Grof Geschud genomineerd voor Neerlands Hoop 2021

grof geschud

Debuutvoorstelling Lijmen van cabaretduo Grof Geschud is genomineerd voor Neerlands Hoop 2021. De cabaretprijs wordt uitgereikt aan veelbelovende theatermakers met een groot toekomstperspectief. De voorstelling Lijmen van Grof Geschud viel zodanig in de smaak dat ze een nominatie verzilverden. Op 25 oktober worden de winnaars bekend gemaakt in Den Haag.

De VSCD-cabaretjury heeft de nominaties bekend gemaakt voor de Cabaretprijzen 2020 en 2021. Wegens corona werden er in 2020 geen Cabaretprijzen uitgereikt. Dit jaar gelden de nominaties voor zowel theaterseizoen 2019/2020 en 2020/2021. De award Neerlands Hoop werd in 2003 door de Vereniging van Schouwburg-en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen. De genomineerden van dit jaar zijn: Kasper van der Laan, Nina de la Parra en Grof Geschud. Op maandag 25 oktober worden de cabaretprijzen uitgereikt tijdens cabaretfestival PEPER.

De jury over Grof Geschud: “Lander Severins en Myrthe van Velden zijn jong, maar behandelen de liefde in hun debuutvoorstelling Lijmen op een zeer volwassenen manier. Hij, de Vlaamse romanticus, is verslingerd aan het verlangen. Zij, de Hollandse nuchterheid zelve, is bang voor haar vermeende oppervlakkigheid. In prachtige sketches en liedjes verwoorden of verbeelden ze elkaars zorgen. Grof Geschud is een perfect op elkaar ingespeelde twee-eenheid, die sentiment verdrijft met realisme en kil ongemak met dromerige romantiek. Lijmen vertelt een eeuwenoud verhaal over aantrekken en afstoten. Tijdloos en toch modern.”

De Vlaamse Lander Severins en Nederlandse Myrthe van Velden zijn de juryleden enorm dankbaar voor hun nominatie: "Wauw wauw wauw. Wat een ongelooflijke eer! Zulke mooie woorden en erkenning voor onze debuutvoorstelling, ons kindje. Meteen ook een enorme boost voor het schrijven aan onze nieuwe voorstelling. Onze zomer kan al niet meer stuk."

De voorstelling werd geregisseerd door Raf Walschaerts en Minou Bosua. In Lijmen bevragen de twee jonge theatermakers het onvermogen om vast te houden en de angst om los te laten in een zoektocht om de ander tot op het bot te doorgronden.

Na een succesvolle tournee spelen ze hun laatste voorstelling van Lijmen op 23 september in Gent. Ondanks een wereldwijde pandemie was de tournee een groot succes.

Zowel in Nederland als in België kreeg Lijmen uitsluitend lovende recensies en uitbundige reacties. De Standaard lauwerde de bijzondere, onderlinge verwevenheid en noemde Lijmen een "uitstekend debuut (...) Met veel liefde voor de taal, met grappige sketches, verhalen en mooie samenzang." (****) De Nederlandse Theaterkrant had het over "grote dramaturgische kwaliteit" en "ijzersterke thematiek", en benoemde de voorstelling tot Keuze van de criticus.

De voorstelling Lijmen kan je nog zien in Hofstade op 17 september en in Gent op 22 en 23 september. Vanaf november gaat Grof Geschud op tournee met hun gloednieuwe voorstelling Broeden. Alle info en tickets via GrofGeschud.eu en LiveComedy.be

Lees hier meer over de voorstelling "Broeden"