Dit zijn de genomineerden voor de Jamies - stem mee tot 3 januari 2021

de jamies

2020 heeft maar dan ooit de waarde van online video’s bewezen. De Jamies, de Vlaamse online video awards, wil de makers van straffe Vlaamse online content op sociale media zoals YouTube, TikTok, Instagram en Twitch dan ook de erkenning geven die ze verdienen.

Voor deze eerste editie kon de organisatie meteen rekenen op maar liefst 5.000 inzendingen! Binnen de 9 categorieën werden 10 inzendingen weerhouden. Vanaf vandaag kan het publiek stemmen via www.dejamies.be. De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdag 22 januari 2021 tijdens het awardweekend van Filmfestival Oostende.

BEKENDE NAMEN EN OPKOMEND TALENT
Over de 9 categorieën werden 84 Vlaamse contentkanalen genomineerd met zeer uiteenlopende profielen. Het gaat om YouTubers, gamestreamers, TikTokkers, makers van videoreeksen en meer.

Verschillende BV’s zijn online zeer actief en dat weerspiegelt zich in de nominaties. Zo vinden we Ella Leyers, Sam Bettens en comedian Henk Rijckaert terug onder de genomineerden. Ook Bockie De Repper eninternetfenomenen Acid, Celine & Michiel, Abulic en Ryan Debacker zijn genomineerd.

Daarnaast azen ook jonge talenten zoals Flo Windey, Average Rob, Supercontent en de jongens van Kurkdroog op een beeldje. Opvallend is dat voetbalclub Club Brugge dan weer kans maakt op een prijs in de categorie Tik Tok.

Het plotse overlijden van de Hasseltse YouTuber Kacper ‘Kastiop’ Przybylski bracht heel wat teweeg bij de online community. Kastiop is genomineerd in de categorie ‘Beste gamestreamer’.

Celine Dept & Michiel Callebaut, Acid en Chuki Beats zien we dan weer terug in meerdere categorieën.

Bekijk de volledige lijst van genomineerden op de website van de Jamies. En als je daar dan toch bent, stem dan ook voor jouw favorieten!

Publieksprijs: Beste online creator van het jaar
Een van de genomineerde content creators, met de meeste voorkeurstemmen van het publiek, zal deze award in ontvangst mogen nemen. 

WIE WORDEN DE WINNAARS VAN DE JAMIES?
Nog tot en met zondag 3 januari 2021 kan iedereen online stemmen op het talent in de 9 categorieën. Stemmen kan via www.dejamies.be.

De uiteindelijke winnaars worden voor 50% gekozen door de online stemmen, daarnaast is met 50% de stem van de jury ook van belang. De publieksprijs wordt voor 100% door het publiek bepaald. Er wacht de juryleden dan ook een belangrijke taak.

Hannes Coudenys (creatief directeur De Jamies) is juryvoorzitter. De jury, experts op verschillende terreinen, bestaat uit: MNM-DJ Laura Govaerts voor Vlogs, actrice-presentatrice-zangeres Nora Gharib voor Dans & Muziek, fashion blogger Paulien Riemis voor Lifestyle, creative en MAS Artist in residence Karen François voor Comedy, creatief duo Noortje Palmers en Jasper Declercq voor Instagram, journalist Sam Feys voor Explainers, gamersduo/Stubru William Boeva en Eva Mundorff voor Gamestreaming, Tagmag-oprichter Simon Smetryns voor TikTok en cinefiel Eline Van Hooydonck voor Fictie.

ONLINE UITREIKING OP VRIJDAG 22 JANUARI 2021
Op vrijdag 22 januari 2021 worden de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt tijdens een live-event vanuit het Kursaal Oostende dat via YouTube en andere online kanalen te volgen zal zijn. De Jamies zijn een initiatief van Filmfestival Oostende en creatief agency Hurae.

Stemmen doe je nu www.dejamies.be
#dejamies @dejamies

(Eerder bericht:)

2020 heeft maar dan ooit de waarde van online video’s bewezen. De Jamies wil straffe Vlaamse online content op sociale media zoals YouTube, TikTok, Instagram en Twitch dan ook de erkenning geven die het verdient. Op vrijdag 22 januari 2021 worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een live-event dat via YouTube en andere kanalen kan worden gevolgd. De Jamies zijn een initiatief van Filmfestival Oostende en creatief bureau Hurae. 

DE JURY
Bij een awardshow hoort een jury. Voorgezeten door creatief directeur Hannes Coudenys zal het team van juryleden - zelf experten in hun categorie - de grootste talenten uit de ingezonden namen kiezen.

MNM-DJ Laura Govaerts jureert YouTubers in de categorie Vlog. Zangeres, actrice en presentatrice Nora Gharib zoek de beste danser of muzikant in de categorie Dans & Muziek. Voor Lifestyle gaat fashion blogger Paulien Riemis op zoek naar wie de beste video’s over mode, deco en make-up maakt. Creative Karen François (bekend van ‘Ik wil naar huis’ en artist in residence van MAS Museum aan de Stroom) bekroont dan weer naar de beste maker van grappige online video’s, terwijl creatief duo Noortje Palmers en Jasper Declercq (Fotografe, Taboob en Vlaamse vlaggen) een oordeel velt over makers op Instagram.

Daarnaast kiest journalist Sam Feys er de online documentairemaker uit en jureren gamersduo William Boeva en Eva Mundorff (StuBru Gamelab) de categorie Gamestreaming. TikTokmakers worden dan weer beoordeeld door TAGMAG-oprichter Simon Smetryns. Ten slotte nestelt cinefiel Eline Van Hooydonck zich in de zetel, op zoek naar de beste Vlaamse online fictie.

PUBLIEKSPRIJS: CONTENT CREATOR VAN HET JAAR
Het online publiek zal ook de content creator van het jaar kiezen. Voor deze overkoepelende prijs komen alle content creators in aanmerking die reeds in de top 10 van de verschillende categorieën werden gestemd. Iedere creator kan slechts één keer vermeld staan in deze lijst.

NOMINEER NU HET NOG KAN
Iedereen kan nog tot vrijdag 11 december zijn of haar favoriete online videomaker van het jaar nomineren op www.dejamies.be. Meer dan 4000 mensen deden dat al. 

(Eerder bericht:)

Vlaanderen barst van het talent. We hebben schitterende films en maken hoogstaande televisie, maar ook het internet loopt over van straffe Vlaamse content. YouTube, TikTok, Instagram Stories of live op Twitch: Vlaamse creatievelingen zijn volop bezig met het maken van online video’s en hun populariteit groeit! Alleen krijgen die makers nog niet altijd de erkenning die ze verdienen en daar willen De Jamies nu verandering in brengen.

Tijdens Filmfestival Oostende (15/1 - 23/1) worden voor het eerst de beste online contentmakers geëerd met eigen awards: De Jamies, een knipoog naar ‘James’ Ensor. Op vrijdag 22 januari 2021 worden de winnaars in de verschillende categorieën bekendgemaakt tijdens een gala-event in Kinepolis Oostende én online. De presentatie is in handen van comedian Soe Nsuki.

SCHRIJF ZELF JE FAVORIETE ONLINE CONTENT CREATOR IN

Iedereen kan hun favoriete online videomaker van het moment nomineren op www.dejamies.be. Op 31 december sluiten de inschrijvingen en kiest de vakjury 10 genomineerden per categorie. Daarna stemt zowel de jury als het brede publiek op de genomineerden om de winnaar per categorie aan te duiden. De onthulling van de winnaars gebeurt op 22 januari 2021 in Kinepolis Oostende en online.

De Jamies zijn dus niet zomaar een vakprijzengala: het publiek heeft een groot aandeel in het bepalen van wie er in de prijzen valt. Vlaamse videomakers kunnen hun fans inschakelen, terwijl de vakjury ervoor zorgt dat De Jamies niet enkel een populariteitswedstrijd is. Daarnaast stemt de online community nog eens op de publieksprijs voor de beste content creator van het jaar naar aanloop van de awardshow.

DE CATEGORIEËN EN DE JURY

Een groep juryleden beoordeelt het ingezonden werk per categorie. De jury wordt voorgezeten door creatief directeur Hannes Coudenys (oa. Hurae, Smile Safari en Ugly Belgian Houses). Elke categorie wordt vertegenwoordigd door een jurylid dat zelf expert is in een respectievelijk vakgebied. Samen met de andere juryleden gaan ze op zoek naar het grootste talent binnen hun categorie.

In de categorie Lifestyle gaat fashion blogger Paulien Riemis op zoek naar wie het beste video’s over mode, deco en make-up maakt. Creative Karen Francois (bekend van ‘Ik wil naar huis’) bekroont dan weer de beste maker van grappige online video’s, terwijl creatief duo Noortje Palmers en Jasper Declercq (Taboob, Vlaamse vlaggen) een oordeel velt over makers op Instagram. Daarnaast kiest journalist Sam Feys er de online documentairemaker uit en jureren gamersduo William Boeva en Eva Mundorff (StuBru Gamelab) de categorie Gamestreaming. TikTokmakers worden dan weer beoordeeld door TAGMAG.be-oprichter Simon Smetryns. De juryleden voor de categorieën VlogFictie en Dans & Muziek worden binnenkort bekendgemaakt.

DE JAMIES PARCOURS

Op zaterdag 23 januari kunnen jonge creatievelingen deelnemen aan een namiddag workshops en talks. De focus ligt op schoolgaande jeugd, maar iedereen is welkom om bij te leren over online storytelling, video- en gameproductie, motion design en algemene creativiteit op De Jamies Parcours. De Jamies Parcours zullen online plaatsvinden. 

DE JAMIES OP IEDEREEN BEROEMD MET SUPERCONTENT 

Het populaire tv-programma Iedereen Beroemd (in primetime op één) wijdt vanaf 9 november een vast item aan De Jamies in samenwerking met Supercontent. Supercontent is nog maar enkele maanden actief met een eigen YouTube-kanaal, maar ze vallen meteen hard op. Aalstenaars Jeff Bronder & Pieterjan Marchand maakten in het verleden trailers bij SBS. Nu bekijken ze met heel veel humor de wereld van influencers en social media fenomenen: in volle coronacrisis scoorden ze o.a. met het Marc Van Ranst-lied 1,3 miljoen views.

IN EEN NOTENDOP

De Jamies: awardshow voor Vlaamse online contentmakers tijdens Filmfestival Oostende
Wanneer: vrijdag 22 januari 2021 met op zaterdag 23 januari 2021 een namiddag masterclasses onder de naam De Jamies Parcours
Waar: Kinepolis Oostende en online
Hoe: iedereen kan hun favoriete videomaker insturen tot en met 31 december. De jury en het publiek belonen per categorie de strafste contentmaker.
Ook op: Iedereen Beroemd - vanaf 9 november op één.
Nomineren doe je op www.dejamies.be