Rowwen Hèze komt naar Ethias Theater Hasselt op 24 maart 2018

rowwen heze

In hun 34ste levensjaar, steekt de populaire Limburgse band Rowwen Hèze, na eerdere succesvolle concerten in Vlaanderen, opnieuw de landsgrens over. Op zaterdag 24 maart komen ze naar het Hasseltse Ethias Theater met hun gesmaakte muzikale mix van Tex-Mex, folk, pop en ballades.

De band Rowwen Hèze zag 33 jaar geleden het levenslicht in het Limburgse America. Aanvankelijk zongen ze in het Engels, maar dé grote doorbraak kwam dertig jaar geleden, toen ze het carnavalsliedje ‘Niks stront niks’ opnamen. “Het was een grap, maar niet iedereen begreep het zo. Destijds leverde het heel wat controverse op, maar anderzijds heeft dat liedje er dertig jaar geleden wel voor gezorgd dat Rowwen Hèze op de muziekkaart werd gezet", blikt frontman Jack Poels terug op die tumultueuze periode. Voor carnavalisten was de muziek van de band olie op het vuur, maar de storm ging liggen en het feest ging en gaat nog steeds onverminderd verder, vooral in hun plaatselijk Americaans streekdialect, dat uitgroeide tot hun handelsmerk. In 1992 scoorde Rowwen Hèze opnieuw een hit met het opzwepende ‘Bestel mar’. Een positieve Tex-Mex song, die zorgde voor een instant feestgevoel. Het mooie aan de band, is dat ze op geen enkel moment in hun carrière gedegradeerd werden tot Kemp of kitsch, integendeel. De grote Boudewijn de Groot nam met hen in 1991 een album op, getiteld ‘Boem’. Eén jaar later stond Rowwen Hèze als Nederlandse band voor het eerst (en niet voor het laatst) geprogrammeerd op het befaamde Pinkpop-festival. Nog een hoogtepunt in hun carrière, is het gemeenschappelijk optreden met Los Lobos, dat in 1998 plaatsvond in de befaamde Amsterdamse concerttempel Paradiso.

Gevarieerd
“Men heeft het al vaker geprobeerd om ons als band in één bepaald vakje te duwen, maar omdat wij zo’n gevarieerd pallet aan muziekstijlen bespelen, gaat dat niet. Folk, fanfare, Tex-Mex, sommigen noemen onze muziek zydeco, omdat wij gebruik maken van o.a. gitaar, trompet en accordeon. Muzikaal voelen wij ons nauw verwant met de stijl en de muziek van Los Lobos, want we gebruiken beide elementen uit de minderhedenculturen, die we verwerken in onze muziek, net als de tempowisselingen die in onze liedjes veelvuldig aan bod komen”, zegt Rowwen Hèze zanger Jack Poels. Hij is eveneens verantwoordelijk voor de meeste songteksten van de band. Teksten die gaan over de dagdagelijkse dingen van het leven, maar die ook een persoonlijk karakter hebben. Na de geboorte van Jack’s zoon ‘Jan’, schreef hij bijvoorbeeld een liedje dat ging over de vreugde en de angsten van het vaderschap.

De Rowwen Hèze-concerten zijn uniek, omdat de band je meesleept in een roes van emoties. Hun feestelijke meezingers zoals ‘Bestel mar’ en ‘Limburg’, gaan naadloos over in bespiegelende teksten en gewaardeerde liedjes als ‘Werme règen’, ‘De Zwarte Plak’, ‘Engel’ (over oorlog) en ‘De neus umhoeg’ (over de dood), tot ‘De Peel in brand’.

Rowwen Hèze won in 2010 de Edison Oeuvreprijs en won in hun carrière zowat elke Nederlandse muziekprijs en award die er te winnen viel en ook nu is de band nog steeds razend populair. De band speelde ooit het voorprogramma van The Rolling Stones (Landgraaf), vierde z’n 25-jarig bestaan op de Gentse Feesten en stond in de jaren negentig op de affiches van Marktrock (Leuven), Suikerrock (Tienen), Dourfestival en Dranouter. Radio 1 en Radio 2 draaien in Vlaanderen nog steeds hun muziek. De speciale versie van ‘De neus umhoeg', die ze een paar jaar geleden opnamen met The Opposites werd gesmaakt door jong en oud.

Elk jaar het eerste volledig weekend van november vieren ze opnieuw het driedaags Slotconcert in hun America. Dit evenement trekt jaarlijks 25.000 bezoekers en is de afsluiting van hun poptoer wat staat voor het afsluiten van het festival en feesttenten seizoen.

Rowwen Hèze On Tour landt met de hits ‘Auto, vliegtuug’,‘Bestel mar’ e.a. op zaterdag 24 maart om 20.00 uur in het Hasseltse Ethias Theater. Tickets voor een avondje feest en melancholie, kan je bestellen op www.teleticketservice.com of telefonisch op 070/345.345 (Max. €0,30/Min).