘Het Geheim Van Te Veel Torens’ (Deep Bridge – 2021) is dit al het tweede jeugdboek van Mark dat bewerkt wordt tot een familiemusical.

Het verhaal
Wiet Waterlanders en zijn vrienden, Ophelia en Indigo, worden opgeroepen om een eeuwenoud mysterie te ontrafelen, want wereldberoemd componist Solieri zou zijn muziek niet zelf geschreven hebben. De vrienden gaan op onderzoek, en ontdekken daarbij een heleboel geheimen.

Ga mee naar de zestiende eeuw, en maak kennis met componisten waarvan je dacht dat je ze kende, zoals Ludwig van Heethoofden, Pachelbol, Mozerart, Hendel en Mendel, in deze spannende en grappige familievoorstelling!

Hoofdcast 
De 14-jarige Levi Van Overtveldt uit Beveren pakt zijn eerste hoofdrol in een musicalproductie en kruipt in de huid van hoofdpersonnage Wiet Waterlanders. Wiets beste vrienden ‘Schone Fee’ Ophelia en ‘Blauwe Schim’ Indigo worden vertolkt door respectievelijk Zoja Dobrovolskaya (14, Edegem) en Robbe De Villa (14, Hoevenen). Kasper Vervoort (15, Lier) mag zich uitleven als ‘Ludwig van Heethoofden’ en Rosanne Poltrock (14, Schaarbeek) doet dat voor het personage ‘Leentje’. Het onafscheidelijke duo Hendel en Mendel wordt gespeeld door jonge telgen Dexter Van der Vieren (11, Wechelderzande) en Arno Goris (10, Wilrijk). De 13-jarige Louis Geldof uit Oostkamp, die schitterde in het voorbije seizoen van ‘The Voice Kids’ (VTM), mag zijn ster in deze productie verder doen stralen als ‘Wolfgang Amadeus Mozerart’. Wietse Keteleer (12, Merksem) wordt ‘Pachelbol’, Rodi Cicek (10, Kruibeke) ‘Ricky’ en de 13-jarige Helena De Reu uit Kruibeke mag gestalte geven aan ‘Sjopijn’. 

Hans Peter Janssens wordt ‘Solieri’!
De ultieme mentor en gids voor al dit jonge geweld, zowel op als naast het podium, wordt niemand minder dan Belgisch musicalicoon Hans Peter Janssens, die de rol van wereldberoemd componist ‘Solieri’ vertolkt. Verdere ervaring in de hoofdcast is te vinden bij Jens Goossens (24, Merksem) die als ‘Rudi Kolibri’ het podium op mag, Veerle Van Ransbeeck (44, Duffel) als ‘Johanna Sebastiaan’, Bas Bossaerts (22, Edegem) die als Bisschop zijn kazuivel aantrekt, Kirsten Verhoeven (26, Antwerpen) als ‘Mevrouw Chaivre Laine de la Chausette’ en de 20-jarige Kjenta Beda uit Lokeren maakt het lijstje af als ‘reporter’.

Recensie door Jongerenplaneet.be
Het duurt eventjes om helemaal in het verhaal te komen als je niet vertrouwd bent met het gelijknamige boek van Mark Tijsmans. De talrijke ombouwmomenten helpen daarbij ook niet onmiddellijk. Maar als zowel het verhaal als de jonge musicalacteurs na een tiental minuten helemaal op dreef zijn, is het enkel nog genieten. De jongeren geven zich volledig. Zowel de hoofdrolspelers als de leden van het ensemble staan met volle goesting op het podium en genieten van de verdiende aandacht na al dat repeteren. Iedereen levert een goede prestatie, maar als we er toch enkele acteurs moeten uitpikken die in het bijzonder opvallen, dan zijn dat Rosanne Poltrock en Rodi Cicek. Rosanne in de rol van Leentje, het hulpje van de keukenmeid die zeer ontwapenend overkomt. Rodi als schrijnwerker zorgt voor de humoristische noot en weet hierin op zijn jonge leeftijd al de juiste houding en timing aan te nemen.

Het is mooi om te zien hoe deze jongeren (letterlijk) een podium krijgen en op die manier hun talenten kunnen laten zien, maar eveneens verder ontplooien. Dit zijn onwaarschijnlijk bijzondere ervaringen om zichzelf weer een trapje hoger te plaatsen. Als je daarbovenop kan zeggen dat je samen met Hans Peter Janssens op het podium hebt gestaan, één van de grootste musicalacteurs van ons land (en ver daarbuiten), overstijg je je eigen speelniveau. Dat maakt van Wiet Waterlanders en de negende compagnie van Heethoofden een topproductie.

Er zijn nog tickets beschikbaar voor vrijdag 16 en zaterdag 17 september. Niet twijfelen ... maar onmiddellijk boeken: www.singingfactory.be

Familiemusical Wiet Waterlanders
Vanaf vrijdag 9 september 2022
Stadsschouwburg, Mechelen