Album: 20 jaar - Lenny & De Wespen

20 jaar

Lenny & de Wespen bestaan 20 jaar en dat wordt gevierd met het verzamelalbum Singles & Extra’s. Dat verschijnt op 2/2/2022 en op het plaatje prijken 20 singles, 2 live-tracks en 3 nieuwe songs.

2002-2022
Lenny & de Wespen lieten voor het eerst van zich horen op het Interfacultair Songfestival in Leuven in 2002. Ze wonnen er de publieksprijs, prijs beste eigen nummer en de beste opgelegde song. Een jaar later stonden ze te blinken in de finale van de Nekka-wedstrijd. En nu twintig jaar later, staan ze er nog altijd. Meer dan ooit. Gegroeid in hun sound. Gedreven door zanger/songschrijver Lennaert Maes, timmert de band verder aan hun Nederlandstalige liedjes om grote en kleine verhalen te vertellen. Steeds in hun eigen typerende stijl, vol humor en tekstuele spitsvondigheden.

Op het verzamelalbum vinden we de vijf Vlaamse top-tien hits terug van de band (Hey Marie, Einde van de rit, Alles gaat goed, Blij en Pleisterplaat), twee singles die nooit eerder op een full-album zijn beland (Geen meter vooruit en Zomer van ons leven), en natuurlijk kon ook de allereerste radio-single Meneertje Nee niet ontbreken.

Verder vallen de songs met gastzangers op: van éminence grise Jan De Wilde in Ik doe niet meer mee, over Eva de Roovere & Isolde Lasoen op Alles gaat goed tot de bekende Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow in Zomer van ons leven. Bij de nieuwe songs ook Alle misverstanden, de goed draaiende huidige single van de band. Het laatste lied Zwemmen in het donker (featuring Gudrun Roos) staat enkel op de cd-versie, om de koper van het fysieke album toch nog een tastbaar voordeel te geven tegenover de online luisteraar.
Het cd-boekje bij de verzamelaar bevat 20 pagina’s fotomateriaal en de introductie bij het album is van de hand van muziekjournalist Bart Steenhaut.
Er staan dit jaar exact 20 optredens gepland om het jubileum van de band te vieren.

RELEASE: 02/02/2022

Buzzz Records / Wesp - https://www.lennyendewespen.be/ 

Biografie Lenny & de Wespen
In 2002 nam de band WESP deel aan het Interfactultair Songfestival in Leuven. Ze wonnen er de publieksprijs en de prijzen voor beste eigen nummer en de beste opgelegde song. Een mooi begin voor de groep, die in de zomer van datzelfde jaar al door het leven ging als Lenny & De Wespen.

Lenny en de Wespen vielen een jaar later weer in de prijzen tijdens de finale van de Nekka-wedstrijd in de AB. Bram Vermeulen en Rick de Leeuw namen de band onder hun vleugels in het kader van De Kleine Avonden en na hun EP 'Houtekiet' verscheen in 2006 de eerste full-cd 'Eet van mij' in een productie van Dirk Blanchart. De song 'Meneertje Nee' werd goed gedraaid en verscheen nog geen jaar na de cd-release op 'De Kleinkunstkollektie’. In de zomer van 2006 stonden Lenny & co o.a. op de affiches van Dranouter, Marktrock, Gentse Feesten en Boterhammen in het Park. De band tourde door de cultuurcentra en in 2007 waren Lenny & de Wespen op uitnodiging van Boudewijn de Groot twee dagen te gast in het Sportpaleis tijdens de Nekka-Nacht.

Tweede full-album 'Geen helden meer' verscheen in april 2008 onder de vleugels van Patrick Steenaerts (Yevgueni). Eerste single 'Het zit erin (het moet eruit)' stond in januari 2008 weken op nummer twee in VOX op Radio 1 en tweede single 'Als het kan' was niet weg te branden uit de playlist van Radio 2.

In 2010 sluimert de band in slaapmodus, op een enkele single in 2014 na, maar in 2016 komen de groepsleden terug bij elkaar voor de opnames van een nieuwe cd. Naast zanger/songschrijver Lennaert Maes zijn ouwe getrouwen Steven Vervaet en Andries Boone weer van de partij en ze worden anno 2016 bijgestaan door de ritmesectie Bert Huysentruyt en Mathias Moors. Het album 'ZIN' is het resultaat van hun comeback en met de singles 'Jij', 'Hey Marie' en 'Einde van de rit' doet de plaat het goed op de radio. O.a. het Nederlandse muziekblad OOR recenseert de plaat positief. In 2018 verschijnt al een nieuw album. Het heeft een nostalgische insteek: op 'Instant' blikt Lennaert terug op zijn jeugd. Met 'Radio', 'Alles gaat goed' en 'Blij' heeft ook deze langspeler drie vlotte singles, al blijken de lang uitgesponnen eindnummers 'Dranouter' en 'Zal je dragen' het meest populair bij het publiek.

In 2020 houdt Wesp-van-het-eerste-uur Steven Vervaet het voor bekeken. Zijn vervanger wordt Roeland Vandemoorele, die dadelijk aan de slag gaat als producer voor het volgende album 'Pleisterplaat'. Met songs als '2020', 'Het stille uur', 'Wij gaan door' en de titeltrack wordt de cd een tijdsdocument van het coronajaar, met weerhaken, maar ook met hoop. Gert Bettens (K's Choice) zegt het als volgt: "Pleisterplaat is een mooie, melancholische plaat geworden waar de hele tijd wat licht door schijnt.” Ook bij Jente Pironet van Portland kwam het album binnen: "Heerlijke teksten die me intens raken. Een prachtige plaat. I love it!"