Davidsfonds kroont jong schrijftalent met Junior Journalist

junior journalist

Na enkele regionale edities organiseerde Davidsfonds de schrijfwedstrijd Junior Journalist dit jaar opnieuw nationaal. Over heel Vlaanderen en Brussel namen maar liefst 12.000 jongeren deel, van 10 tot en met 18 jaar. Hieruit selecteerden de lokale Davidsfonds afdelingen tijdens een voorronde de sterkste inzendingen. De nationale jury bepaalde nu de hoofdwinnaars. Zondag maakte Mariam El Mandoudi, journalist en nieuwsanker van Karrewiet (VRT, Ketnet), de winnaars bekend op de digitale prijsuitreiking.

De schrijfwedstrijd Junior Journalist kent een stevige traditie. Elk jaar slaan lokale Davidsfonds afdelingen over Vlaanderen en Brussel de handen in elkaar met tal van scholen om het schrijftalent bij jongeren naar boven te brengen. Er nemen telkens duizenden leerlingen deel met een verhaal, een interview of een opiniestuk rond een specifiek thema. Het thema van dit jaar was ‘schatten’. Omdat taal toekomst is, neemt Davidsfonds het initiatief ook nationaal opnieuw stevig in handen. Algemeen directeur Kris Opdedrynck: “Er is niets dat zo verbindend werkt als dezelfde taal spreken. Daar wil Davidsfonds zich dan ook extra voor inzetten. We willen de schrijfvaardigheid bij jongeren stimuleren door initiatieven zoals Junior Journalist, net zoals we de leesvaardigheid stimuleren door onze schoolbibbon. Elke jongere heeft recht op cultuur. Wij willen de drempels wegwerken en samen met hen cultuur beleven. In al zijn vormen.”

Journalist en nieuwsanker van Karrewiet (VRT, Ketnet) Mariam El Mandoudi zette met veel plezier haar schouders onder Junior Journalist en mocht op zondag 25 april de winnaars bekend maken via Facebook Live. “Het is fantastisch dat zoveel jongeren zich hebben ingeschreven om deel te nemen aan de wedstrijd. Het zal voor de jury niet gemakkelijk geweest zijn om de winnaar te kiezen. Zoveel creatieve, toffe én slimme inzendingen”, aldus meter Mariam.

Astrid Velghe uit Bavikhove won met haar verhaal Ze was een schat de titel van nationaal Junior Journalist in reeks 1, de categorie voor leerlingen in de derde graad basisonderwijs. Astrid schrijft ook in haar vrije tijd en is al druk bezig aan een volgend verhaal. Julie Nuytten uit Kortrijk overtuigde de jury in reeks 2, leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs, met Leven vol schatten. Dit is een realistisch verhaal dat toont dat de ware schatten in je eigen leven te vinden zijn. Voor reeks 3, tweede graad secundair onderwijs, kwam Iliana Staelens uit Maldegem uit de bus als winnaar, met haar interview De bloem van hoop en liefde. Tenslotte won Elise Renckens uit Lommel met haar opiniestuk Onschatbare (w)aarde in reeks 4. Het talent van Elise viel vier jaar geleden ook al op met haar eerdere deelname aan Junior Journalist in Lommel.

Alle winnende teksten zijn vanaf 26 april te lezen op de cultuurblog van Davidsfonds en in de mei-editie van Davidsfonds’ ledenkrant Het Accent. In september start een nieuwe editie van Junior Journalist.