Album: Leave a mark - Eric Geurts

leave a mark

Eric Geurts verdient zijn sporen als songsmid en gitarist van o.a. Kiss The Bride en Indiana, maar ook als producer en manager van Yanah die met ‘Yes or No’ de preselecties van Eurosong België 2004 opent. Ze halen samen ook het nieuws met de release van ‘The Girl in the Picture (Napalm Girl)’. De song verwijst naar de wereldvermaarde foto van het naakte, rennende meisje na een napalmbombardement tijdens de Vietnam oorlog. Khim Puc komt persoonlijk de single in ontvangst nemen in Brussel. Het voorbije decennium bekwaamt Eric zijn live gitaarwerk en maakt hij Vlaanderen onveilig met de heavy rock-coverband NeverB4.

De Corona 'blijf-in-je-kot’-plicht en de onmogelijkheid om op te treden, bieden een uitgelezen kans om enkele nieuwe songs te schrijven en ook vroegere songs die hem nauw aan het hart liggen onder handen te nemen. Van sommige wordt enkel het koetswerk opgepoetst (nieuwe arrangementen en productie), van andere wordt zelfs de motor vervangen (nieuwe teksten en zanglijnen) waardoor het totaal nieuwe ‘gerecycleerde’ songs worden. Vele songs werden nooit in hun originele versie aan het publiek prijsgegeven.
Voor een songschrijver zijn liedjes en composities mijlpalen in zijn artistieke ontwikkeling. ‘Leave A Mark’, de eerste solo-cd van Eric Geurts, is een eclectische mix van pop- en rocksongs die in de loop van de voorbije 45 jaar bij elkaar werden gepend. De nieuwe plaat telt 12 nummers en komt uit op 14 april 2021 (Flying Snowman Records). Ook die datum is een mijlpaal in het leven van Eric Geurts: die dag viert hij de start van zijn zestigste levensjaar op deze aardkloot. De plaat is een selectie van Eric's muzikale nalatenschap. Wat niet wil zeggen dat hij het bij deze gaat laten!

‘Leave A Mark’ is een interessante style mix van uptempo Britrock (‘Mysterious’, ‘The Morning After’, ‘I'm Not Afraid of the Dark’), ballads in een onverhulde John Lennon-traditie (‘Love to Love’, ‘Heaven’), bluesy pop (‘When the Love is Gone’), Americana (‘I Still Believe in Miracles’), klassieke pop (‘Judgement Day’) en het met een Pink Floyd-sound gelardeerde ‘Free Our Hearts’, waarin Eric fraaie gitaarsolos uit de vingers tovert. De country-song ‘Same Kind of Shine’ schrijft Eric samen met tekstschrijver Arlis Albritton uit Nashville. De pop-reggae wieger ’You're Not Alone’, alsook de iconische jazz ballad ‘The Girl in the Picture’ mochten niet ontbreken op deze eersteling. Sommige songs zijn luchthartige liefdesliedjes, andere gaan over oorlog, woede en verlies, onrecht of andere maatschappelijke problemen, maar ook over geloof, vriendschap en liefde. In de teksten en de muziek glimt altijd een sprankeltje hoop en positiviteit.

‘Leave A Mark’ is niet alleen een muzikale round-up, de titel insinueert ook een filosofische bevraging... Hoeveel keien moet je verleggen om de loop van een rivier te beïnvloeden? Wat laten we achter op deze aardbol na onze dood? Zijn onze sporen diep genoeg om de tand des tijds te doorstaan? Dit debuutalbum beroert niet alleen hart en ziel, maar heeft genoeg entertainment-gehalte om het luchtig en boeiend te houden.

Release datum: 14 april 2021, Flying Snowman Records.

Meer info: www.ericgeurts.be