Vliegende bompa's tonen hun ware galaat

vliegende bompa's

De juryleden hebben al veel zien langskomen in Belgium’s Got Talent maar Vliegende bompa's toch nog niet. De ‘oudjes’ Jean-Pierre en Fons (89) deden in de vorige aflevering van het VTM programma de monden openvallen toen ze in een betonmolen op het podium begonnen rond te draaien. Hun komische act met rolstoelen, slijpschijven en boormachines zette de boel op stelten. Maar wie schuilt er nu echt achter deze twee grijsaards die plezier maken met hun werkmateriaal?

Acteurs Sid Van Oerle en Pieter Verelst pleiten voor meer absurditeit op televisie. Met deze act op Belgium's Got Talent willen ze dit in de verf zetten. De acteurs slaagden alvast in hun opzet, want ze kregen vier ja's van de juryleden en het publiek was razend enthousiast. Sid Van Oerle: "Er is heel veel schoonheid in absurditeit. Momenteel leven we in een samenleving waar iedereen een mening heeft en deze kan uiten. Oftewel ben je voor of tegen de coronamaatregelen. Wij willen mensen net even alles laten vergeten en in verbazing brengen met onze absurde act." De acteurs zouden het fantastisch vinden moest er meer absurde komedie te zien zijn op televisie en hopen dit met deze act te bereiken.

Ook een factor die meespeelde in hun act was de eenzaamheid bij ouderen tijdens de coronacrisis. Deze sloeg vooral hard toe op plaatsen waar veel ouderen samenwonen, zoals in de woonzorgcentra. Maar ook andere senioren die nog zelfstandig thuis wonen, hebben geleden onder deze crisis. Ze werden geïsoleerd en velen onder hen zagen hun familie enkel van achter een raam of een scherm. "Mijn oma is 92 en woont nog thuis." zegt Sid Van Oerle."Op een bepaald moment zat ze er echt onderdoor. Onze grootouders zijn van een generatie die de oorlog nog hebben meegemaakt, die verschillende woeste wateren hebben doorzwommen, maar nu ineens bestempeld werden als een risicogroep." Met hun komische, absurde act spelen Sid en Pieter twee ouderen die net willen bewijzen dat ze nog meetellen, dat ze niet weggezet willen worden als een risicogroep."We kunnen net nog veel leren van ouderen." zegt Pieter Verelst. "Mijn opa, Alfons, is erg handig en werkte mee aan deze act en stond zelfs met ons mee op het podium. Ook hij is een Vliegende bompa.”

Vliegende bompa's? Smeltende broers!
Pieter Verelst en Sid Van Oerle leerden elkaar in 2016 kennen op de set van een kortfilm. Sindsdien werkten ze vaak samen aan allerlei projecten ('Glad IJs', 'Onder De Grond'). Ze werden beste vrienden en beschouwen elkaar als broers. Voor hun deelname aan Belgium's Got Talent deden ze in het opperste geheim mee aan de preselecties en audities. Met zware dikmaakpakken en snikhete maskers was het voornamelijk smelten, zweten en afzien. Maar dat hadden ze er voor over.

De acteurs hebben elkaar duidelijk gevonden in dezelfde soort humor. Maar Pieter Verelst is niet aan zijn proefstuk bezig. Momenteel is hij op tournee met zijn voorstelling 'Amai' in Vlaanderen en Nederland. 'Amai' kreeg maar liefst vijf sterren in De Standaard en Het Nieuwsblad. Pieter Verelst is ook de bezieler van de absurde podcast 'Meneer Karton'. Hierbij wordt hij elke aflevering bijgestaan door een bekende acteur of comedian.
De acteurs willen in de toekomst meer absurde komedie op televisie zien.

De speellijst en meer informatie over 'Amai' kan je vinden op www.pieterverelst.be.