Turks-Belgische regisseurs stellen eerste langspeelfilm 'The Last Game' voor

the last game

Drie jaar werkten regisseurs Sinan Tabanli, Ilhan Akgül en mederegisseur Kurt Cammon aan de opnames en financiering van hun eerste langspeelfilm ‘The Last Game’. De veelbelovende, controversiële misdaad-drama is gebaseerd op waargebeurde feiten uit de jaren 80.

In Turkije werden toen door de staat (onofficieel) een 40-tal patriotten aka ‘Grijze Wolven’ gerekruteerd en naar Europa gestuurd om te strijden tegen de erkende Armeense terreurgroep ‘ASALA’. Deze ‘Grijze Wolven’ opereerden in een netwerk Parijs-Luik-Rotterdam en werden na het succesvol volbrengen van hun missie, door de Turkse staat aan hun lot overgelaten. Door hun speciale vaardigheden en kennis, werden vele van deze “gedumpte” patriotten verleid door de misdaad. ‘The Last Game’ vertelt het gewelddadige verhaal van één van deze ‘Grijze Wolven’, die spijt krijgt van zijn criminele activiteiten en daaraan gepaarde gruweldaden, en besluit om soortgelijke misdadigers en bendes, in zijn eigen kennissenkring, uit te roeien. ‘The Last Game’ werd voor 90 % in België gedraaid (Genk, Oostende, Maasmechelen, Brussel, Luik…) en strikte o.a. de Turkse steracteur Ali Sürmeli, beter bekend als Zaza Dayi, het opmerkelijke personage dat hij neerzet in de populaire Turkse serie ‘Kurtlar Vadisi’. Dé grote ster wordt echter de 63-jarige Recep Yagizoglu uit Heusden-Zolder. Deze ex-bodybuilder en gepensioneerd mijnwerker werd letterlijk van de straat geplukt, maar wordt nu al een grote toekomst als acteur voorspeld. ‘The Last Game’ gaat woensdagavond 18 april in avant-wereldpremière in Kinepolis Hasselt. Vanaf 20 april is ‘The Last Game’ te zien in 150 bioscoopzalen in Turkije en vanaf 25 april kan het grote publiek hem ook in Kinepolis Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Luik gaan ontdekken.

Na enkele succesvolle kortfilms, wagen regisseurs Sinan Tabanli, Ilhan Akgül en mederegisseur Kurt Cammon zich met ‘The Last Game / Dernier Jeu’ aan hun eerste en meteen internationale langspeelfilm.

Voor Kurt Cammon was ‘The Last Game’ een spannend avontuur. Vier jaar geleden kon de filmmaker enkel terugvallen op zijn zes maanden durende filmopleiding. “Tien jaar geleden besloot ik mijn job als proces-operator op te geven en de Syntra-opleiding ‘realisator van videoproducties’ te volgen. Niet veel later groeide, samen met mederegisseurs en producers Ilhan Akgül en Sinan Tabanli, het idee om een eigen langspeelfilm te maken. De film startte als een hobbyproject en is doorheen de jaren organisch gegroeid tot een professionele langspeelfilm. De crew en acteurs werden steeds beter en professioneler. Dan geloof je in iets grootser”, vertelt de filmmaker.

Op eigen houtje zo’n ambitieuze film in elkaar boksen staat gelijk aan moedig ondernemerschap. Het is een parcours van vallen en opstaan. “De eerste investeringen in de film hebben we gefinancierd met een persoonlijke lening”, vertelt Cammon. “Gelukkig kon onze eigen productiefirma Leyal Film gaandeweg het productieproces rekenen op steun van co-producenten Stad Genk, het Vlaams Audiovisueel Fonds, Wallimage en financiering via Tax Shelter.”

Cast met ‘Turkse Robert De Niro’ en van straat geplukte 63-jarige ex-bodybuilder/-mijnwerker

Voor de cast van ‘The Last Game’ deden de regisseurs een beroep op zowel niet-geschoolde als professionele acteurs, waaronder de bekende Turkse acteur Ali Sürmeli. “Ze noemen hem de Turkse Robert De Niro”, zegt Cammon die zelf een Belg van Turkse origine is. “Ali is vooral bekend als ‘Zaza Dayi ‘, door zijn rol in de populaire Turkse serie 'Kurtlar vadisi', maar dé ster van deze film wordt Recep Yagizoglu uit Heusden-Zolder. Deze ex-bodybuilder en gepensioneerde mijnwerker spreekt vloeiend 5 talen en hebben we op z’n 60ste letterlijk van de straat geplukt. In Turkije zijn ze verkocht en wordt hem een grote toekomst voorspeld. Een natuurtalent, net als Ilhan Akgül, die 15 jaar geleden verhuisde van Istanbul naar Genk en die naast een rol als acteur, ook als scenarist en regisseur betrokken is bij de film.”

De Turkse taal en cast in de film zijn niet toevallig gekozen. Cammon: “De Turkse filmindustrie is één van de grootsten wereldwijd en dat biedt heel wat mogelijkheden. Denk maar aan de uitgebreide Turkse gemeenschappen die in Europa wonen. In ieder land is er een publiek waarnaar je je film kan distribueren. Je vindt de Turkse taal overal, maar ik wil wel benadrukken dat deze film niet enkel voor een Turks publiek gemaakt werd.”

Naast het filmtechnische, is de grootste sterkte van ‘The Last Game’ het waargebeurde verhaal van de film. “Het verhaal van de ‘Grijze Wolven’ die moedig streden tegen de Armeense terreurgroep ‘ASALA’, is één van de meest omstreden en controversiële verhalen uit de jaren tachtig. De ‘Grijze Wolven’ opereerden voornamelijk in de driehoek ‘Parijs-Luik-Rotterdam’ en nadat ze hun missie volbrachten, werden ze door de Turkse staat overgelaten aan hun lot. Het is daar waar ‘The Last Game’ op inspeelt. Een misdaad-drama met een politieke achtergrond”, zegt Kurt Cammon.

SYNOPSIS ‘The Last Game’
Meftun Taylan, een ex-Grijze Wolf die in de jaren '80 door Turkije naar Europa gezonden werd om te strijden tegen de Armeense terreurgroep ASALA, kampt nu met spijtgevoelens over zijn criminele activiteiten en gruweldaden na de operaties voor het vaderland. Dromend van een zuiver geweten, ziet Meftun het als zijn taak om soortgelijke misdadigers en bendes uit te roeien. Hij kiest de doelwitten uit zijn eigen kennissenkring en roept de hulp in van Cerkez, een koelbloedige hitman, die hij laat overbrengen vanuit een Turkse gevangenis. De operaties worden één voor één met succes afgesloten. In plaats van een moreel evenwicht te vinden, verliest Meftun zichzelf helemaal. Hierna volgt een laatste taak voor Cerkez om zijn vrijheid af te kopen. Meftun laat de toekomst van Cerkez en zichzelf over aan het lot. Een speciale interpretatie van het lot weliswaar...

Vanaf 25 april kan je de film ontdekken in Kinepolis Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Luik.