Album: Licht aan de overkant - David Vandyck

licht aan de overkant

Met ‘Licht Aan De Overkant’ verschijnt het 5de studioalbum van David Vandyck. Samen met succesproducer Gordon Groothedde (Krezip, Matt Simons) nam de populaire West-Vlaming 12 nieuwe nummers op, waaronder ‘Morgen Komt De Rest’, ‘Zee Van Vuur’ en ‘Ik Weet Nu Beter’, songs die eerder al verschenen en samen goed zijn voor bijna 1 miljoen streams. David strikte heel wat ronkende namen, zoals Krezip, Nick & Simon, maar ook Will Tura, Jasper Steverlinck, Milo Meskens en Sam Bettens, waarmee hij de nieuwe nummers schreef. Op zaterdag 7 mei 2022 geeft hij een uitverkocht concert in Het Koetshuis in Roosdaal, wat meteen ook de aftrap is voor zijn nieuwe ‘Licht Aan De Overkant’-tournee door Vlaanderen.

Transformatie
Hij had met ‘Ik Leef Voor Jou’ een Zomerhit-nominatie, stond in het voorprogramma van Nick & Simon in Kursaal Oostende en Dana Winner in de Antwerpse Lotto Arena, won een Loftrompet voor ‘Beste Zanger’, werd gedraaid in Nederland en was er te gast in populaire programma’s als ‘Tijd Voor Max’ (Omroep Max) en ‘Koffietijd’ (RTL4). Toen brak de coronapandemie los en werd David Vandyck, net als zijn collega-artiesten, gedwongen om de pauzeknop in te duwen. “Dat was niet evident. De voorbije jaren ben ik muzikaal geëvolueerd van het populaire naar het Nederlandstalige popgenre. De transformatie is gelukt. We waren met heel leuke dingen bezig en hadden toffe vooruitzichten tot de pandemie er een stokje voor stak. Je start een wedstrijd, begint te lopen en plots heb je een open beenbreuk waar je zelf niks kan aan doen. Zo sterk en vooral ook machteloos voelde het inderdaad aan”, zegt de West-Vlaming David Vandyck uit Zedelgem. Met de onvoorwaardelijke steun van het publiek, zijn fans, het thuisfront, zijn platenlabel Warner Music en zijn vriend/producer Gordon Groothedde zag David snel het ‘Licht Aan De Overkant’.

Kansen
“Met al die steun, maar vooral ook door mijn onvoorwaardelijke liefde voor muziek, heb ik de knop snel kunnen omdraaien. In moeilijke omstandigheden, want op een gegeven moment konden we door de situatie niet meer naar Nederland, zijn we er toch in geslaagd om mijn 5de studioalbum ‘Licht Aan De Overkant’ op te nemen. Voor die 12 nieuwe nummers heb ik samen geschreven met mijn producer Gordon, maar ook met Sam Bettens,Milo Meskens, Jasper Steverlinck, Jacqueline Govaert en JP Hoekstra van Krezip, Nick & Simon en Will Tura. Ja, dat zijn inderdaad allemaal niet de minsten. Ik ben er trots op dat ik die kansen heb gekregen, maar ook dat de muzikale evolutie die ik de voorbije jaren heb gemaakt richting de Nederlandstalige popmuziek, de voedingsbodem was voor deze mensen om met mij een nummer te maken. Het mooiste is dat niemand van hen mij in een muzikaal hokje heeft gestopt of eraan gedacht heeft bij het schrijven van de songs. Integendeel, iedereen had zoiets van: “we gaan gewoon samen toffe muziek maken”. De muziek van Sam Bettens en Nick & Simon ligt ver uit elkaar, maar toch heb ik beiden kunnen overtuigen om met mij samen te werken en een song te schrijven, vanuit de pure, onvoorwaardelijke en onbevangen liefde voor de muziek. Zo voelt het voor mij aan en ik hoop dat mensen ook op die manier luisteren naar het nieuwe album”, zegt David Vandyck.

Licht Aan De Overkant
Met het indrukwekkende lijstje songschrijvers waarmee David samenwerkte voor ‘Licht Aan De Overkant’, wil hij vooral ook een sterk signaal geven: “Het draait inderdaad om de muziek en om de liedjes. Als je luistert moet je even je oogkleppen afzetten en vooral luisteren naar de songs en de teksten. Het klinkt cliché en elke artiest zegt dat, maar ik meen het écht als ik zeg dat dit mijn beste album is dat ik tot nu toe heb gemaakt. Net omdat ik meegeschreven heb aan de nummers, is het een perfecte weerspiegeling van wie ik ben als artiest. Je merkt niet alleen de muzikale evolutie, maar je merkt ook de groei die ik ondanks de lastige voorbije maanden toch kon realiseren als artiest. Ook wanneer het slecht of minder gaat, is er altijd licht aan de overkant. Ik ben daar het levende bewijs van. De titel van het album ‘Licht Aan De Overkant’ is ook een perfecte metafoor en weerspiegeling van mezelf. De songs hebben een positieve vibe. Tekstueel gaat het allemaal over vriendschap, liefde, steun vinden bij elkaar. Alle positieve aspecten van het leven, zonder de clichés. In de teksten zit veel beeldspraak. Het is niet goedkoop gelukkig zijn, maar alles is tekstueel netjes verwoord en verpakt. Je kan alles op verschillende manieren zeggen. Daar hebben we ook concreet naar gezocht. ‘Licht Aan De Overkant’ is de perfecte titel, past bij de plaat en hoe ik me nu voel.”

Dans In De Regen
Samen met het nieuwe album verschijnt er van David Vandyck ook een nieuwe single: ‘Dans In De Regen’, die hij samen schreef met producer Gordon Groothedde en het populaire Nederlandse-duo Nick & Simon. “‘Dans In De Regen’ dat is echt steun vinden en zeggen van “maar echt mannekes, wat er ook gebeurt, trek het u niet aan. Ook al heb je een slechte dag, ben je met het verkeerde been uit bed gestapt… Kijk naar mij hoe ik dans in de regen.” Het is een vriendelijke knipoog in de zin van: til er allemaal niet te zwaar aan, maar bekijk vooral de vrolijke kant van het leven”, zegt David. Samen met de release van de single verschijnt er weldra ook een bijhorende feelgood-video die het warme gevoel van de song nog eens extra accentueert.

1 Miljoen 
In aanloop naar het nieuwe ‘Licht Aan De Overkant’-album werden de 3 voorafgaande singles, ‘Morgen Komt De Rest’, ‘Zee Van Vuur’ en ‘Ik Weet Nu Beter’ goed onthaald en massaal gestreamd. ‘Ik heb net nog even gekeken en als je het samentelt, zitten we bijna aan 1 miljoen streams, wat echt een sterk resultaat is. Met dank ook aan Nederland, waar mijn muziek inmiddels ook vlot z’n weg vindt. Onze Noorderburen zijn ook al enthousiast over ‘Dans In De Regen’, mijn nieuwe single, want verschillende nationale radio’s gaan hem de komende dagen ook oppikken op de playlist. Samen met mijn platenfirma Warner Music brengen we de muziek uit in de Lage Landen en als je merkt dat er zowel in Nederland als Vlaanderen zoveel interesse is, kan je als artiest alleen maar dankbaar zijn voor die kansen en steun.”

Nieuwe tournee
Zaterdagavond stelt David Vandyck zijn nieuwe album ‘Licht Aan De Overkant’ officieel voor tijdens een uitverkocht concert in Het Koetshuis in het Brusselse Roosdaal. Het is meteen ook het begin van een nieuwe tournee van David in Vlaanderen. Samen met zijn livemuzikanten geeft hij de komende maanden heel wat optredens waarin hij de nummers uit het nieuwe album uitgebreid voorstelt.
Het nieuwe ‘Licht Aan De Overkant’-album én de nieuwe single ‘Dans In De Regen’ van David Vandyck verschijnen op vrijdag 6 mei 2022 op Warner Music. Het album is ook fysiek beschikbaar op CD, op vinyl in de platenzaak of online. Via de webshop van davidvandyck.be is er een exclusieve gelimiteerde vinyl op 200 exemplaren met een CD, een genummerde insleeve poster, 3 post cards en een lyric sheet.

Meer info vind je op www.davidvandyck.be