Boek: Ik kan vliegen - Joris Peeters

ik kan vliegen

Van 5 tot en met 12 februari is het de Week tegen Pesten. Auteur Joris Peeters schreef met Ik kan vliegen een gevoelig en teder verwoord verhaal over het thema. Het raakt ons met verbazing, verontwaardiging en boosheid. Maar geeft ook hoop. De inspirerende en aangrijpende tienerroman Ik kan vliegen maakt pesten bespreekbaar.

Het verhaal
Voor zijn twaalfde verjaardag krijgt Manu een smartphone en een akoestische gitaar. Op zijn Instagram-account post hij meteen een filmpje waarin hij een liedje van Elvis Presley zingt, zijn favoriete zanger. Met Billie Eilish, Ariana Grande en Shawn Mendes heeft hij niet veel. De eerste likes en reacties van zijn klasgenoten zijn positief. Maar al gauw beginnen Sam en David hem te pesten, ook online. Wanneer Manu hen smeekt te stoppen met de pesterijen, wordt het enkel erger. Manu overweegt een drastische actie te ondernemen.

Een fragment
Tijdens de speeltijd trok hij me bruusk mee in het bezemlokaal waar er door de wasbak, het rek met poetsproducten en de bezems en vloertrekkers, amper plaats was voor ons beiden.
‘Nu ben je m’n allergrootste vijand.’ Sam stond zo dicht bij me dat zijn adem tegen m’n neus botste.
‘Waarom doe je zo?’ Ik zette een stap achteruit en botste met de hiel van m’n voet tegen een emmer. Het metaal schraapte over de vloer. ‘Ik vind het echt niet leuk dat je zo tegen me doet.’
‘Da’s de bedoeling, onnozelaar.’ Sam kwam opnieuw dichterbij …

Wrede tienerjungle
Ik kan vliegen is een meeslepend en confronterend boek over de survivaltocht van een jongen in een wrede tienerjungle. Manu’s afwisselende schaamte, woede, angst en wanhoop zijn pijnlijk voelbaar. Het is een meeslepend en confronterend boek over uitsluiting. Maar ook over de moeite die het kan kosten om in te grijpen bij onrecht. Het boek schetst een realistisch beeld van meeloop- en pestgedrag, zonder belerend of cliché te worden. Zo biedt het een steun aan tieners die hun
weg zoeken en toont hen dat ze niet de enigen zijn. Met een sterk, open einde laat Ik kan vliegen veel ruimte voor dialoog en nieuwe inzichten over dit moeilijke thema.

Weetje
Joris Peeters (1973) woont en schrijft in Zoersel. Naast auteur is hij muzikant. Ik kan vliegen is zijn derde roman. Eerder verscheen Pasmunt bij Beefcake Publishing.

Praktisch
Joris Peeters – Ik kan vliegen 
ca 180 pagina’s | €15 | 15 x 23 cm | NUR 283 | Paperback | Verschijnt in januari 2021 | Uitgeverij Beefcake Publishing

Terugkijklink van de muzikale auteurslezing van Ik kan vliegen -via Bib Zoersel en Cultuur Zoersel hieronder